7 stvari koje hitno treba da izbacite iz ormana

  26.07.2023.
  RECOMMENDED

  https://buro247.rs/wp-content/uploads/2023/07/Cover_Wide_orman.jpg

  Kada ste poslednji put prišli svom ormanu sa namerom da pojedine stvari proglasite definitivnim viškovima i oslobodite ih se jednom za svagda? Sigurno je da prostor postaje sve tešnji i neorganizovaniji, što morate priznati deluje sasvim frustrirajuće na vas.

  Stručnjaci koji se bave organizacijom prostora tvrde da je preporučljivo da pregledate svoje prostore za odlaganje bar jednom godišnje i izbacite sve nekorišćene, stare ili neželjene predmete iz njega. Ako nešto niste koristili dve do tri godine nećete zažaliti ako ga prosledite ili jednostavno uklonite.

  Za početak raščišćavanja prostora ovo je sedam stavki koje su sigurni pokazatelji da je ovim predmetima rok u vašem ormanu odavno istekao:

  Odeća koju više ne nosite

  Osim ako, naravno, nemate neograničen prostor za skladištenje, nema smisla držati se odeće koja iz bilo kog razloga ne odgovara na vaše trenutne potrebe, bilo da je stil ili oscilacija u kilaži. Dakle, vaš garderober bi trebalo da bude ništa drugo nego odraz vašeg trenutnog načina života, pa i veličine. To znači da je vreme da se rastanete sa stvarima koje vam ne stoje kako biste želeli ili ne odgovaraju vašem svakodnevnom načinu života, kao recimo sakoi i odela iz možda bivše profesije.

  Uspomene

  Možda ste u nekom retro filmu uočili da je orman idealan prostor da pored odeće čuvate i neke sitne uspomene. Tu je obično jedna vintage kutija u kojoj vam stoje neke značajne fotografije ili možda karte za koncert koji ćete uvek pamtiti ili cedulja sa porukom koja vam je izmamila suze na oči. Verujte, ovoj kutiji nije mesto u garderoberu.

  Stvari koje je potrebno popraviti

  Već predugo čuvate torbu kojoj je odavno trebalo da zamenite kaiš. Očigledno je da možete da nastavite život i bez baš te torbe jer biste je odavno popravili da vam je neophodna. Dakle, i njoj je vreme da izadje iz vašeg prostora.

  Kese sa hemijskog čišćenja

  Pravilo kada sa hemijskog čišćenja donesete odeću jeste da obavezno skinete zaštitni najlon. Koliko vam se samo puta dogodilo da ni ne provirite ispod te folije brzo tražeći šta ćete da obučete? Nekada stvari odleže i po dve, tri sezone ispod tog najlona, a to nema nikakvog smisla. Jednostavno, neće privući vašu pažnju.

  Viškovi ofingera

  Na sličan način, ne osećajte se prinuđenim da držite vešalice iz servisa za hemijsko čišćenje, kao i one napukle, oštećene, koje ni ne koristite. Jednostavno ih reciklirajte.

  Neželjeni pokloni

  Samo zato što je poklon došao od voljene osobe, to ne znači da morate da ga zadržite iako ne odgovara vašem stilu.

  Stari elektronski uređaji

  Ako stara elektronika zauzima prostor u vašem ormanu, vreme je da preduzmete hitne mere izbacivanja iste. Pregledajte svoje stare punjače za mobilne telefone, kablove i žice za laptopove i rešite se svih koje više ne koristite. Takođe, stara elektronika je odličan materijal za reciklažu.

  Konačno, da zaključimo, da biste izbegli anksiozne napade dok u ormanu tražite haljinu koju ćete obući, profesonalni organizatori vam savetuju da se pre svega oslobodite apsolutno svih viškova. Vodite se idejom da se okružite stvarima koje vas definišu, koje su vam potrebne i koje prosto volite.

  Saznaj više:
  Povezani članci: