Kako inflacija menja modu?

  19.07.2023.
  RECOMMENDED

  https://buro247.rs/wp-content/uploads/2023/07/Cover_Wide_inflacija.gif

  Vreme je za jedan kurs iz ekonomije, naročito za neke od nas koji nismo baš dobri u matematici, koji se do kraja meseca nekako preračunamo u svođenju računa, pa tako uvek ispadne da nadmašimo sebe u troškovima i oboramo lične rekorde kojom brzinom možemo učiniti da nestane novac sa računa. E, pa nije samo do nas, postoji i taj faktor globalne inflacije i on i te kako diktira trendove i utiče na modnu industriju, a evo i kako:

  cene i pristupačnost

  Očekivano je da inflacija dovodi do povećanja troškova proizvodnje, sirovina i operativnih troškova za modne brendove. Kao rezultat toga, brendovi će možda morati da prilagode svoje cene kako bi održali profitabilnost. Analogno tome, poskupljenje artikala je neminovno, što otežava potrošačima da priušte određene brendove ili stilove. Inflacija takođe može uticati na kupovnu moć potrošača, što dovodi do promene u obrascima potrošnje i davanja prioriteta osnovnim artiklima u odnosu na diskrecionu kupovinu modnih proizvoda.

  Izbor materijala i kvalitet

  S obzirom da inflacija može uticati na dostupnost i cenu materijala koji se koristi u modnoj industriji, brendovi su prinuđeni da pronađu alternativne materijale ili prilagode svoju ponudu proizvoda kako bi održali profitabilnost, što rezultira promenama u kvalitetu ili sastavu modnih artikala. Deluje kao da je jedini izbor modnog brenda u takvim okolnostima: odlučiti se za jeftinije materijale ili smanjiti ukupan kvalitet kako bi uspešno upravljali troškovima.

  Dizajn i estetika

  Kada se potrošači suočavaju sa finansijskim ograničenjima zbog inflacije, mogu se odlučiti za klasičnije i bezvremenske stilove koji nude dugovečnost i svestranost. Modni brendovi se takođe mogu fokusirati na stvaranje izdržljivije i dugotrajnije odeće kako bi opravdali više cene i zadovoljili potrebe potrošača.

  Potrošačka percepcija

  Inflacija može uticati na potrošačke odluke o kupovini. Sa rastućim troškovima, potrošači mogu postati svesniji svojih modnih izbora, odlučujući se za održivije i etičnije brendove koji nude kvalitet i izdržljivost. Pored toga, potrošači su možda skloniji da ulažu u osnovne komade koji se mogu nositi više sezona, umesto da prate brze modne trendove koji lako zastarevaju.

  Maloprodajne strategije

  Brendovi i trgovci na malo mogu ponuditi češće rasprodaje i popuste kako bi privukli potrošače tokom perioda ekonomske neizvesnosti. Ovo bi moglo dovesti do uvođenja novih strategija određivanja cena koje će se prilagoditi promenljivim tržišnim uslovima.

  Sada kada sve ovo znamo, korisno bi bilo izvući pouku, bilo da razmišljamo kao potrošači ili kao pokretači sopstvenog brenda: prvo i osnovno pravilo je pametno i savesno ulaganje!

  Saznaj više:
  Povezani članci: