Ko je Matthieu Blazy – donosimo vam 5 stvari o dizajneru koji je došao na čelo brenda Bottega Veneta

  16.11.2021.
  RECOMMENDED

  https://buro247.rs/wp-content/uploads/2021/11/bottegacover.gif

  Vest da Daniel Lee napušta poziciju kreativnog direktora u modnoj kući Bottega Veneta odjeknula je potpuno nenadano i bez objašnjenja, a u modnim krugovima su se šok i nagađanja kuda će sad Lee i zašto odlazi proširila se kao požar u šikari. Jedni su smatrali da se preplašio povratka Phoebe Philo, dok drugi pretpostavljaju da je odlučio da se priključi njenom brendu i nastavi uspešnu saradnju koju su imali u brendu Céline.

  Nekoliko dana nakon ove poslovičnu modnu bombu koja je prodrmala industriju, objavljeno je ime njegovog naslednika. Ako vam Matthieu Blazy ne znači baš mnogo, niste jedini. Iako je dobro poznat u insajderskim krugovima (a na medijsku mapu je probala da ga stavi Suzy Menkes samo što on sam izgleda nije bio oduševljen idejom da se eksponira), o ovom dizajneru šira javnost ne zna ama-baš-ništa.

  https://buro247.rs/wp-content/uploads/2021/11/163707233815034.jpg

  U zvaničnoj izjavi kojom se javnosti obratio Leo Rongone, CEO brenda Bottega Veneta, istaknuto je (očekivano i generički) da je: „Matthieu Blazy neverovatno talentovana osoba kojoj sam ponosan i uzbuđen što predajem kreativno vođstvo. Bottega Veneta je oduvek bila izjednačavana sa superiornom izradom i posebnom vrstom kreativnosti. Matthieovo imenovanje će još više doprineti relevantnosti našeg brenda u savremenom dobu i ubrzati naš rast, dok će istovremeno čuvati vrednosti koje se nalaze u samoj srži Bottega Venete.“

  Sam izbor njegove zamene daje nam i neke nagoveštaje o tome kako je Lee otišao. Kada se čita između redova, nije teško zaključiti da razlaz nije imao veze sa Leejevom estetikom ili samim kreativnim smerom, već da se iza kulisa jednog od najhajpovanijih brendova na svetu dešavalo nešto drugo. Šta god da jeste bio razlog (a kolaju priče da je Lee postao prenaporan za saradnju i da je njegovo ponašanje dovelo do odlaska nekoliko saradnika), Blazy je novo ime o kom svi pričaju. 

  https://buro247.rs/wp-content/uploads/2021/11/1637081014535317.jpg

  Donosimo vam sve što o njemu za sada treba da znate (osim toga da ima Instagram nalog čiji broj pratilaca danas samo raste):

  1. Matthieu Blazy rođen je u Parizu i ima 37 godina, državljanin je Francuske i Belgije, a živi na relaciji Antverpen / Milano. Studije dizajna završio je na prestižnoj La Cambre u Briselu.

  2. Za sada je praktično nemoguće pronaći intervju sa Blazyjem, koga je magazin The Cut još 2014. godine nazvao „najpoznatijim dizajnerom za kog nikada niste čuli“.

  3. Modni insajderi ga nazivaju legendom muške mode. Blazy je bio štićenik i učenik mnogih od najvećih modnih imena, a cv mu je i više nego impresivan. Radio je za Rafa Simonsa i u njegovom istoimenom brendu i u brendu Calvin Klein. Pre nego što je Galliano preuzeo vodeću poziciju u kući Margiela, Margiela Artisanal label je kreirao upravo Blazy. Bio je, zajedno sa Leejem i u Céline postavci dok ju je vodila Phoebe Philo.

  4. Matthieu Blazy odlično poznaje DNK i stilske kodove po kojima fukcioniše New Bottega – na kraju krajeva, učestvovao je u njihovom stvaranju i na poziciji Direktora za dizajn brenda Bottega Veneta nalazi se od juna 2020. godine.

  5. Njegovo imenovanje je na snagu stupilo praktično odmah, a prva kolekcija koju će samostalno potpisati jeste ona koja će biti prikazana narednog februara.

  Saznaj više:
  Povezani članci: