Da li je Supreme dostigao svoj vrhunac?

17.07.2023.
RECOMMENDED

https://buro247.rs/wp-content/uploads/2023/07/1000x600-4.jpg

Prodaja brenda Supreme koji se nalazi u vlasništvu kompanije VF Corp. je opala, što ukazuje na to da možda postoji rok trajanja inovativnih modela poslovanja koje je Supreme imao, kao što su česte kolaboracije i limitirane serije. No, još uvek ne treba da otpisujemo ovog streetwear giganta.

VF Corp. nije mnogo govorio o uspešnosti Supreme-a od kada je 2020. godine kupio ovaj brend za 2,1 milijardu dolara. Godišnji izveštaj objavljen skoro nedelje govori i zašto.

Ovaj streetwear brend ostvario je prihod od 523,1 miliona dolara u godini koja se završila u martu, što je pad od 7 posto u odnosu na 561,5 miliona dolara iz istog perioda prethodne godine. Neto dobit takođe je smanjena na 64,8 miliona dolara sa 82,4 miliona dolara.

Pad prodaje loš je znak za bilo koji brend, pogotovo za onaj čiji vlasnik ima tako visoke ambicije. Krajem 2010-ih, Supreme je bio jedan od najpoželjnijih modnih brendova koji je sarađivao s brendovima poput Louis Vuitton, Comme des Garçons i Thom Browne.

VF Corp. sa sedištem u Denveru, koji poseduje i brendove kao što su Vans, The North Face i drugi, nadao se da će profitirati od globalne privlačnosti Supremea među mladim milenijalcima i Gen Z potrošačima koji mnogo utiču na rast tržišta luksuznih stvari. Oni bi satima čekali ispred prodavnica u SAD, Japanu i Europi u danima izbacivanja novih proizvoda i takmičili se sa botovima na internetu kako bi osigurali svoj omiljeni proizvod s čuvenim crvenim Supreme logom. Još u januaru 2022. godine, VF Corp. je predvideo da će Supreme uskoro dostići godišnju prodaju od 600 miliona dolara.

Poslovanje ispod postavljenih standarda Supreme-a može se smatrati najnovijim znakom da je euforija oko streetwear odeće splasnula. Mnogi luksuzni brendovi i potrošači su se okrenuli ležernijim i sofisticiranijim stilovima umesto prenaglašenim logotipima na duksevima, jaknama i patikama.

Ili možda je jednostavno model koji je lansirao Supreme kao gigant streetwear-a postao dosadan. Neprekidno izbacivanje nove odeće i saradnje sa poznatim imenima izgubili su svoju ekskluzivnost i inovativnost s obzirom da to danas radi svako.

,,Većina Supreme stvari više se ne prodaje tako brzo“, kaže Joel Lyal, reseller vintage ulične mode iz Londona. ,,Sada imate hiljade drugih brendova koji nude istu stvar, a mladi ljudi jednostavno žele da nose nešto drugačije.“

Osim toga, cela pojavnost brenda Supreme izgrađena je ekskluzivnosti. Magija nestaje kada brend i njegova odeća postanu svuda prisutni na ulicama, kada kupci prođu pored prodavnice u četvrtak, kada je, recimo, dan izbacivanja novih stvari, i vide sve manje i manje redova ili kada mogu pronaći proizvode dostupne na aplikaciji brenda svaki dan u nedelji.

I tu leži kontradiktornost Supreme-a: može li brend koji je nastao iz skejt scene Njujorka 1990-ih zadržati svoju privlačnost nakon što postane globalni brend s prodavicama na tri kontinenta?

Luksuzni brendovi su rešili taj problem tako da su podigli cene i ulazili na nova tržišta, bilo otvaranjem više prodavnica ili pokretanjem kategorija poput stvari za kuću ili kozmetike. Najveći brendovi imaju potpuno razrađenu piramidu proizvoda, od ready-to-wear i couture na vrhu do pristupačnijih torbica i parfemima koji privlače mnogo veću grupu kupaca. To omogućuje brendovima da prodaju „ekskluzivne“ proizvode u milionima komada, a da pritom ne izgube svoju suštinu.

Supreme ima ambiciozne planove za širenje u Kini, čije tržište ulične mode rapidno raste i gde je potražnja za ulaskom ovog brenda izuzetno visoka. Tokom godina, pojavili su se lažne Supreme prodavnice od Šangaja do Šenžena, često prodajući proizvode po višoj ceni nego što to radi sam brend.

Supreme ima neke druge adute za igranje. Iako ne doseže VF-ov cilj, prihod Supreme-a daleko nadmašuje bilo koji drugi brend ulične mode, a ono što je možda i najvažnije, ima mnoštvo odanih fanova. Četvrtak, dan izbacivanja novih stvari, možda više nije toliko velika stvar kao što je nekad bila, ali tu je nasleđe koje može ponovno zaživeti negovanjem mlađih obožavatelja ulične mode.

Saznaj više:
Povezani članci: