Povezano
Inspirisana omiljenim jelom iz Zaokret branča, bundevom u činiji, odlučila sam da napravim malo drugačiju verziju, kako bih mogla da uživam u njoj i kod kuće.
Svi koji me dobro poznaju, znaju da volim da jedem bilo šta što se može servirati u činiji a što je toplo i ukusno, pogotovu u ovim hladnim mesecima. Ovoj recept donosi dodatnu radost, jer se bundeva uklapa u pravo jesenje iskustvo.
Koristim posebnu vrstu bundeve, hokkaido, koja je ključna za postizanje savršenog ukusa i teksture. Karakteristična je po svojoj narandžastoj boji i slatkastom ukusu a njena kora postaje mekša tokom kuvanja, što olakšava pripremu jela. Sama kora je jestiva što smanjuje dodatno bacanje hrane.
Bogata je vitaminima A, C i E, kao i antioksidansima koji podržavaju imunološki sistem i održavaju kožu zdravom. Takođe, sadrži vlakna koja su korisna za varenje i regulaciju šećera u krvi. Namaz od indijskog oraha i pistaći su tu kao idealan dodatak zdravih masti a heljda, pseudožitarica, koja je bogata vlaknima i proteinima, podržava varenje i pruža dugotrajnu energiju.
Ulje od bundeve je bogato omega-3 masnim kiselinama i vitaminima, pa samim tim daje dodatni boost zdravlju i ukusu.
Začinjena bundeva sa heljdom
Za četiri osobe:
- 1 manja bundeva (1-1.5kg)
- 1 kašičica kari začina
- 1 šolja celovitog zrna heljde (najbolje pržene)
- 1 šolja indijskih oraha (potopljenih u vodi 4 sata)
- 2 kašičice senfa
- Maslinovo ulje
- So
- Biber
- Šaka iseckanih pistaća
- Hladno ceđeno bundevino ulje
Ugrejte rernu na 180°C.
Operite i isecite bundevu na krupnije komade, začinite je kari začinom, maslinovim uljem, posolite, pobiberite po želji i stavite u rernu na 30 minuta.
U međuvremenu, operite heljdu, stavite je u šerpu sa duplo više vode (500ml), posolite, pustite da proključa pa smanjite temperaturu i kuvajte na tihoj vatri.
Procedite indijske orahe, operite ih i stavite u secko sa senfom i kašikom maslinovog ulja. Posolite, pobiberite i izblendajte sa malo vode dok ne dobijete kremastu teksturu.
Kada sve bude gotovo, servirajte svaku činiju posebno. Razmažite indijski namaz sa jedne strane, heljdu sa druge, a bundevu stavite preko. Pospite pistaćima i na kraju blago prelijte bundevinim uljem.
Fotografije: Ksenija Jaredić