HipHop fashion influence

02.08.2023.
RECOMMENDED

https://buro247.rs/wp-content/uploads/2023/08/Cover_Wide_hiphop.jpg

Kao i svaki umetnički pravac koji se ideloški razvija kroz modu i lifestyle, tako je i hip hop prerastao kontekst muzike i subkultura. Lako je vizuelno prepoznati elemente ovakve estetike od street style-a do visoke mode, nekada kroz aksesoare, odevne komade, pa i frizure i šminku kojima je svakako zajednička parola bling bling: more is more.

Hip hop aktivno oblikuje trendove još od svog začeća sedamdesetih godina prošlog veka i od tada ne prestaje da utiče kako na underground, tako i na mainstream estetiku današnjice.

Streetstyle

https://buro247.rs/wp-content/uploads/2023/08/169133429036473.jpg
Photo: @rundmc

Ova subkultura je pre svega u prvi plan nametnula streetwear modu, karakterističnu po baggy krojevima, oversized majicama i duksevima, patikama, pa i bejzbol kačketima. Brendovi kao što su Adidas, Nike i Puma su postali sinonim za hip hop modu. Reperi su ih uz druge brendove popisivali u svojim rimama, što i nije baš tako suptilan marketing, s obzirom da je publika kultnih bendova htela da u svakom, a naročito estetskom smislu, usvoji patern i osećaj pripadnosti ovoj kulturi.

Bling Bling

Više nego očigledno je da je hip hop kultura prigrlila nošenje napadnog i ekstravagantnog nakita, u vidu statusnog simbola i potvrde uspeha i bogatstva. Otuda debeli zlatni lanci, skupi dijamantski satovi, prstenje i narukvice. Zapravo, zlato, platina i dijamanti u svim formama i funkcijama, pa makar to bile i navlake za zube.

Brendovi i Logomanija

https://buro247.rs/wp-content/uploads/2023/08/1691404256614082.jpg
Photo: Twitter @gucci

Moglo bi se reći da su hiphoperi odigrali značajnu ulogu u popularizaciji brendirane odeće. Kako u svojim pesmama, tako i na fotografijama ističu omiljene luxury brendove kao što su Gucci, Versace, Louis Vuitton.. Ovo je pravac koji iz potrebe za isticanjem ličnih statusnih dostignuća umetnika okreće modu ka logocentričnosti.

Urban Fashion

Iako je hip hop pravac prevalio dug put iz underground kulture u kojoj je i nastao, do apsolutnog mainstreama, on nastavlja svoje nezavisne paralelne živote na oba poligona. Zato je i prisutna implementacija ulične kulture i urbane estetike u vizuelnom identitetu. Moda inspirisana grafitima, grafički natpisi na majicama i naravno neizbežni baggy krojevi, koji su takođe karakteristični za ekstremne sportove, skejtbordind…

Frizure i aksesoari za glavu

@pwilliamsworld

Bejzbol kačket je verovatno većini prva asocijacija na zadatu temu, mada je hip hop flow i u 2Pac-ovoj bandani, pa i u Kangol šeširiću LL Cool J-a. Ono što sigurno pamtimo iz skorije fashion istorije je Mountain šešir koji je dizajnirala Vivienne Westwood, a postao je i zaštitni znak jednog od modno osvešćenijih hip hop umetnika, Pharrell Williams-a.

Afro frizure su deo istoimene kulture pa su ujedno deo i funky i hip-hop, r’n’b estetike, tu su i nezaobilazne kikice, a sa pojavljivanjem ekscentrične Lil Kim, sve boje duginog spektra su u opticaju za ovakvu vrstu bold style-a.

https://buro247.rs/wp-content/uploads/2023/08/1691402456749938.jpg
Photo: @peterthepersonalstylist

Hip hop je izvršio uticajno prodiranje u sve modne sfere i oblikovao (a i dalje oblikuje) trendove pomerajući granice. Zvezde ovog muzičkog pravca nadalje inspirišu street i high end dizajnere i ostale modne entuzijaste.

https://buro247.rs/wp-content/uploads/2023/08/1691334095967866.jpg
Photo: @badgalriri
Saznaj više:
Povezani članci: