London FW lekcije iz istorije umetnosti i arhitekture

21.02.2024.
RECOMMENDED

Londonska nedelja mode je kao i uvek prava umetnička senzacija. Raznovrsna estetika inspirisana istorijskim nasleđem u Lonodonu nekako uvek dobije buntovničku dimenziju.

U vreme kada su svečana, pa i formalna odela retka na većini radnih mesta, subverzija kancelarijske odeće je bila izražena. Sa druge strane, šta je London bez doze klupske kulture?

JW Anderson

Irski dizajner je još jednom dokazao svoje skulpturalno majstorstvo kreirajući pletene haljine, izobličene motociklističke jakne i još mnogo toga.

JW Anderson je virtuoz vizuelne manipulacije sa nenadmašnim okom za detalje. Osnivač eponimnog brenda i kreativni direktor LOEWE-a neprestano eksperimentiše pomerajući granice svetskih trendova.

Neobičan je način na koji rekonstruiše ženske proporcije, te su haljine ustručene na nestandardnim mestima. Tu su i teatralni mantili, voluminizirane vunene haljine isprepletane čvorovima i strukturalne moto-jakne, koje upotpunjuju kolekciju osećajem bunta.

Roksanda

Roksanda Ilinčić je pronašla inspiraciju u Le Corbusier-ovoj kolibi. Inače, početkom meseca princeza Ana je proslavljenoj srpskoj dizajnerki uručila nagradu za doprinos modi. Reviju je otvorio komplet u boji patlidžana, koji je Zendaya nosila na premijeri filma Dune 2, tri dana ranije.

Dok je prošlogodišnja kolekcija bila inspirisana srednjovekovnim srpskim manastirima, ovoga puta bila je to poseta vikendici švajcarsko-francuskog arhitekte Le Corbusiera od 12 kvadratnih metara na jugu Francuske – sa dovoljno prostora za krevet, sto i minimalni toalet.

Uz ono što je Roksanda opisala kao ekstremno eksperimentisanje, igrala se sa teksturom kroz seriju tkanih tapiserija koje je koristila na majicama bez rukava, suknjama do gležnjeva i pelerini za koju je bilo potrebno više od 200 sati izrade.

Mnogi komadi su izgledali kao da su omotani oko tela, dok je labavo pletenje doprinelo osećaju neuređenog luksuza. Ovo je jedna veoma raznovrsna kolekcija gde se svaki komad može međusobno kombinovati ili nositi odvojeno. Monohromatski komadi su izrađeni u paleti osvežavajućih boja, dok su uzorci inspirisani muralima i tapiserijama Le Corbusiera.

Simone Rocha

Irska dizajnerka Simone Rocha poseduje ćudljiv, mračan i ezoterican jezik dizajna. Postavši Gaultier-ov gostujući dizajner u haute couture liniji, Rocha sledi svoj jedistveni narativ bez razvodnjavanja i usporavanja nastupajući na London FW.

Triologiju je započela letnjom kolekcijom „The dress rehearsal“, sa dominantnim romantičnim motivima, nakon čega je usledio haute couture Gaultier „The procession“, najavljujući reviju „The Wake“ – inspirisanu 63-godišnjom vladavinom kraljice Viktorije.

Istorijske lokacije postale su jedina prikladna scenografija dizajnerkinih modnih performansa. Ovog puta je to bila londonska anglikanska crkva Svetog Vartolomeja Velikog iz XII veka.

Siluetama napumpanih i bogato ukrašenih haljina, manipulisala je zategnutim korsetima prema referencama mode iz 17. veka. Muški deo kolekcije bio je podjednako ekstravagantan, balansirajući ekscentričnost u mračnim tonovima. Rocha je otkrila svoju drugu Crocs saradnju na pisti, ukrašavajući platformu Classic Clog velikim biserima, lažnim dijamantima i krznom.

David Koma

David Koma je u jesen/zima kolekciji fokusiran na dizajniranje u crno-beloj boji sa sporadičnim mrljama u ledeno plavoj, krem i crvenoj nijansi.

Prepoznatljiva estetika Trumanovih labudica, o kojima se dosta govori u poslednje vreme, vidljiva je u korišćenju perja aludirajući na patinu njujorškog glamura.

Koma je koristio različite tkanine za svoje vizuelne narative, ispirisane koreografkinjama Pinom Bausch i Candelom Capitan: šifon i somot predstavljali su eleganciju, dok su til i tečni saten nosili poseban party vibe.

Erdem

Prošle godine je obeležena stogodišnjica rođenja Marije Kalas, a Erdem Moralioglu je upravo u ovoj operskoj divi pronašao inspiraciju za svoju jesenju kolekciju.

Dao je glamurozni dodir svakodnevnoj odeći, kreirajući penasti marabu ogrtač i dodavajući komade somota i sjajnih ukrasa satenskim pidžama-odelima u krvavo crvenoj boji. Dramatični kaputi od riblje kosti i buklea ukrašeni su zlatnim broševima u obliku ruža. Kroz raskošne detalje dočarao je slojeviti karakter svetske operske zvezde, sa njenim glamuroznim usponima i tragičnim padovima.

Burberry

Možemo li da zamislimo London bez megabrenda Burberry? Ovog puta engleska modna kuća predstavila je luksuzne jakne i kapute, suknje i duge kiltove, voskirane sakoe i oversized torbe, čiji se trend očigledno vraća na velika vrata. Naravno, Burberry paleta je tradicionalno dosledna stereotipno jesenjim tonovima.

Fotografije: Launchmetrics/Spotlight

Saznaj više:
Povezani članci: