Pretraga

Style diary: Erna Saljević nam predstavlja svoje stilske igre

Style diary: Erna Saljević nam predstavlja svoje stilske igre

Tekst: Jelena Karakaš

Erna Saljević je već godinama na radaru ljubitelja mode u regionu i njima je poznatija pod Instagram nickom Diva is back. Sve je počelo od dokumentovanja dnevnih outfita, a danas Erna pored šerovanja modne inspiracije ima i fizičko mesto gde njene stilske ideje žive. Anre je Erin modni brend, a trenutno se prodaje u butiku Atelje71 u Sarajevu, gde je su uz Anre izloženi i komadi malog brenda Freya koji pripada njenoj rođenoj sestri. Ona sa pratiocima deli svakodnevnicu preduzetnice u modi, a naravno da su i u toj ulozi stilske igre fokus njenog dana. Ernin stil je sveden i elegantan, ali njoj smo prepustili reč da nam približi odakle crpi inspiraciju i kombinuje svoje uloge.

Style diary: Erna Saljević nam predstavlja svoje stilske igre (фото 1)
Style diary: Erna Saljević nam predstavlja svoje stilske igre (фото 2)

Kako bi opisala svoj stil?

Off-duty/timeless/feminine/mix&match – recimo ta kombinacija. Imam nekoliko stilskih pravaca koje volim da kombinujem, ovisi mi od raspoloženja, prilike, vremena napolju, pa će to u jednom danu biti minimalistička estetika u jednoj ili dvije boje, dok poslijepodne mogu biti potpuno u boho fazonu a da se opet osjećam sebi svojstveno.

Šta čini osnovu tvog garderobera?

Ona stara, dobra capsule kolekcija: dobar mom jeans isprane sive ili plave boje, pantalone dubokog struka širokih nogavica, midi suknja, košulje prirodnih materijala moćnih krojeva, dobro ukrojeni sakoi, bijele i crne t-shirt koje nosim na sve, kardigani od vune/kašmira, topići u setu sa njima, kao i body balerina izreza i negliže haljine koji su postali moj zaštitni znak u odijevanju. I na kraju – samopouzdanje u svemu tome.

Style diary: Erna Saljević nam predstavlja svoje stilske igre (фото 3)
Style diary: Erna Saljević nam predstavlja svoje stilske igre (фото 4)

Koji komad planiraš da ne skidaš ove sezone?

Sada s proljeća savršenu kožnu midi suknju iz Anre kolekcije uz 90’s kiddo kožnu jaknu, a prvih dana ljeta – šupljikavi pleteni set u kojem ću da živim.

Gde najčešće kupuješ?

Od kada sam pokrenula svoj brend uglavnom napravim sebi sve što mi treba, iako je to bio slučaj i prije njega – otišla bih svojoj šnajderici i osmislila komade koji mi trebaju, dodala nešto svoje. Imam dosta domaćih i regionalnih brendova u svom ormaru, kreiraju fantastične stvari. A jako bih voljela kada bih mogla reći da ne skliznem ponekad u Zara kabinu, ili Farfetch aplikaciju, no dosta rijeđe, budući da sebe treniram da ne pokleknem pred fast fashion konzumerizmom. Jako često svratim u second hand shopove, bilo u mom gradu ili vani kada putujem i sve mi je bliži i taj momenat održive mode i generalno pogled na to.

Style diary: Erna Saljević nam predstavlja svoje stilske igre (фото 5)
Style diary: Erna Saljević nam predstavlja svoje stilske igre (фото 6)

Koliko je svakodnevno fotografisanje i šerovanje tokom godina uticalo na tvoje odevanje? Da li si sebe uhvatila da lutaš kroz pravce, ili te je baš to nateralo da budeš jasnija u svom stilskom izrazu?

Ja sam samo rasla i dijelila svoju strast spram stilu i modi kroz svoj profil, onako usputno, tako da je lutanje svakako bilo dio mog modnog izričaja jer dosta zrelosti u modi i stilu steknete godinama, i nužno „greškama“ ili bolje reći igranjem sa stilovima. Moraš probati svašta da bi tačno znao šta ti leži najbolje i u čemu se osjećaš svojom. Znala sam dosta puta da ponesem neku kombinaciju, budem u njoj čitav dan, ufotkam se i napravim sebi album –„ovo ne ponavljaj“ jer sam fulila, nisam se u tome osjećala do kraja poletno ili sigurno, i obratno, kada me oduševi.

Kako napreduje projekat orman?

Sjajno! Budući da sam u procesu kreiranja svog novog ormara, odlučila sam da svojim pratiocima pomognem u kreiranju ormara ispred kojeg ćemo stati i reći „imam šta da obučem“. Ukratko: proces je podijeljen u 5 segmenata, prvi je da se kreira 6 različitih lista (recimo od one da vodimo outfit dnevnik dvije sedmice do te da popišemo listu stvari koje smo kupili, a nikada obukli), u drugom prolazimo kroz slaganje stvari koje ostaju i odvajanje stvari koje „lete“, takozvano ponovno zaljubljivanje u svoj ormar; treći segment je oko zero waste politike i organizacijskih trikova; četvrti je u definisanju trenutnog stila, core ormara, ali i kristalisanje stila i nabavke komada koji nam nedostaju do onog što želimo biti; segment 5 se odnosi na najbitnija pravila za održavanje savršenog seksi ormara a to su: One in one out i Buy better, buy less pravilo. Za sve ostale detalje, naravno pratite @divaisback.

Style diary: Erna Saljević nam predstavlja svoje stilske igre (фото 7)
Style diary: Erna Saljević nam predstavlja svoje stilske igre (фото 8)

Povezani članci

Buro 24/7 Izbor