Brend Pangaia počeo je da pravi odeću od zagađenog vazduha

  21.04.2021.
  RECOMMENDED

  https://buro247.rs/wp-content/uploads/2021/04/pangaiacover.jpg

  Da, dobro ste pročitali i ne, ne pokušavamo da vas obmanemo: brend Pangaia počeo je da prodaje zagađenje.

  Zvuči potpuno neverovatno ali poslednja capsule kolekcija brenda sadrži odeću i aksesoar sa logom za čiju je crnu boju korišteno crno mastilo koje se dobija od toksičnih čestica. Upravo te čestice bi, da nisu završile u ovom hi tech mastilu, doprinosile zagađenju, globalnom zagrevanju i ugrožavale ljudsko zdravlje. Ali Pangaia je, u saradnji sa Graviky Labs, startapom koji je ponikao iz MIT projekta, počeo ove čestice da izvlači iz atmosfere i pretvara u mastilo za štampu, a ovo je prvi put da se ovo mastilo koristi za štampu na tkanini.

  Capsule kolekciju dizajnirali su Pangaia i kreativni direktor Jenke Ahmed Tailly, a za njenu izradu korišćena je AIR-INK® tehnologija kojom je štampan crni logo, kao i slova na duksevima, majicama i trenerkama od recikliranog pamuka. Zaštitno lice kolekcije je legendarna Naomi Campbell koja se pojavljuje zajedno sa Keziah Jones, u filmu koji potpisuje Ahmed Tailly.

  Tim povodom razgovaramo sa Mirelom Forić Srnom, osnivačicom portala BURO. Hrvatska i sadašnjom partnerkom Miroslave Dume u projektu Pangaia.

  https://buro247.rs/wp-content/uploads/2021/04/1618994095060827.png

  Vi ste ikona stila koju svi poznajemo. Ipak, odlučili ste se da investirate energiju i vreme u brend koji ima daleko višu misiju osim one da jednostavno izgleda dobro, a sve to i pre nego što je održivost postala trend svetskih razmera. Kada se rodila ideja o brendu Pangaia?

  Brend Pangaia potekao je iz fonda Future Tech Lab koji je osnovala Mira Duma, osnivačica projekta Buro 24/7. Za to je zaslužna njena vizionarska ideja. Ona je još za vrijeme svoje aktivne uloge u Buro projektu, kao insajder shvatila puno prije većine ostalih u modnoj industriji da je cijeli sistem zapravo neodrživ ali i štetan za planet, ili laički potpuno u jednom djelu devastiran i količinski nepotreban. Kroz investicije preko FTL-a došla je u doticaj sa tehnologijama koje su značajno bile u stanju promjeniti način na koji se proizvodi i plasira proizvod u modnoj industriji. Iako je prvotna ideja bila zapravo povezivanje tih tehnologija i postojećih modnih kuća, na kraju je odnesena po meni vrlo ispravna odluka da se stvori novi brend koji će zapravo kroz takozvanu uniformu – vrlo jednostavnih proizvoda namjenjenih svakodnevnoj upotrebi – prezentirati nove tehnologije široj publici ali i ostalim proizvođačima.
  Ja osobno s Mirom poslovno surađujem već punih 10 godina pa sam kroz naše već blisko prijateljstvo bila upoznata sa cijelim procesom od prvog dana i svakako me zaintrigiralo, ali sam bila potpuno posvećena projektu Buro 24/7. Sa našim preseljenjem u Englesku se nekako poklopilo osnivanje Pangaia brenda i otvaranjem ureda u Londonu, te sve se nekako spontano i prirodno posložilo samo od sebe, kao u ostalom i sve bitne stvari u životu. Izgleda da je Miri i meni partnerstvo u životu suđeno! S godinama svakako dođe i određena zrelost pa se spektar interesa mijenja, tako je valjda i kod mene došlo do određenog zasićenja modom, trendovima… Počela se javljati sve glasnija potreba za nekim drugim znanjima i razumijevanjem naspram izazova s kojima se susrećemo u ovom ludom vremenu u kojem živimo i kojem svjedočimo. Jedan od najvećih, svakako je održivost života na Zemlji i mislim da nismo ni svjesni potpuno u kolikom smo problemu. Svako odgovorno ponašanje pojedinca je neosporno potrebno da barem pokušamo ispraviti štetu koju smo napravili konzumerizmom i, usudila bih se reći, obješću.

  https://buro247.rs/wp-content/uploads/2021/04/1618994094766882.pnghttps://buro247.rs/wp-content/uploads/2021/04/1618994099605616.pnghttps://buro247.rs/wp-content/uploads/2021/04/1618994100492042.pnghttps://buro247.rs/wp-content/uploads/2021/04/1618994100214786.pnghttps://buro247.rs/wp-content/uploads/2021/04/1618994705536871.png

  Koliko su ovakve vrste mini-projekata važne za experience koji brend nudi svojim kupcima?

  Vrlo su važne, ipak su direktan ljudski kontakt i energija nešto što po meni nikad neće izgubiti na važnosti, a mislim da smo kroz posljednjih godinu dana svi itekako toga postali svjesni.
  Puno je lakše ljude zaintrigirati i educirati kroz direktnu interakciju ali i dobiti koristan feedback i mišljenja od njih koji su nam svakako vrlo važni.

  Da li je ovo samo prvi pop-up? Koliko planirate da se bavite fizičkim prodajnim mestima u budućnosti?

  Za sada, do kraja godine imamo u planu 3 velika pop-up projekta u vodećim svjetskim metropolama i nadamo se da će svi biti uspješni kao ovaj prvi!

  Saznaj više:
  Povezani članci: