Ovi saveti za reorganizaciju su lako rešenje i za najnatrpaniji plakar

  10.04.2020.
  RECOMMENDED

  https://buro247.rs/wp-content/uploads/2020/04/ormar_cover.jpg

  Nikada nisam videla plakare kakve je imala moja baka. Nije ih bilo previše, svakako nisu u pitanju bili redovi polica u MTV Crib fazonu ali nikad ali apsolutno n.i.k.a.d. nisu bili natrpani. Stvari su lepo visile na svojim vešalicama između kojih je uvek bilo malo mesta, na dnu je ponekad znala da se nađe po koja kutija ali nikad tako da dotiče ono što visi. Ista princip je vladao i za fijoke – njene merino rolke nisu nikada bile nagurane, isto je važilo i za mornarske majice. Tako je držala sve stvari, čak i one kuhinjske, i koristila ih sve. Možda me zbog toga obuzima teskoba kada otvorim vrata ormara, a iz njega mi se na glavu sruči sve živo i neživo. Kada je moj lični prostor u pitanju, moja duša se grozi kopanja po stvarima, kao da se radi o živom pesku koji će me progutati. Povetarac između vešalica, to je to. Ovo ne važi samo za knjige, fotografije i papire (koji će me jednog dana zaista zatrpati, neću stići ni da shvatim šta se desilo).

  https://buro247.rs/wp-content/uploads/2020/04/1586598908230252.jpg

  Možda me zato drugarice često zovu u pohode kada treba raščišćavati ormane. Nemilosrdna sam, stvari bacam kao da se radi o olimpijskoj disciplini. Mnogo pre nego što je svet saznao za Marie Condo naučila sam da je put do mira otarasiti se stvari koje više za nas nemaju vrednost. Za razliku od Marie, meni je potpuno svejedno da li je ta vrednost upotrebna ili sentimentalna. Kako god da zvučim, ne verujem u to da treba da bacite stvari koje u vama bude lepa osećanja, ma koliko ih bilo (nekome je povetarac izmešu vešalica hladan i strašan). Zato je upravo to najvažniji kriterijum:

  1. Odlučite šta želite da zadržite

  Neko opšte pravilo bi bilo da ne bacate ono što se naziva basic komadima koji se mogu nositi iz sezone u sezonu. Ali, ako su vam isti dosadili ili jednostavno niste u tom fazonu, ne postoji način koji će učiniti da ih ponovo sa uzbuđenjem kombinujete. Nemojte se terati da nešto držite “zato što je klasika” ako klasika nije vaš stil. Po meni je mnogo bitnije to da budete nemilosrdni po pitanju stanja u kom se odeća i aksesoar nalazi. Ok je da zadržite jednu ili dve majice “za po kući” ali nema nikakve potrebe da zadržite deset. Ako su svetle boje posivele, tamne posvetlele – bacajte. Poželjno je ne bacati stvari non-stop ali ako ih ne nosite, nema nijednog razloga da ih “ne izbacite iz aure”, pardon, ormana.

  https://buro247.rs/wp-content/uploads/2020/04/1586598908631223.jpg

  2. Odlučite šta izbacujete

  Namerno kažem “izbacujete”. U ovoj kategoriji se, po mom (i bakinom) zdravom razumu nalazi sve što niste obukli dve sezone. Dve zime niste stavili na sebe neki džemper? Vreme je da leti. Ovo je nepogrešiv parametar i ne, dotični džemper vam neće vam zafaliti. N.i.k.a.d.a.

  Ovo se posebno ali posebno odnosi na stvari koje vam više ne odgovaraju po veličini, na stvari za trening i one namenjene za nositi kod kuće – nekako se ovim kategorijama uvek potkrade neverovatna količina nepotrepština – odlučila sam da je to reč.

  Ono što ima sentimentalnu vrednost nemojte bacati ali možda tim stvarima nije mesto u garderoberu u kom se nalazi ono što nosite svaki dan pa ih sa ljubavlju možete odložiti na neko drugo mesto poput uspomene ili fotografije. Ukoliko nemate volje da za tu stvar date toliko truda – ne volite je dovoljno da biste je zadržali. Tačka.

  https://buro247.rs/wp-content/uploads/2020/04/1586598907650871.jpg

  3. Razvrstajte stvari koje izbacujete

  Prvi korak jeste da ih podelite u dve osnovne grupe: onu koja zaista ide na đubre i onu koja može da započne novi život na nekom drugom mestu. Jasno je da trenutno ne možete napraviti pravu žurku i pozvati drugarice da biraju ali video pozivi su uvek tu pa taj skup možete napraviti i online. Druga opcija jeste da neke stvari (pre)prodate na resale sajtovima koji i dalje funkcionišu, ali i da ih donirate nekoj dobrotvornoj organizaciji – čiste i ispeglane, razume se.

  4. Analizirajte šta vam fali

  Neke stvari jednostavno treba zameniti. Možda vam trebaju nove bele majice ili farmerke, blejzer, haljina ili sandale. Ne kupujte ništa ishitreno, sama činjenica da imate praznog prostora nije razlog za nove kupovine. Razmislite. Sad bar ne morate nigde da budete pa imate vremena da napravite plan. Mood board sigurno već imate, a možda toga niste ni svesni.

  https://buro247.rs/wp-content/uploads/2020/04/158659890853441.jpg

  5. Napravite listu

  Skrolujte kroz folder “saved” na Instagramu – na njemu su nebrojene fotke “istog” oversized odela? Smislite kako da ga stilizujete tako da vam odgovara, pročeprkajte online i stavite ga na listu. Kombinujte u glavi, raščlanite kombinacije koje vas privlače, pronađite varijante kako da ih primenite na sebe. Čak i Bottega Veneta estetika se može dobiti po nižim cenama. Stalno se hvatate za isti komad u kom se dobro osećate? Kupite više komada, duže će vam trajati. Ovo je proces koji morate obaviti sami sa sobom i to iskreno. Planirajte za sad (ok, za kraj karantina) ali nemojte se voditi krilaticom “kad uradim ovo, onda ću…”. Treba vam garderoba koja čini da se osećate dobro u prezentu, ne futuru.

  6. Revidirajte listu

  Ponavljam, sad je idealan trenutak za planiranje garderobe zato što imate vremena. Poigrajte se komadima koje planirate da kupite, za pet dana se zapitajte da li vam se i dalje jako sviđaju. Uvrstite u svoje kombinacije i aksesoar i sve stvari koje već imate i koje ćete zadržati.

  https://buro247.rs/wp-content/uploads/2020/04/1586598908410969.jpg

  7. Nova kupovina

  Nemojte se osećati krivo ako nešto kupite za sebe i za vreme karantina, svima nam je potrebna razonoda. Dovoljno je da ne kupujete stihijski ono što vam ne treba i da, ukoliko možete, pomognete neki nezavistan posao koji se održava u životu preko online prodaje. Dve muve jednim udarcem.

  Na listu za kupovinu dodajte i nov aksesoar za sam orman ukoliko vas postojeći nervira – samo nove vešalice čuda čine, verujte mi. Kutije za odlaganje, takođe. Poželećete da ih ne zatrpate.

  Saznaj više:
  Povezani članci: