Ima neka tajna veza… između Virgila Abloha i umetnosti

03.02.2020.
RECOMMENDED

https://buro247.rs/wp-content/uploads/2020/02/virgilart_cover.jpg

Malo malo pa se aktivira igrica “imenuj jednu stvar koju Virgil Abloh nije radio” i ruku na srce, veoma ih je teško pronaći a ne znamo ni kako sve postiže. Pored toga što je na čelu Louis Vuitton Men i svog brenda Off-White, Abloh je nezavisno od modnog sveta uspeo da se uspostavi i kao prilično istaknuto ime i u svetu umetnosti. Iako je više od deset godina u svetu mode, njegovo primarno zvanje je arhitekta pa i nije toliko neobično što sve što radi vrišti “umetnost”. Pre nego što je počeo da radi kao stažista za Fendi, iste godine kada je i Kanye West bio tu (da, i mi smo tu informaciju totalno prevideli, ali njih dvojica jesu zajedno stažirali u Fendiju) bavio se dizajnom i arhitekturom u najširem mogućem smislu te reči. Nakon toga je u Čikagu otvorio radnju RSVP Gallery, čije je ime već dovoljno da dokaže njegovu naklonost art svetu, a 2012. godine je pokrenuo Pyrex Vision, sa idejom da više bude umetnički eksperiment nego bilo kakav biznis model i pravo preduzetništvo. Snažnom umetničkom vizijom je započeo i Off-White naredne godine, ali je od tada postao ozbiljna superzvezda modnog sveta pa ponekad malo i zaboravimo da je ikona i ovog drugog… umetničkog. Iako iskreno verujemo da ima koji sat više od običnih smrtnika u danu, odajemo mu veliko priznanje i tu smo da vas podsetimo na nekoliko momenata koji potvrđuju da očigledno može sve.

01. Bio je tema velikih muzejskih i galerijskih izložbi

https://buro247.rs/wp-content/uploads/2020/02/1580725249337046.jpg

Muzej savremene umetnosti u Čikagu je prošle godine predstavio izložbu “Virgil Abloh: Figures of Speech” koja je trajala od juna do septembra, i privukla toliko pažnje i posetilaca da je nastavila svoj život u Atlanti u High Museum of Art u novembru, nakon čega je preseljena u Boston u Institut za savremenu umetnost pa u Bruklin muzej. Izložba se u najbukvlanijem smislu bazirala na Ablohovom liku i delu i svemu onome što je uradio za modni svet u poslednjih nekoliko godina, predstavljajući sve njegove saradnje, kao i sva interesovanja koja se vezuju i za umetnost i muziku i arhitekturu i dizajn. Dakle, sveukupno putovanje kroz Ablohov univerzum, koji je očigledno toliko značajan za savremeni svet da je zaslužio muzejsku postavku, jer imati manje od 40 godina i dostići stadijum velike institucionalne izložbe je i više nego ozbiljna stvar. Začeci toga se mogu naći u potezu Gagosian galerije kada je u Parizu tokom Nedelje mode 2018. organizovana izložba “Tehnicolor 2” (s obzirom da je prvi put predstavljena u februaru iste godine u Gagosianu u Londonu) što je ujedno bio i prvi put da se ostvarila saradnja između Abloha i umetnika Takashija Murakamija, čime je počelo i njihovo prijateljstvo.

https://buro247.rs/wp-content/uploads/2020/02/158072524888265.jpg
https://buro247.rs/wp-content/uploads/2020/02/1580725249185241.jpg

02. Podržava savremenu umetničku scenu, i druži se sa umetnicima

https://buro247.rs/wp-content/uploads/2020/02/1580725249233766.jpg

Da su umetnik Takashi Murakami i Abloh bliski i prijatelji i saradnici dokazuju i njihove mnogobrojne saradnje. Upoznali su se kada je Murakami radio na coveru za album Kanye Westa, a to poznanstvo se nastavilo i zajedničkim izložbama kao i onoj koju je Abloh imao u Murakamijevoj galeriji u Tokiju, i radovima koje su izlagali u Murakamijevoj prodavnici Oz Zingaro. Pored toga što je redovni posetilac Art Basel sajma umetnosti u Majamiju, on ozbiljno ulaže u umetničku scenu. Što zato što je ozbiljan kolekcionar radova, što kao blizak prijatelj mnogih umetnika, od kojih sa mnogima i sarađuje. Tako je serija radova američkih autora bila izložena u Off-White njujorškoj prodavnici, a jedan od autora je i Lucien Smith, sa kojim se Abloh i druži i čije radove redovno kupuje jer su kako i sam kaže “deo iste scene, potičemo iz istog društvenog statusa, deo smo iste njujorške generacija koji su doprineli svojom kreativnošću i kulturološkom različitošću.”

03. Umetnik, arhitekta, dizajner…kustos

https://buro247.rs/wp-content/uploads/2020/02/1580725249288611.jpg

Od prošle godine, broj Ablohovih uloga u umetničkom svetu se povećao za još jedno zvanje – kustos! Kurirao je svoju prvu izložbu “Coming of Age” koja je u junu otvorena u Los Anđelesu, a nakon Los Anđelesa i Pekinga, poslednji deo “Coming of Age” izložbe nastavlja se najbliže nama što je ikada bio, to jest u Minhenu. Internacionalna izložba okuplja 18 fotografa, od onih koji su talenti u usponu do etabliranih imena, a svi zajedno fotografijama pokušavaju da daju odgovore na kompleksna pitanja “muškosti” i šta ona uopšte znači, iz perspektive različitih društvenih i ekonomskih statusa, subkultura, pitanja usamljenosti i izolacije, posebno se fokusirajući na formativne godine, mladost, optimizam, i odrastanje. Ova izložba je produžena do 22. februara u Espace Louis Vuitton u Minhenu, tako da ako vas put ikako navede u narednih nekoliko nedelja u ovaj bavarski grad, znate gde treba da se zapljunete.

04. LOUVRE x off-white

https://buro247.rs/wp-content/uploads/2020/02/1580725249385021.jpg

Za onog ko želi da se „infiltrira“ u art svet i da razvije bliske odnose unutar njega, Louvre je uvek dobra institucija za početi ma koliko je taj muzej nesavremen u svojoj suštini, pošto je okrenut istoriji. Sa Louvrom svi žele da imaju dobre veze i posebne povlastice. Ne želimo da podvlačimo da ovaj čovek uspeva u svemu ali očigledno je da da, jer je krajem 2019. godine Louvre zvanično objavio kolaboraciju sa Off-Whiteom. Louvre velikom restrospektivnom izložbom Leonarda da Vincija obeležava 500 godina od njegove smrti, a Off-White je tim povodom lansirao mini kolekciju majica i dukseva.

05. Dizajnira nameštaj

https://buro247.rs/wp-content/uploads/2020/02/1580725249136647.jpg

Prošle godine, baš kada je bilo i otvaranje Art Basela, Abloh je lansirao svoju liniju nameštaja koju je radio u saradnji sa dizajn kompanijom Vitra. Pre toga je potpisao ugovor sa dizajnerskim studiom Galerie Kreo i predstavljao je svoj nameštaj na Design Miami, a u oktobru predstavio bronzani komad “Dark Fantasy” u UTA Art Space u Los Anđelesu (možda uskoro treba očekivati da počne i da izlaže kao full time samostalni umetnik?). Sve što radi je vrlo prepoznatljivo on, kako po materijalu tako i u formi i iskreno, nemamo ništa protiv da nastavi i putem dizajnera nameštaja .

Saznaj više:
Povezani članci: