Buro.Vodič: Šta gledamo, slušamo i posećujemo ovog vikenda

23.11.2023.
RECOMMENDED

Film  

Festival autorskog filma: 24. novembar – 1. decembar 2023. 

Ovaj svet, ove 2023. jeste na putu, možda kao nijedan svet pre nas – od tehnologije, robotike i medicine do sfere ratovanja, politike i ekonomije. Ali kuda se to zaputio današnji čovek, kao da se pitaju svi naši ovogodišnji autori. I može li mu svo znanje i mudrost svih civilizacija prošlosti na tom putu još ikako pomoći? 

Motiv puta i prelaska obeležava Takmičarski program, bez obzira da li je reč o putovanju u vlastitu prošlost, ili u traumatičnu istoriju vlastite zemlje; kreće li junak u avanturu samootkrivanja i prosvetljenja, ili u proces promene vlastitog pola i identiteta. Svako putovanje puno je neizvesnosti, na njemu čovek mnogo potpunije upoznaje sebe i demone vlastite prirode. 

Ceo program pogledajte OVDE.

Lost Country Vladimira Perišića 

Poslednji film Vladmira Perišića Lost Country otvara 29. Festival autorskog filma (početak u 19 časova u Kombank dvorani), a onda kreće sa redovnom bioskopskom distribucijom 30. novembra. Film koji se od oktobra prikazuje u Francuskoj, gde je u prvoj nedelji prikazivanja bio na drugom mestu kao najgledanije ostvarenje u Parizu, od prošle nedelje prikazuje se u švajcarskim bioskopima, na proleće u Španiji, pa u Japanu. Svetsku premijeru imao je na Filmskom festivalu u Kanu, gde je dobio izvrsne kritike, a potom i na Sarajevo film festivalu.

Glavne uloge u filmu tumače Jovan Ginić i Jasna Đuričić, koji igraju sina i majku čiji odnos tereti visoka politička funkcija majke – ona je portparolke vladajuće partije tokom studentskih demonstracija 1996. godine, protiv režima Slobodana Miloševića.

Napoleon  

Radnja poslednjeg filma Ridley Scotta, Napoleon, prati uspon slavnog francuskog vladara i prikazuje njegov odnos s voljenom ženom Žozefinom. Glavne uloge u filmu su poverene Joaquin Phoenix i Vanessy Kirbi. Od danas je, 23. novembar, na redovnom bioskopskom repertoaru.

Sećanje na Žarka Lauševića, Dom omladine Beograda (Ciklus tribina – GNEVNI FILMOVI)  

Učestvuju: glumac i producent Goran Šušljik (Koreni, Vreme zla, Vreme smrti) i reditelj i scenarista Balša Đogo (Pet) Tribinu vode: Zoran Janković i Đorđe Bajić, filmski kritičari 

Trideset i prva tribina u okviru ciklusa Gnevni filmovi, pretposlednja u okviru četvrte sezone, biće posvećena stvaralaštvu nedavno preminulog glumca Žarka Lauševića (1960-2023). Održava se 24. novembra, u petak, sa početkom u 20 časova u Tribinskoj sali Doma omladine, a ulaz je slobodan. 

IZLOŽBE

Izložba Marka Lađušića u Galeriji MONOLOG – na novoj adresi  

Za one koji žele da se upuste na kosmičko putovanje, Galerija Monolog predstavlja novi prostor na adresi Kralja Petra 26. Prva destinacija će biti izložba Svemirski brodovi, koja sadrži najnovija dela umetnika Marka Lađušića. U najnovijoj postavci Svemirski brodovi u galeriji Monolog, Lađušićeva dela su oslikana najdubljom crnom bojom ikada proizvedenom na planeti, prikazujući jedinstvenu tehniku akrila koja apsorbuje svaki trag svetla – baš kao u svemiru oko nas. 

Njegova najnovija serija radova Marka Lađušića, sa potpuno nereflektirajućim površinama, označava pionirski presek umetnosti i tehnologije. Svemirki brodovi su omaž njegovim dečačkim snovima i maštanjima, koja je, podstaknut kustosom Denisom Leom Hegićem, odlučio da prenese na platno.

Izložbu možete pogledati od 23. novembra u galeriji Monolog, na novoj adresi – u Kralja Petra 26. 

Koncert  

Igor Vins i Big Band RTS, Dom omladine Beograda, 24. novembar u 20 časova

Dom omladine Beograda i Muzička produkcija RTS sa velikim zadovoljstom najavljuju izuzetno atraktivnu saradnju i koncert, koji će Big Bend RTS i Igor Vins održati u Velikoj sali Doma omladine Beograda, 24. novembra, u 20 časova. Umetnik jedinstvenog muzičkog izraza, nastupiće zajedno sa našim eminentnim džez orkestrom, Big Bendom RTS, na velikom koncertu u okviru koga će Igorova muzika biti premijerno izvedena u aranžmanima pisanim za veliki džez orkestar. 

Žurka  

Karmakoma, 24. novembar, petak, Maria Karan i Ali Guney

Beogradski klubovi nikad ne spavaju, posebno kad postane hladno, pa je tako i ovog vikenda. Buro. Vodič za ovu nedelju predlaže nastupe Marije Karan i Alija Guneyja u nedavno otvorenom klubu Karmakoma.

Rođena i odrasla u Beogradu, Maria Karan je bila deo različitih underground kulturnih dešavanja tokom godina. Sa korenima u pank i alternativnoj sceni, njen pristup DJ-ingu bazira se na širokom, ali i emocionalnom pozadinskom znanju o muzici. Nastupala je na brojnim festivalima i u prestižnim klubovima širom sveta, redovan je gost lokalnih, regionalnih i svetskih klubova i festivala, kao i radio emisija i podcasta, a ne manje važno je i to da je resident kluba Drugstore.

Ali Güney, majstor DJ pulta i zvučni arhitekta koji dolazi sa živahne muzičke scene Turske, već neko vreme učestvuje u stvaranju zvučnog pejzaža Beograda. Ali je oplemenio neka od najtajanstvenijih underground mesta – njegova zvučna paleta je bogata i besprekorno spaja toplinu organskih zvukova i pulsirajuću energiju sintetičkih ritmova.

Saznaj više:
Povezani članci: