Latinske izreke kao smernice za život

    23.11.2021.
    RECOMMENDED

    https://buro247.rs/wp-content/uploads/2021/11/latinski_cover.jpg

    Pre nego što je Instagram postao nova valuta kojom se kupuje pažnja, bio je vizuelna oglasna tabla na kojoj su u prvom planu stajale dve izreke: “Carpe diem” i “In vino veritas”, odnosno, “Iskoristi dan” i “U vinu je istina”. Njih smo apsolvirali, barem u virtuelnom prostoru. Ali jasno je da mudrost Latina niti počinje niti se završava sa ove dve rečenice. Izdvojili smo one po kojima treba živeti. Naravno da su mnoge stvari neretko mnogo jednostavnije za sprovesti u teoriji nego u praksi, zato ih zabeležite da vam budu podsetnik dok ih ne prevedete u svakodnevicu.

    „Timendi causa est nescire.“

    Nema sumnje da je rimski filozof, Seneca, bio daleko ispred svog vremena kada je napisao izreku “Neznanje je uzrok straha.” Ne plašite se, učite.

    „Forsan et haec olim meminisse iuvabit.“

    „Možda će nam jednom biti prijatno i ovoga da se setimo.“Sve one teške situacije u životu koje proklinjemo, preplačemo i jedva čekamo da samo prođu naposletku budu najvažnije lekcije za nas. Da, ova perspektiva dolazi tek nakon proživljenog, baš zato se ovaj podsetnik nalazi ovde. 

    „Condemnant quo non intellegunt.“

    Koliko puta vam se desilo da vas osuđuju? A sada budite iskreni – koliko ste puta uhvatili sebe da osuđujete? „Osuđivanje potiče iz nerazumevanja“, što možda može biti teško svarljivo kada smo mi ti koji to radimo, ali i sjajna stvar na koju sebe treba da podsetite kada se nađete kao meta.

    „Nullum magnum ingenium sine mixture dementia fuit.“

    Je l’ se uduđujete da (se) otkačite? Dobra vest je da „nema velike mudrosti bez elementa ludila.“ Veliki broj sjajnih ideja ili naizgled nemogućih predviđanja u početku su bile ismejane od strane onih koji to nisu razumeli – zapamtite to.

    „De omnibus dubitandum.“

    Budite obazrivi sa ovom frazom. Nemojte doslovno „biti sumnjičavi prema svemu i svakome“, već stvari shvatajte i doživljavajte sa rezervom. Ostavite sebi prostora da svoje i stavove drugih preispitate, kao uostalom i čitav svet oko vas.

    „Faber est suae quisque fortunae.“

    Nije uvek lako stvari i život uzeti u svoje ruke jer to samim tim znači i preuzeti odgovornost ako to ne krene putem koji smo planirali. Ali ideja da okolnosti upravljaju našim životima umesto da mi stojimo za kormilom je zapravo daleko više zastrašujuća, jer „svaki čovek je gospodar svoje sudbine“, sviđalo se to nama ili ne.

    „Lupus non timet canem latrantem.“

    „Vuk se ne boji psa koji laje.“ Ova izreka vraća u, vrlo često i za mnoge, neslavno srednjoškolsko doba. Sigurno svi znate nekog bullyija koji je bio glasan u grupi, ali kada se sa njim suočite jedan na jedan, glasnoća i naizgled hrabrost iz te osobe doslovno ispari, iako tada ni sami nismo bili vukovi da se psa ne bojimo. Smestite ovu frazu u kontekst odraslog života i imajte je na umu kada neko sledeći put na vas bude „lajao“.

    “Audentes fortuna iuvat.”

    Rizikovanje nije nimalo prijatno i zahteva ozbiljnu dozu hrabrosti, ali kad god se zapitate da li treba da rizikujete, odgovor je: treba. „Sreća prati hrabre“ – floskula na koju sebe iznova treba da posećamo kad se uhvatimo da idemo linijom manjeg otpora, jer se tim putem stiže isto tako do isključivo malih stvari.

    „Solamen miseris socios habuisse doloris.“

    Za ovu izreku zahvalnost dugujemo savremeniku William Shakespearea, piscu Christopher Marloweu. “Beda voli društvo” potiče iz njegove drame „Tragična istorija doktora Fausta“. Sledeći put kad krenete put očajavanja i samosažanjenja, setite se ove fraze i smesta izađite iz te bede, jer bez društva neće opstati.

    „Destitutus ventis, remos adhibe.“

    U doslovnom prevodu: “Ako vas vetar izneveri, koristite vesla” – podseća da uvek postoji opcija – ako plan A ne uspe, tu je plan B, pa tako redom do poslednjeg slova azbuke. Mada, neće biti potrebe da prelazite put do dvocifrenog broja, ako ste rezilijentni, domišljati i spremni na promene planova kada okolnosti to zahtevaju.

    Saznaj više:
    Povezani članci: