J.Lo je rasturila koncept „obuci se primereno svojim godinama“ i naučila nas važnu lekciju

    04.02.2020.
    RECOMMENDED

    https://buro247.rs/wp-content/uploads/2020/02/jlo_cover.jpg

    Super Bowl is a huge f….ng deal. Osim što kod nas stvarno nije. Realno, što se samog sporta tiče, morala sam da guglam da li se radi o američkom fudbalu ili ragbiju – u redakciji je došlo do rasprave ali niko nije baš smeo da stavi ruku u vatru koji sport je u pitanju. Dakle, što se samog sporta tiče, poprilično je whatevs u našem planetarnom sistemu. Osim što se na Super Bowlu već odavno ne radi o sportu kao takvom. U mojoj evropskoj glavi, on je deo pomalo mutne mitologije američkog sna (za koji više isto tako baš ne znam šta meni lično znači). Na kraju krajeva, znamo ga iz „Prijatelja“? Da, ali ne samo to. To veliko godišnje finale nacionalne lige šampiona američkog fudbala ima poluvreme. To poluvreme kada se ne igra utakmica je, ironično, postalo nešto što prati ceo svet.

    Taj interval je demonstracija moći kako organizatora tako i onih koji nastupaju (na sličan način na koji je to nekad bilo biti Victoria’s Secret anđeo, oprostićete mi na poređenju). Lista izvođača na Super Bowlu je u najmanju ruku impozantna i malo po malo, i ovo je postala platforma na kojoj “you can fight for your cause” isto koliko je to i bilo koja dodela nagrada. Svaki put je medijska propraćenost planetarna. Ali ovo što se desilo sa nastupom Jennifer Lopez i Shakirae, premašilo je čini mi se sva očekivanja, a verovatno i njihova.

    https://buro247.rs/wp-content/uploads/2020/02/1580833613358423.jpg

    J.Lo je sila prirode, neka priča ko šta hoće. Ona je profesionalna, jaka, pametna (bivši verenici na stranu, ali koga briga) i nalazi se na neospornoj poziciji moći u svakom smislu. Ako želi da nosi providan triko, može joj se. Da klizi sa šipke ili po bini raširenih nogu direktno u kameru? I to joj se može. I znate šta? Potpuno podržavam njeno pravo da radi sve.što.joj.se.može! U čemu je problem? Nikom nije smetalo što je bila seksi kada se pojavila. Ok, bilo je drugo vreme (da, upravo ono u kom je biti Victoria’s Secret anđeo bilo vrh pop kulture (nikada mode, ne brkajte ta dva)) ali ispalo je da problem nije u tome već da leži u jednostavnoj činjenici da je, kada se pojavila, imala dvadeset godina manje. Prvi album J.Lo je izbacila 1999. godine, zatim se 2000. pojavila ruku pod ruku sa svojim tadašnjim dečkom Puff Daddyjem u zelenoj Versace haljini koja je inspirisala opciju Google search. I nikom nije smetalo. Štaviše, ušla je u legendu. Njeni nastupi nikada nisu bili ne-seksi, uvek je bila u providnim trikoima sa šljokicama, uvek je mrdala guzom, skakala i pevala na matricu. Pitam još jednom: kada je to postalo problem? Onog trenutka kada je svet zatvorio usta od čuđenja i opasuljio se da J.Lo ima pedeset godina. I nastala je dreka kakvu nismo čuli od kada se Keanu Reeves pojavio sa Alexandraom Grant.

    Pre jako puno godina Gloria Steinem je skovala aforizam koji je ušao u istoriju kada joj je jedan novinar, na dan njenog četrdesetog rođendana, rekao da „ne izgleda kao da ima toliko godina“. Odgovorila mu je sa “This is what 40 looks like.” Pa, u nedelju nam je J.Lo pokazala kako izgleda pedest godina – ili bar njena verzija. Ok, kostimi su joj malo over the top, iako nije skinula top kao Adam Levine prošle godine.

    U svojih 50 godina, ona je uspela da se popne na vrh. U nekim momentima taj uspon je sigurno bio i pod tuđim uslovima, ona je gurala svoju priču, svoj imidž, svoj seks. Sad, kada je u poziciji da sama postavlja uslove, zamera joj se da je to neprimereno zbog… njenih godina. Da li samo ja vidim ironiju u tome? Niko ne može da joj realno zameri bilo šta drugo, pravedno ili ne, uključujući tu i bore ili fleke na licu. J.lo izgleda kao čudo prirode, i tako se i kreće. Problem jeste u tome što žena kontroliše narativ.

    https://buro247.rs/wp-content/uploads/2020/02/1580833613434868.jpg

    Ipak, desilo se nešto genijalno: na samom početku napada na temu toga da izgleda kao striptizeta i da “kvari malu decu i omladinu” javnost neznana i znana stala je u njenu odbranu. Da se razumemo, J.Lo nije moja estetika, štaviše, u nekim segmentima je jako daleko od nje ali ni na kraj pameti mi ne pada da je nazovem neprimerenom i to u svetu u kom živimo. Svoje (polu)vreme na Super Bowlu je iskoristila da kaže šta želi: podsetila je svet na svoje zemlje, onu u kojoj se rodila i onu iz koje je poreklom. Za ogroman broj Amerikanaca ove dve stvari ne postoje odvojeno. Amerika je zemlja koju su napravili imigranti, a ja trenutno neću da ulazim u šta je, kako, kad i gde pošlo po zlu. Istina jeste da je puna mana, kao i svaka druga država i svaka druga ljudska (birokratska) tvorevina. Isto tako ima i vrline. A jedna od najvećih koje ima jesu različite kulture utkane u njenu srž. Naravno, našli su se i oni kojima je jezik brži od pameti da popljuju i to što je zastava u kojoj se pojavila dvojna. Sigurna sam da je Trump na njih ponosan. I Jennifer Lopez i Shakira su latinas i obe su mešanog kulturnog nasleđa. Obe izgledaju neverovatno dobro. Namerno ne dodajem ono očekivano “za svoje godine” iz dva razloga. Prvi je što takve izjave kriju pasivno agresivne uvrede. Drugi razlog jeste to što ne smatram da godine treba smatrati uvredljivim. Jedna od najboljih stvari koje nam donose, pored iskustva i novca, jeste ta što se osećamo bolje sami sa sobom (bar je to kod mene slučaj, a sigurna sam da nisam usamljena) i ne vidim ni jedan jedini razlog zašto ne bismo nosili rese ako nam se prohte! Imam osećaj da će ovaj J.Lo nastup i činjenica da ne može da se živi na netu od kratkih klipova sa istog da pomeri težište u dobrom smeru. I zato let’s get loud!

    Saznaj više:
    Povezani članci: