Pretraga

Nedelja mode u Milanu stavila je u prvi plan sve osim odeće. Šta ovo znači za budućnost industrije?

Nedelja mode u Milanu stavila je u prvi plan sve osim odeće. Šta ovo znači za budućnost industrije?

Tekst: Manda Javorina

Nedelja mode u Milanu je juče završena, a glavni utisak jeste taj da glavna zvezda svih manifestacija nije bila moda. Ovo na prvu loptu zvuči pomalo naopako ali je u suštini potpuno logično, a ako bolje razmislite i jedino ispravno.

Njujork i London su prošli relativno mlako, a razlog tome ne leži samo u pandemiji, jednostavno se nastavio trend koji je krenuo i pre nje. Ipak, Milano, kao grad koji je i pre ove neslavne 2020. počeo ozbiljno da radi na ponovnom boostovanju svoje reputacije je zadatak održavanja Nedelje mode u trenutnim uslovima izveo na mnogo bolji način. Stavljanje same odeće u drugi plan je na svoj način deo toga.

Nedelja mode u Milanu stavila je u prvi plan sve osim odeće. Šta ovo znači za budućnost industrije? (фото 1)

VERSACE

Nedelja mode u Milanu stavila je u prvi plan sve osim odeće. Šta ovo znači za budućnost industrije? (фото 2)

VERSACE

Nedelja mode u Milanu stavila je u prvi plan sve osim odeće. Šta ovo znači za budućnost industrije? (фото 3)

VERSACE

Odeća, nije ni u kom slučaju zanemarena, ali jednostavno nije ni glavna zvezda. Sama činjenica da su revije održavane je ogroman poduhvat pa je logistika istih, kao i izvođenje prezentacija za digitalne forme samo po sebi postala okosnica dešavanja. Rekla bih, sa punim pravom. Same kolekcije su, ako ne izrađivane, a ono izmaštane delimično za vreme karantina i to je ostavilo svog traga. Većina njih je smanjenog obima, relativno klasičnih trendless formi, potpuno u skladu sa tim da za luksuz koji vam vrišti u lice trenutno nije ni vreme ni mesto. Možda smo očekivali više od prve kolekcije koju zajednički potpisuju Miuccia i Raf ali, u ovim uslovima, teško da imam želju da bacam drvlje i kamenje.

Osim što su over the top lokacije (iako su one više karakteristične za Pariz) zamenjene elegantnim prostorima poput kolonada ispod koje je održan Boss ili ekspresivnim ili jednostavnim setovima poput žute Prada pozadine, bila je očigledna još jedna stvar: drastičan nedostatak influensera i, pored njih, često nedefinisane gomile koju viđamo na fotografijama ali nismo sigurni šta zapravo, ako uopšte, nešto rade. Sa izuzetkom nekoliko devojaka, u publici su sedeli uglavnom profesionalci iz redova bajera i urednika, a čak je i njih bilo malo. Moschino lutkarska predstava nam je malo olakšala apstinencijalni sindrom pošto je prvi, takođe lutkarski red, bio sačinjen od modnih legendi poput Annae Wintour i Carlyne Cerf de Dudzeele. Ipak, energija je svuda bila pozitivna. Italijani su dali svoj maksimu u apsurdnim uslovima i mislim da je to sasvim dovoljno.

Nedelja mode u Milanu stavila je u prvi plan sve osim odeće. Šta ovo znači za budućnost industrije? (фото 4)

VALENTINO

Nedelja mode u Milanu stavila je u prvi plan sve osim odeće. Šta ovo znači za budućnost industrije? (фото 5)

VALENTINO

Nije bilo nikakvih revolucija ili trenutaka koji oduzimaju dah, čak ni tamo gde ih obično očekujemo. Verovatno je najveći antiklimaks bila upravo Prada prezentacija ali, hajde da im damo još malo vremena. Valentino nam je pružio ne jedno, več dva (suptilna) iznenađenja: umesto u Parizu, revija je održana u Milanu kao znak konsolidacije, a zatim smo na reviji videli i saradnju koji je legendarno damski brend ostvario sa svojim modnim antipodom - američkim Levisom. Ovaj model farmerki, 517 ako se dobro sećam, mogao bi biti jedinstveni simbol svega što se trenutno dešava, a u Picciolijevoj izvedbi deluje gotovo poetično u svojoj jednostavnosti.

MSGM je izoštrio svoju estetiku - boje su tu, ali printovi ne pa je i strukturalnost odeće jasnija. Modeli koji drže daljinski okidač fotoaparata samo su dodati zeitgeist. Na samoj pisti pojavili su se “pravi ljudi” - ne znam da li ne-manekene treba da zovemo civilima ili ne, slobodno me ispravite ako sam nekog očepila.

Nedelja mode u Milanu stavila je u prvi plan sve osim odeće. Šta ovo znači za budućnost industrije? (фото 6)

MOSCHINO

Nedelja mode u Milanu stavila je u prvi plan sve osim odeće. Šta ovo znači za budućnost industrije? (фото 7)

MOSCHINO

Nedelja mode u Milanu stavila je u prvi plan sve osim odeće. Šta ovo znači za budućnost industrije? (фото 8)

MOSCHINO

Kad smo kod “stvarnih ljudi”, možda najveće iznenađenje pripremila nam je Donatella Versace: legendarno mršava Donatella zamrznutog lica na pistu je pustila tri plus-size manekenke. I to golih stomaka. Iako ne bih išla tako daleko da ovo nazovem istorijskim trenutkom (kako su neki naslovi upravo glasili) pošto svakako nije prva, efekat jeste bio maestralan.

Fendi, koji je Silvia Venturini Fendi poslednji put potpisala sama, je sve ono što nam je danas potrebno: smirenost i topla senzualnost koje nemaju sezonu i ne podležu trendu. Armani takođe - mada on realno retko odstupa od svog DNK.

Nedelja mode u Milanu stavila je u prvi plan sve osim odeće. Šta ovo znači za budućnost industrije? (фото 9)

MSGM

Nedelja mode u Milanu stavila je u prvi plan sve osim odeće. Šta ovo znači za budućnost industrije? (фото 10)

MSGM

Na kraju krajeva, kada podvučemo crtu, cela atmosfera u Milanu bila je kao da smo se vratili na fabrička podešavanja po kojima se odeća pravi da bi je nosili ljudi. Ovo uopšte nije loša stvar, zar ne?

Povezani članci

Buro 24/7 Izbor