Jurite SAVRŠENI TRENUTAK? Otkrivamo šta treba da znate o psihološkom fenomenu – Perfect Moment Syndrome

28.12.2023.
RECOMMENDED

PMS. Ne, nije u pitanju predmenstrualni sindrom.

Ovde govorimo o Perfect Moment Syndrome, ili sindrom savršenog trenutka. Možda vam zvuči kao da je nešto izmišljeno, ali u pitanju je psihološko stanje. U ovom stanju imamo izuzetno nerealna očekivanja od posebnih događaja u životu, očekivanja koja su potpuno nedostižna.

Sindrom savršenog trenutka se najpre odnosi na velike životne događaje, poput proslave rođendana, venčanja, rođenje deteta ili čak doživljaj odmora ili praznika. Uz PMS, očekujemo da se stvari odvijaju apsolutno savršeno i tačno onako kako želimo.

Poslednjih godina, Sindrom savršenog trenutka postaje češći fenomen zbog efekta društvenih mreža. Osećamo potrebu da kreiramo savršen niz objava za feed, ostalimo da dokažemo koliko nam je „savršen“ život. To dovodi do ogromnog pritiska da se ti posebni događaji u našim životima odvijaju na određeni način i da budu vrhunac savršenstva.

c2d8c95682a853fb1eeb1e540bc74281

Iako je normalno (i zdravo!) imati očekivanja o tome kako će se stvari odvijati, vezivanje očekivanja i ishod je nezdravo. To često vodi da osećanja anksioznosti, razočaranja i depresije.

Sindrom savršenog trenutka se češće javlja kod perfekcionista tipa A koji već imaju istoriju anksioznosti. Ovaj tip ličnosti teže kontroli, a to je često posledica osećaja da su morali da se ponašaju savršeno ili na određeni način kako bi bili voljeni i prihvaćeni.

Ovi saveti vam mogu pomoći da se suočiti sa PMS-om.

Osvestite problem i istražite odakle potiče…

Korisno je istražiti uzrok nerealno visokih očekivanja, potrebe za savršenstvom i kontrolom i važnosti koja se pridaje slikom koja se stvara za spoljašnji svet. Povezivanjem tih tačaka sa obrascima iz našeg detinjstva, možemo da steknemo uvid u razloge zbog kojih smo razvili PMS.

Isprobajte meditaciju…

Meditacijom umirujemo svoju anksioznost. Time, radimo na razvoj svesti i treniramo svoj um da bude prisutan umesto da je usmeren ka budućnosti. Kada smo prisutni u trenutku, manje planiramo, manje razmišljamo unapred i možemo da budemo radosni povodom toga kako nam život izgleda u sadašnjem trenutku.

Budite jasni i realni…

Budite jasni u vezi sa vašim očekivanjima za predstojeća iskustva. Pokušajte da ih zabeležiti u svesci. Zatim budite veoma realni prema sebi u vezi sa ovim očekivanjima. Da li su realna? Postavite sebi izazovna pitanja – zašto su vam očekivanja takva kakva jesu i kako biste se osećali ako bi išlo drugačije.

Saznaj više:
Povezani članci: