Prvo kaubojska, pa piratska moda: Šta nam spremaju dizajneri u nadolazećoj sezoni

  09.03.2024.
  RECOMMENDED

  Sećate li se čizama koje je dvehiljaditih furala Kate Moss? Ili Sienna MIller? Piratske čizme dizajnirala je Vivienne Westwood, a one se, verovali ili ne, ponovo vraćaju. I to nije sve, talas koji bismo mogli da nazovemo „piratska moda“ zapljusnuo je piste dizajnera koji su nedavno na Nedeljama mode predstavili svoje kolekcije.

  Moda insprisana odećom koja asocira na nešto što bi nosili pirati, uključuje simbole na garderobi kao pto su jarboli, sablje, mornarske pruge, keper, krzno, zakrpe, a tu su i visoke čizame, šeširi s trakom, mantili, kratki kaputi, kožni pojasevi, zakrpljene pantalone i jakne. Vivienne Westwood bila je poznata po revolucionarnoj interpretaciji svih ovih elemenata u svoje kolekcije, dajući im savremeni i ekscentrični pristup. Njena kreativnost i smelost u eksperimentisanju su, naravno, inspirisale i druge dizajnere i uticali na modne trendove.

  moda kate moss piratske cizme

  Sve je zapravo počelo od kolekcije Vivienne Westwood Pirates, koju je predstavila 1981. Navodno je Malcolm McLaren bio opsednut filmom „Ostrvo“, a Vivienne dendijima iz 18. veka, a sve to zajedno vodilo je do stvaranja čuvenih modela.

  Kolekcija Pirates postavila je temelje za izgled koji danas zovemo Nova romantika. Nešto od toga videli smo i nedavno na pistama – balon suknje i čizme koje podsećaju na vunene čarape, kod brenda Louis Vuitton i danskog modnog dizajnera Nicklas Skovgaard.

  piratska moda interest
  Pirates, 1981.

  Ako vas zanima piratska moda, posebno čizme po uzoru na one kakve je dizajnirala Vivienne, nosila Kate Moss – budite poput njih – stilizujte ih uz čipkane bluze, kombinujte sa uskim farmerkama, uskim pantalonama, bundama od krzna, ekscentričnim šalovima (Kate je uz piratske čizme nosila šal sa lobanjama Alexandera McQuenna)

  Piratska moda trenutno je prisutna i na TikToku, samo ukucajte „giving pirate“ ili „pirate like“ u pretraživač i zaplovite vodama još jednog stila koji će, pored kaubojskog, sigurno dominirati i našim ulicama.

  Piratska moda na delu u kolekcijama dizajnera za 2024:

  PRUGE

  PIRATska moda 1 7777
  Paolo Carzana FW24
  piratska moda pinterest 2222
  Sinead Gorey FW24

  BLUZE S VOLUMENOM

  PIRATSKA MODA 999
  Moda brenda Blumarine
  PIRATSKA MODA SS24 MIU MIU
  Miu Miu voluminozna bluza iz kolekcije za SS 24

  VELIKI KAIŠEVI/POJASEVI I PRSLUCI

  miu miu ss 24 moda
  miu miu ss 24 moda

  OPUŠTENE ČIZME

  caoch fw 24
  Coach
  loewe moda opustene cizme
  Loewe

  BALON SUKNJE I LEPRŠAVI RUBOVI

  dion lee moda ss24
  Dion Lee
  Chopova Lowena moda pirati
  Chopova Lowena

  MORNARSKE KAPE

  moschino moda
  Moschino fw 24
  PRADA moda
  Prada fw 24

  Fotografije: Instagram, Pinterest

  Saznaj više:
  Povezani članci: