Zašto je Fondazione Prada važnija od modne kuće Prada

07.10.2024.
RECOMMENDED

Ko je i šta radi Miuccia Prada? Mali broj ljudi zapravo zna odgovor na ovo pitanje. Prva asocijacija uvek su – modne kreacije. Prada je porodični brend koji je nasledila; Miu Miu je projekat koji je sama pokrenula. Pa iako svake sezone neprikosnoveno diktira modne trendove, njen uticaj je veći čak i od toga, a koje su zapravo razmere promena koje pokreće najbolje se vidi kroz rad jedne institucije – Fondazione Prada.

miuccia prada fondazione prada

Kako je sve počelo?

Osnovana 1993. godine, Fondazione Prada predstavlja simbol umetničkog nasleđa i vizije koji Miuccia želi da uspostavi. Ova institucija nije samo galerija; ona je živi organizam, most između mode, kulture i savremene umetnosti.

Fondazione Prada se zaista nalazi u srcu Milana, nedaleko od galerije Vittorio Emanuele II. Nekadašnja destilerija pretvorena je u kulturni kompleks koji pažljivo formirnim programom postaje eksperimentalni prostor savremene umetnosti, mesto na kojem se njene granice kontinuirano preispituju. Sa potpisom arhitektonskog biroa OMA, Fondazione se na milanskoj panorami izdvaja stilski i namenski. Zlatna zgrada, poznata kao Haunted House, obložena je listićima zlatne folije, i time pruža savršen kontekst za radove umetnika koji se usude da istražuju duboke teme i kontradikcije savremenog društva.

Miuccia Prada, kao strastveni kolekcionar i promotor umetnosti, odabirom izložbenih prostorija fondacije, otvorila je prostor u kojem se susreću različiti umetnički izrazi, od provokativnih instalacija do interaktivnih izložbi.

Fondazione Prada Bas Princen 5 540x640 1

Kada kažemo „fondacija“, a zapravo mislimo…

Jedan od istaknutih trenutaka u radu Fondazione je Bar Luce, koji je dizajnirao Wes Anderson. Ovaj kafić, inspirisan milanskim kafićima iz 50-ih, postao je mesto okupljanja, ne samo za umetnike i kritičare, već i za prolaznike koji žele da uživaju u jedinstvenom ambijentu.

Kroz različite inicijative, Fondazione Prada postaje katalizator za kreativne dijaloge, pružajući platformu za istraživanje kulturnih i društvenih pitanja.

FP Osservatorio Give Me Yesterday 8 1120x604 1
fonazione prada miuccia prada

U Veneciji, Fondazione Prada proširuje svoj uticaj, smestivši se u Palazzo Ca’ Corner Della Regina. Ovaj istorijski prostor predstavlja savršen kontrast modernim izložbama, stvarajući svojevrsni sukob – iako uvek podsticajne funkcije – između prošlosti i sadašnjosti. U ovom kontekstu, umetnost postaje sredstvo za razumevanje identiteta, pripadnosti i kulturnih razmena.

115 867x640 1
Fondazione Prada Venezia 2019 Fondazione Prada Kounellis 5.jpg

Fondazione Prada tako postaje više od institucije – i ličnog projekta Miuccia Prade; ona je misaoni prostor gde se moda i umetnost prepliću, omogućavajući nam da preispitamo naše svakodnevne živote i vrednosti. Miuccia Prada, kroz svoj neprekidan rad i posvećenost, poziva nas da sagledamo svet iz drugačije perspektive, istovremeno nudeći priliku da uživamo u estetici i dubini savremene umetnosti.

fondazione prada copertina.jpg
Saznaj više:
Povezani članci: