Velike su šanse da nosite grudnjak pogrešne veličine, evo kako da ispravite grešku

  06.11.2020.
  RECOMMENDED

  https://buro247.rs/wp-content/uploads/2020/11/brus_cover.jpg

  Da li skidate grudnjak čim stignete kući? Ako je odgovor “da”, niste jedini i imamo za vas jedno pitanje: da li ste svesni toga da grudnjak koji je odgovarajuć po modelu i veličini nikada ne sme da bude neudoban?

  Studije sprovedene na ovu temu uglavnom dolaze od velikih brendova donjeg veša i teško se mogu nazvati naučnim ali većinom imaju rezultate koji su sve samo nisu sjajni. Po njima ispada da velik broj žena – čak i do 80% – nosi pogrešnu veličinu ili model grudnjaka. Već i sama činjenica da je ovo poprilično neudobno je dosta da se zamislimo, ali da li ste znali da na duge staze može i da izazove određene zdravstvene probleme?

  Da, pogrešna veličina grudnjaka može da utiče na vaše zdravlje.

  https://buro247.rs/wp-content/uploads/2020/11/1604653237709109.jpg

  Kako da znate da li nosite pogrešnu veličinu grudnjaka?

   

  Neravnine na sve strane

   

   

  Ovo je najočigledniji znak. Da li sa strane, napred ili na leđima – ukoliko grudnjak ne leži na telu bez problema, onda nije za vas. Razlog može biti pogrešan model ili pogrešna veličina ali u svakom slučaju vreme je da ga izbacite iz upotrebe.

   

   

  Zakopčavate ga na poslednju kopču

   

   

  Potpora najvećim delom dolazi upravo od elastične trake koja ide oko grudnog koša, a ukoliko je uvek zategnuta na maksimum – nešto nije u redu. Kada kupujete grudnjak, on treba da leži i drži na najlabavijoj kukici/kopči pošto su one za jače zatezanje predviđene da ih koristite kada grudnjak od pranja i nošenja počne da se isteže.

   

   

  Bretele vam se urezuju u ramena

   

   

  Težina grudi treba da bude ravnomerno raspoređena i na bretele, ne samo na traku. Ukoliko vam grudnjak ne stoji kako treba, imaćete crvene tragove na ramenima, a oni su znak da je potpora previše prebačena na bretele (i nije ravnomerna).

   

  https://buro247.rs/wp-content/uploads/2020/11/160465323710872.jpghttps://buro247.rs/wp-content/uploads/2020/11/1604653237296393.jpg

  Zdravstveni problemi koje može izazvati pogrešan grudnjak (neki od)

   

  Bolovi u vratu i ramenima

   

   

  Grudnjaci sa većim korpama obično imaju i jače, deblje bretele kako bi se težina grudi ravnomerno rasporedila. Ukoliko ih previše zategnete te bretele će se useći u ramena i ova napetost može da se proširi i na vrat. Kada se ovo spoji sa satima sedenja ispred ekrana dobija se recept za ukočenost.

   

   

  Bol u rebrima

   

   

  Ovo se dešava ukoliko je grudnjak isuviše zategnut ali i ukoliko vam ne odgovara oblik žice koji se u njemu nalazi. Posebno često se dešava osobama kojima treba veća veličina korpi i znači da treba da promenite model, ne veličinu.

   

   

  Loše držanje

   

   

  Bolovi u vratu, ramenima i leđima dovode do sveopšteg lošeg držanja, a ono do drugih zdravstvenih problema.

   

   

  Blokirani limfni čvorovi

   

   

  Ovo ne može da se desi preko noći ali je moguće u težim slučajevima. Limfni sudovi su tanki, a kada su izloženi stalnom jakom pritisku koji vrši loš grudnjak, mogu se blokirati.

   

  Saznaj više:
  Povezani članci: