Wild Wild West: Povratak kaubojske estetike

  22.02.2024.
  RECOMMENDED

  Kao i sa većinom modnih trendova, kaubojska, zapadnjačka, wild west ili western estetika nije ništa novo. Nije prvi put da ga vidimo ove godine, naravno, neće biti ni poslednji, međutim, ovaj trend je doživeo revival prošle godine, a ove nastavlja da se razvija.

  Ako pogledamo google trendove, pretraga kaubojskih čizama je porasla za 77 odsto u 2023, a isti je slučaj i sa kaubojskim šeširima i cow printovima. Svemu tome doprineli su Barbie i Ken kostimi, Bijonsina Renaissance turneja (na kojoj je bila prava rodeo diva), kao i Taylor Swift The Eras turneja, zajedno sa rastućom popularnošću klasičnih kaubojskih Ganni čizama, nakon čega smo imali i west(ern) model Tabi, kuće Maison Margiela, kao i kaubojske Crocsice.

  west beyonce
  Beyonce je oduvek volela Divlji zapad
  west 1 1
  Western estetika brenda Ganni

  U poslednjih nekoliko meseci kaubojski trend primećen je na nedavnoj reviji brenda Louis Vuitton koju je osmislio Pharrell, prisutan je, suptilno, u novim kampanjama pretprolećnih kolekcija. Prema viralnom instagram nalogu databutmakeitashion estetika je pretežno prisutna u muškoj odeći, pri čemu se fraza „kaubojski stil“ pominje u 4% najpopularnijih postova. Slično tome, nalog je sproveo istraživanje među skoro 10.000 ljudi o trendovima za 2024. godinu, pri čemu je 49% ispitanika izjavilo da će kaubojsku estetiku uvesti u ovu godinu.

  Naavodno se suština ponovnog buđenja trenda koji je inspirisan američkim zapadom, može pripisati novootkrivenom odnosu između životinja i mode, pri čemu su dlakavi ljubimci često viđeni u modnim kampanjama za 2023. godinu, zajedno sa brendovima poput Stella McCartney, koji se direktno oslonio na svoje strasti prema jahanju – i tokom revije i tokom modne kampanje sa Kendall Jenner u glavnoj ulozi (ona takođe obožava jahanje i konje).

  Slično tome, wild wild west estetika, dok svedočimo evoluciji gorpcorea i nastavljamo da onako postpandemijski cenimo i uživamo u prirodi, oživela je i zbog tog našeg novootkrivenog odnosa sa prirodom.

  west pharrell
  west revija louis vuitton

  Iako još uvek nije postao mainstream, sem kaubojskih šešira i čizama, estetika američkog divljeg zapada će sasvim sigurno nastaviti da se pojavljuje na predstojećim Nedeljama mode, posebno u ženskim kolekcijama. Praveći korak dalje od modnih wild wild west dodataka, očekuje se da na pistama viđamo pončose, kožne jakne sa resama, zvonaste pantalone, kaiševe sa kopčama i košulje sa mašnama, kao i prsluke.

  Sasvim očekivano kaubojsku estetiku videli smo na upravo završenoj Nedelji mode u Londonu, na reviji Edwarda Crutchleyja za FW24 i to u više od nekoliko istajlinga. Zanimljivo je da je ova kolekcija inspirisana istorijskim kostimima i ikonografijom, rezultirajući šarama pokrivača, istorijskim tekstilima i sudarom dvaju kultura – moderne i te divlje zapadnjačke.

  Fotografije: Instagram

  Saznaj više:
  Povezani članci: