Pretraga

Od Južne Afrike do Japana, Elena Ferrante je preporučila listu sjajnih autorki širom sveta i ove obavezno dodajte na jesenju read listu

Od Južne Afrike do Japana, Elena Ferrante je preporučila listu sjajnih autorki širom sveta i ove obavezno dodajte na jesenju read listu

Tekst: BURO.

Elena Ferrante je verovatno najpoznatiji savremeni pseudonim autorke, a njena Napuljska tetralogija prodata je u preko 13 miliona primeraka širom sveta, i sasvim je okej reći da je ovo ime jedno od najčitanijih u savremenom svetu. Upravo zato što obožavamo njene knjige, zato što se radujemo svakom novom izdanju i zato što je neko u čiji sud verujemo, nedavna lista Ferrantinih omiljenih spisateljica i njihovih knjiga je bila jedna od boljih vesti i naišla je na sveopštu na radost. Ako ništa drugo zato što je idealna reading lista za duge jesenje dane. Ferrante je odabrala 40 omiljenih naslova, a mi izdvajamo one na koje apsolutno morate da obratite pažnju jer do sada verovatno niste. Zaobilazimo legende sa liste poput Toni Morrison, Sally Rooney, Zadie Smith ili Elfriede Jelinek jer ste ih verovatno već pročitali, a i da niste znate već i sami da treba, i okrećemo radar ka različitim delovima sveta sa kojih stižu sjajne autorke i genijalne priče.

Italija

"Family LEXICON"

Natalia Ginzburg

Od Južne Afrike do Japana, Elena Ferrante je preporučila listu sjajnih autorki širom sveta i ove obavezno dodajte na jesenju read listu (фото 1)

Italijanska porodica sa svojim rutinama, ritualima, sujeverjima, i pričama, sve se to nalazi na ovim stranicama i kada bi zaista postojali porodični leksikoni, izgledali bi ovako. Giuseppe Levi, otac porodice, je naučnik, opsednut svojim poslom i manijom za planinarenjem. Pored toga nerviraju ga manje više svi zato što nisu vaspitani, ne znaju da se ponašaju, ili oblače. On je Jevrejin, oženjen katolkinjom Lidiom, a ni za jedno od njih ne bi moglo da se kaže da su nešto posebno religiozni. Žive u Torinu, i kako vreme prolazi njihova deca odrastaju i pronalaze svoj put u medicinu, politiku, brak, književnost. Obična porodica, obična priča, osim što svoje početke ima u Musolinijevoj Italiji. Leviji su svašta, ali jedno sigurno nisu: nisu fašisti, što će prilično da im zakomplikuje živote.

Kanada

"obris"

Rachel Cusk

Od Južne Afrike do Japana, Elena Ferrante je preporučila listu sjajnih autorki širom sveta i ove obavezno dodajte na jesenju read listu (фото 2)

Engleska spisateljica Fej je pošla u Atinu da drži letnju školu pisanja. Na tom putu u avionu upoznaje raspričanog, i beskrajno zanimljivog starijeg gospodina i nakon celog leta ćaskanja, Fej prihvata njegov poziv na vožnju brodom. Tokom vožnje saznaje i pojedinosti o njegovim neuspelim brakovima i mukama s decom. Međutim, on je samo prva osoba čiju priču saznaje, budući da je u letnjoj školi čeka upoznavanje sa ličnim iskustvima mnogih polaznika kursa, kao i mnogo ćaskanja sa starim priajteljima. Sve u svemu “Obris” je knjiga o pričanju, pisanju, pripovedanju i dijalozima koje stalno uspostavljamo sa drugima.

Mađarska

"vrata"

Magda Szabó

Od Južne Afrike do Japana, Elena Ferrante je preporučila listu sjajnih autorki širom sveta i ove obavezno dodajte na jesenju read listu (фото 3)

Za ovaj roman Magda Szabó je 2003. godine dobila prestižnu francusku knjiženu nagradu "Femina" za strane pisce. Roman je doduše objavljen još 1980. ali nije bio na listi onih koji bi bili nagrađivani u svom krugu, budući da je tokom staljinističkog perioda i samo objavljivanje Magdinih knjiga bilo zabranjeno. Ovaj roman govori o odnosu žene pisca koja osvaja književnu nagradu i njene kućne pomoćnice. Priča koja je pre svega istorija dve žene i tanana priča o Emerenci Seredaš za koju se Magda pitala da li će ta priča uopšte ikoga zanimati, ali eto, nekako zanima zaista sve.

Japan

"Breasts and eggs"

Mieko Kawakami

Od Južne Afrike do Japana, Elena Ferrante je preporučila listu sjajnih autorki širom sveta i ove obavezno dodajte na jesenju read listu (фото 4)

Mieko Kawakami pripada onoj grupi mladih japanskih autorki koje redefinišu savremenu japansku književnost, a ova knjiga se bavi pitanjima ženstvenosti, majčinstva, telesnosti, telesne autonomije, slobode. Knjiga donosi priču o tri žene i njihovim intimnim putovanjima i samospoznajama, suočavanjima sa opresivnim silama društva, nesigurnostima, kao i o potrazi za mirom i budućnošću koju zaista mogu da nazovu svojom.

Iran

"Disoriental"

Negar Djavadi

Od Južne Afrike do Japana, Elena Ferrante je preporučila listu sjajnih autorki širom sveta i ove obavezno dodajte na jesenju read listu (фото 5)

Kimia Sadr je pobegla iz Irana kada je imala deset godina i sa mamom i sestrama se pridružila tati u Francuskoj, gde su svi zajedno započeli novi život. Sada ima 25 godina, novi život u potpunosti, govori novi jezik tečno, ima nove prijatelje i planira dete, ali odjednom, sasvim neočekivano zatrpavaju je sopstvena sećanja i uspomene. Priče o precima, o prošlosti, o poreklu pronalaze put do nje i zapljuskuju je u nekontrolisanim talasima i Djavadi zapravo donosi veoma ličnu priču o potrazi za identitetom.

Austrija

"Malina"

Ingeborg Backmann

Od Južne Afrike do Japana, Elena Ferrante je preporučila listu sjajnih autorki širom sveta i ove obavezno dodajte na jesenju read listu (фото 6)

Roman se fokusira život naratorke koja se vodi samo kao I. i istražuje njenu poziciju i kao žene i kao pisca, a sve kroz njena razmišljanja ali i dijaloge koje vodi sa ljudima oko sebe, ali i posebno sa dve ključne muške figure u svom životu. Ona je intelektualka, spisateljica i živi u Beču u drugoj polovini XX veka. Deli stan sa smirenim i racionalnim Malinom, istoričarem koji joj nudi svu potrebnu pomoć u danima kada joj se čini da gubi razum i dodir sa stvarnošću. S druge strane, upoznaje Ivana, mladog Mađara, u koga se zaljubljuje. Započinju aferu ali Ivan uskoro počinje da je izbegava i u potpunosti odbacuje, a I. preispituje život u predominatno muškom svetu. Radosne vesti su da uskoro možemo da je očekujemo i na našem jeziku u izdanju Kontrast izdavaštva.

Irska

"The love object"

Edna O'Brien

Od Južne Afrike do Japana, Elena Ferrante je preporučila listu sjajnih autorki širom sveta i ove obavezno dodajte na jesenju read listu (фото 7)

Edna O’Brien nosi epitet jedne od najboljih spisateljica naših vremena, a ova knjiga je jedan od glavnih razloga za to. Zbrika priča koja donosi toliko pogleda, perspektiva, osobenosti, likova i priča koje ne samo što su savršeno ispričane, nego što su toliko različite da je zadivljujuće da ih je sve pisala ista osoba. U ovim pričama, muškarci se pojavljuju s vremena na vreme, ali samo kao dopuna, ali žene su te koje pletu narative. Njene junakinje su predstavljene sa toliko saosećanosti, strasti, razumevanja, i ranjivosti, da deluje kao da svaku od njih lično poznajemo. A možda zaista i poznajemo. Možda se prepoznajemo i sami.

Havaji/SAD

"A little life"

Hanya Yanagihara

Od Južne Afrike do Japana, Elena Ferrante je preporučila listu sjajnih autorki širom sveta i ove obavezno dodajte na jesenju read listu (фото 8)

Iz malog mesta u Masačusetsu četiri prijatelja dolaze u Njujork da pronađu svoj put i uspeju u svojim snovima. Nemaju para, zbunjeni su, sami i nesnađeni, i jedino ih drže na okupu njihov ambicija i prijateljstvo. Willem je zgodan i šarmantan budući glumac, JB je brz, pametan, nekada pomalo okrutan slikar koji pokušava da uspe u art svetu; Malcolm je frustrirani arhitekta u prilično dobroj firmi, a Jude je povučen, briljantan, tajanstven i istovremeno zapravo i centar priče. Dok njihovi odnosi obeleženi uspehom, zavisnostima, propastima i ponosom, sa godinama postaju sve dublji i čvršći, svi su vezani neverovatnom posvećenošću Judeu, koga progone neobjašnjive traume iz detinjstva.

ITALIJA

"Suđaje i furije"

Lauren Groff

Od Južne Afrike do Japana, Elena Ferrante je preporučila listu sjajnih autorki širom sveta i ove obavezno dodajte na jesenju read listu (фото 9)

Pravo pravcato remek-delo, koje nas podseće da svaka priča ima dve strane. Svaka ljubavna veza ima dve vizure, a ponekada se ispostavlja da ključ uspešnog braka nije u njegovim istinama, nego u onome što prećutimo. Raskošan, bogat, višeslojan roman u kom Groff ispreda priču o jednom takvom braku u periodu od dvadeset četiri godine. P.S. Ukoliko vam ovih maglovitih sumornih dana treba malo letnjeg šitva, obavezno na listu dodajte i njenu knjigu “Florida”.

Povezani članci

Buro 24/7 Izbor