Monografija „Slavoljub Caja Radojčić“ – Vajar koji je promenio istoriju srpske umetnosti

05.10.2023.
RECOMMENDED

Danas u Muzeju Zepter (od 19h) predstavlja se monografija „Slavoljub Caja Radojčić” od autora dr Ivane Simeonović Ćelić i Sava Popovića.

Slavoljub Caja Radojčić je treći dobitnik nagrade Muzeja Zepter „Stojan Ćelić, umetnik, teoretičar i kritičar, akademik”, a ova monografija će biti prva sveobuhvatna studija o umetnikovom kompletnom razvojnom putu, njegovom načinu rada, inspiracijama, poetici, uspesima, ali i njegovom odnosu prema životu.

Monografija uključujuje i vizuelne zapise koji svedoče o komunikativnosti autorovog jezika, koja je u apsolutnoj saglasnosti sa vrstom skulpturalnog izraza i sa izvesnom notom anegdotskog koja kod Radojčića nikada ne prerasta u banalnu narativnost, već, govori o visprenosti i intelektualnoj snazi umetnika.

Autor monografije je umetnikovo stvaralaštvo postavio u kontekst srpskog i jugoslovenskog vajarstva njegovog vremena, tačnije od sredine šezdesetih godina prošlog veka do današnjih dana, uz komparativne prikaze događaja na međunarodnoj sceni.

Posetioce očekuje i prateća izložba skulptura i crteža Slavoljuba Caje Radojčića koju će moći da vide do 15. januara 2024. Na izložbi će biti izložene skulpture i crteži koji datiraju od šezdesetih godina prošlog veka do najnovijih radova rađenih u proteklih par godina.

Saznaj više:
Povezani članci: