Pretraga

Šest sjajnih albuma koji su izašli ove godine a kojima možda niste poklonili vreme i mesto na plejlisti

Šest sjajnih albuma koji su izašli ove godine a kojima možda niste poklonili vreme i mesto na plejlisti

Tekst: BURO.

Znamo da je prošla godina promenila muziku u toliko što je učinila da nam sjajne stvari dolaze sa najneverovatnijih strana. Bedroom pop je doživeo svoj vrhunac ali i neke izmene, i uprkos tome što su žive svirke i koncerti bili nemogući, gotovo svi su se povukli u studije i predano radili na novim albumima ili, ako ništa drugo, na singlovima. Svedočili smo muzičkom boomu, novim žanrovima i nekim sasvim novim glasovima i licima koji su promenili scenu kao što je to recimo Olivia Rodrigo

Ipak, u tom ludilu objavljivanja i opštoj gužvi, ostvareno je mnogo projekata, snimljeno mnogo albuma koji su takođe objavljeni ove godine ali su nekako prošli neprimetno, gotovo ispod radara za sve. Da bismo ispravili tu grešku, izdvojili smo nekoliko onih koji su nam privukli pažnju svojom autentičnošću, zadržali je kvalitetom i ostavili nas da želimo još novih pesama ovih autora. Albumi o kojima se ne priča koliko bi trebalo su pred vama. 

SERPENTWITHFEET

“DEACON

Omiljena numera: “Heart Storm (with NAO)

Šest sjajnih albuma koji su izašli ove godine a kojima možda niste poklonili vreme i mesto na plejlisti (фото 1)

Ako se ikada osetite umorno i sumnjičavo kada su u pitanju ljubav i odnosi, možda bi trebalo da imate pri ruci novi Serpentwithfeetov DEACON. Na njemu, njujorški muzičar stvara neverovatno raskošnu, bogatu atmosferu i proslavlja ljubav sa svojim partnerom. Proslavlja partnerstvo kao gotovo svetu zajednicu, koja je predodređena grčkim mitom prema kome jedna polovina uvek traži drugu. Prema njegovoj definiciji, ljubav je sinonim za darežljivost, razumevanje, prijateljstvo i ovim albumom daje omaž svim vrstama ljubavi. Uz muziku koja je između gospela i R&B zvuka, Josiah Wise donosi univerzalnu priču i vraća veru u ljubav čak i najskeptičnijima. 

Honey

“Sweet Like”

Omiljena numera: Summer Fling

Šest sjajnih albuma koji su izašli ove godine a kojima možda niste poklonili vreme i mesto na plejlisti (фото 2)

O švedskom muzičkom dvojcu Honey se stvarno ne zna puno toga, osim da imaju sjajnu estetiku, dobar naziv benda i da je njihov album otelovljenje ABBA vrste popa. Numere kao što su “Do It All Again” i “When Harry Met Sally” su savršen soundtrack kada ste glavna junakinja sopstvenog filma i vraćate se kući sa veoma dobrog prvog dejta. Ili vrlo tragičnog raskida. "Summer Fling" podseća na leto koje se ne završava. Sve u svemu su nežna i mekana muzička podloga, savršena za leto, i letnja sanjarenja. 

Charlie Hickey

“Count the stairs”

Omiljena numera: “No Good At Lying

Šest sjajnih albuma koji su izašli ove godine a kojima možda niste poklonili vreme i mesto na plejlisti (фото 3)

Sve što treba da znate o albumu Count The Stairs i njegovom autoru Charlieju jeste da je jedan od bližih prijatelja Phoebe Bridgers i da upravo ona i peva prateće vokale na njegovom albumu. Njihovi glasovi se toliko savršeno prelivaju, spajaju i kombinuju da na momente zvuči da kao da peva jedno dvoglasno biće. "No Good at Lying” je sasvim sigurno favorit sa ovog albuma. Pesma koja govori o svim mogućim realnostima naših snova i prilično je zadivljujuć projekat koji stavlja fokus na njegov raskošan talenat i za komponovanje i za pisanje pesama. Predivno i zanosno. I obavezno pripremite papirne maramice pre nego što pritisnete play. Trebaće vam.

Arlo Parks

“Collapsed in Sunbeams”

Omiljena numera: “Bluish”

Šest sjajnih albuma koji su izašli ove godine a kojima možda niste poklonili vreme i mesto na plejlisti (фото 4)

Ako se smatrate ljubiteljem muzike Billie Eilish, Phoebe Bridgers, i Florence Welch, Arlo Parks je nova zvezda indie rok scene koju je tako lako zavoleti. Njeni tekstovi su pametni, oštri, brzi, poetični i sasvim je očigledno da je njena prva ljubav bila poezija. Od pisanja poezije prebacila se na pisanje pesama i ostala jednako osetljiva prema sopstvenim stanjima i osećanjima i okruženju. Njena pažnja i moć zapažanja su prisutni na njenom debi albumu Collapsed In Sunbeams. Svaka pesma donosi drugačiji vajb, ostavlja drugačiji utisak i sve u svemu deluje kao da nas kroz svaku uči neku novu, izuzetno važnu lekciju. 

Suzanne Kraft

“About You”

Omiljena numera: “Waiting

Šest sjajnih albuma koji su izašli ove godine a kojima možda niste poklonili vreme i mesto na plejlisti (фото 5)

Suzanne Kraft je projekat Diega Herrera, DJ-a, muzičara i tekstopisca iz Los Anđelesa koji živi i radi u Amsterdamu. Poznat je po elektronskim miksovima, ambijentalnim kompozicijama, neobičnim organskim zvucima, i na njegovom najnovijem albumu "About You" čuje se sve ono što nam je već poznato, samo obogaćeno svežinom. Herrera peva hrapavim vokalom, gotovo da šapuće i pripoveda nam priče o ljubavi, raskidu, i to sve uz svuke bedroom popa. Nekada je teško sasvim razumeti šta izgovara ali nas to samo tera da slušamo pažljivije i posvećenije. 

Asiahn

“The Interlude”

Omiljena numera: “My World

Šest sjajnih albuma koji su izašli ove godine a kojima možda niste poklonili vreme i mesto na plejlisti (фото 6)

Jedan od najboljih R&B projekata ove godine dolazi od Asiahn, solo muzičarke u usponu ali veteranke sa ozbiljnim stažom kada je u pitanju pisanje pesama za druge, među kojima su i ne velika nego ogromna imena svetske scene kao što su: Jennifer Lopez, Pitbull, Drake, Lil Wayne, i drugi. The Interlude, je njen debitantski album i zvuči kao fantazija u pravom smislu te reči. Kao nešto neverovatno lepo, pastelno, nežno, snažno. Njen glas je kristalno čist, muzika topla i očaravajuća i u ovom trenutku se čini da je nemoguće da Asiahn ikada napravi lošu pesmu. 

Povezani članci

Buro 24/7 Izbor