Zašto bioskopska karta u pariskom Pathé Palace košta 25 evra – i da li se isplati?

Pathé Palace, luksuzni bioskop koji je dizajnirao Renzo Piano, nedavno je otvoren u zgradi nekadašnje opere. Šta nudi ulaznica od 25 evra?
26.09.2024.
RECOMMENDED

Ima li La Cinematheque konkurenciju? Za većinu filmofila, čuveno zdanje – i institucija – predstavlja neprikosnoveni hram filma. Pathe Palace, nedavno otvoren nakon više godina renoviranja, sada pretenduje tu reputaciju da promeni. Barem kada govorimo o iskustvu gledanja filma, novi prostor nudi jedinstvene usluge kakve se ne mogu naći na drugim (bioskopskim) mestima. Iako ne raspolaže kolekcijom kao čuvena kinoteka, Pathe Palace može da ponudi drugačije iskustvo gledanja savremenih filmova.

terre sienne pathe palace facade v2 big sd

Onako kako je Haussman definisao panoramu Pariza početkom 20. veka, tako Renzo Piano unosi tračak svoje vizije na pariski horizont. Centar Pompidou njegova je najpoznatija kreacija na mapi francuske prestonice. Novi Pathé Palace, smešten je u samom srcu grada, pored Opere Garnier, a čuveni arhitekta osmislio je čitav prostor sa jednim ciljem – pomeranje granica filmskog iskustva. Ipak, to dolazi po određenoj ceni koja, ovog puta, nije mala. Jedna karta je 25 evra. Poređenja radi, prosek u Parizu je 7 evra.

nt0rsuwx7hvowgyqtj4z 1

Pathe Palace – bioskop ili nešto više?

Raskošna fasada nasleđe je Gaumont Opere koja se ranije nalazila u ovom zdanju. Piano nije želeo da naruši stil Belle Epoque koji krasi ovu zgradu, ali se pobrinuo da enterijer dobio sasvim novi izgled. Jedan od najatraktivnijih delova Pathé Palacea je bar sa panoramskim pogledom na Bulevar Kapucin. Ako niste filmofil koji bi potrošio pomenuti novac za uživanje u sedmoj umetnosti, bar i dalje možete posetiti. Osim toga, bioskop nudi ekskluzivnu uslugu konobara u svim salama – posetioci mogu unapred naručiti grickalice i piće putem mobilne aplikacije, a sve ih čeka na sedištu prilikom dolaska.

U cenu je uračunata i usluga concierge-a, koja uključuje sve: od pomoći u organizaciji prevoza do obezbeđivanja dodatnih baterija za telefone ili kišobrana. Ovakva personalizovana usluga čini Pathé Palace mestom koje nije samo bioskop, već iskustvo za one koji traže više od obične filmske projekcije.

Pathé Palace ima 7 luksuznih sala sa ukupno 854 sedišta, u poređenju sa više od 2.000 koliko ih je bilo u prethodnom kompleksu. Posebno se izdvaja sala 1, sa 440 sedišta, opremljena Dolby Vision i Dolby Atmos tehnologijama za reprodukciju slike, odnosno zvuka, uz veliki klasični ekran širok 18 metara. Ova sala će uskoro imati i projektor za filmove u 35 mm i 70 mm za projekcije klasika sedme umetnosti, što je retkost u pariskim bioskopima. Ostale sale nude kožna, grejna i ležeća sedišta, sa posebnim LED ekranima za savršenu oštrinu slike.

pathe palace

Foto: Pathe.fr

Saznaj više:
Povezani članci: