Žene u 2019: Najznačajniji i najinspirativniji momenti protekle godine

    16.12.2019.
    RECOMMENDED

    https://buro247.rs/wp-content/uploads/2019/12/fem2019_cover.jpg

    Kao i uvek, mnogo toga se dešavalo u tekućoj godini. Ima tu i manje i više lepog ali se čini da je ova godina bila jedna od značajnijih kada je u pitanju ženski aktivizam i borbenija kada su u pitanju prava i nepravde koja se njih tiču. Nije da pokreti i aktivnosti nisu postojali i pre, i oduvek, ali ova godina je posebno bila godina jakih žena – bilo onih novih na sceni, ili već poznatih koje su prigrlile svoju ranjivost i iskreno je podelile sa svetom, ili se predstavile u drugačijem svetlu.
    Body pozitivnost je procvetala i sve više poznatih devojaka i žena se predstavilo javnosti sa svojim ožiljcima, bez šminke, sa strijama ili celulitom (setimo se Demi Lovato koja je objavila svoju neretuširanu fotografiju, ili Emily Ratajkowski i koja je bila glavna vest kada se fotografisala za neobrijanim pazuhom) i u to ime treba se prisetiti se onih momenata u kojima su žene bile ono što najbolje znaju i treba da budu. Moćne, iskrene, direktne, glasne, borbene, svoje.
    Upravo zato, rekapituliramo momente, koje ćemo pamtiti i koje su obeležile 2019. godinu. One u kojima su devojke pobedile, inspirisale, pokrenule, i želimo još puno, puno takvih i trenutaka i godina.

    https://buro247.rs/wp-content/uploads/2019/12/1576517075995645.jpg

    Lizzo era

    Od svog legendarnog performansa za dodelu BET nagrada kada je pevala „Truth Hurts“ uživo, na sceni koja je izgledala kao džinovska torta, i đuskala bogovski u belom trikou, a usput i zasvirala na flautu twerkujući Lizzo je otvorila novo poglavlje i svoje karijere a i za sve ostale. Dobila je stojeće ovacije od RiRi, a svi znamo šta to znači, muzička kruna je dobačena. I drugo, još i značajnije: sloboda i ponos sa kojima se ophodi prema svom telu učinilo ju je aposlutnom ikonom body pozitivnosti, a nas podstaknulo da zavolimo svoje nesavršenosti i prigrlimo ih kao svoju autentičnost.

    https://buro247.rs/wp-content/uploads/2019/12/1576517075755368.jpg

    Selena Gomez i govor ranjivosti

    Prošlo je godinu dana od poslednjeg Seleninog singla ali je pred kraj ove godine potvrdila da je vredelo čekanja. I ne samo to. Kada je objavila pesmu „Lose You to Love Me“ i „Look at Her Now“ u oktobru, ona nije samo udarila još dve crte na listu pesama koje obožavamo, nego je napravila i dve raskidne himne i dokazala mnogo više. Nakon teškog zdravstvenog perioda i emotivnog kraha, Selena se stvarno vratila kao ozbiljno jaka, tako što je prigrila svoju ranjivost i progovorila o njoj. Nismo ni jači ni uspešniji ako gušimo sebe i imamo fejk osmeh, već ako iskreno priznamo i prihvatimo neke stvari, otpatimo ih i otplačemo, a u ovoj, idealnoj verziji napravimo i genijalnu muziku i još i zaradimo pare. Dupla pobeda. I look at her now, zaista, izgleda fantastično. Na isti način je i FKA Twigs progovorila o svom bolu, ili Kali Uchis u singlu “Solita” za koji kaže da je pesma o zaceljivanju, slobodi i prihvatanju svih pomešanih emocija koje idu uz to. Ukratko, 2019. je bila godina u kojoj snažne devojke govore o trenucima u kojima to nisu bile.

    https://buro247.rs/wp-content/uploads/2019/12/1576517076043611.jpg

    “Period. End of sentence”- Oskar za najbolji kratki dokumentarac otišao u ženske ruke

    Režiserka i producentkinja Rayka Zehtabchi je manje više sve objasnila kada je izašla na scenu da primi nagradu. “Ne mogu da verujem da je film o menstruaciji dobio Oskara!” I stvarno, da, dočekali smo da se o menstruaciji priča ne samo naglas i otvoreno, nego da se o tome i snimi film koji je dobio i najozbiljnije nagrade.
    “Postoji hiljade i hiljade priča o menstruaciji i mislim da je bilo neophodno da čujemo ženske glasove, i stavove i naučimo iz njihovog iskustva.” Od tabua do Oskara, i jedno veliko bravo za sve.

    https://buro247.rs/wp-content/uploads/2019/12/1576517075947942.jpg

    Žene izdominirale sezonom nagrada

    Možda treba početi sa imenima Ruth Carter i Hannah Beachler koje su dobile nagrade i postale prve žene afro-američkog porekla koje su dobile Oskara u svojim kategorijama (kostim i scenografija). Domee Shi, prva žena koja je režirala kratki film za Pixar je takođe dobila nagradu u toj kategoriji. Rachel Chavkin je ponela kući Tony nagradu za najbolju režiju mjuzikla i ujedno je i bila jedina rediteljka ove godine mjuzikla na Brodveju. Phoebe Waller-Bridge je oduvala Emmyje serijom ”Fleabag”, a Kacey Musgraves dobila Grammy za album godine.
    Kada je Grammy u pitanju, devojke su nastavile da dominiraju i kroz nominacije za 2020. gde su Lizzo i Billie Eilish (koja je ujedno i najmlađa nominovana ikada) definitivno vodeće na listi sa osam i šest nominacija, a prati ih i Ariana Grande sa pet. Svakako da je sve ovo daleko od idealnog stanja, jer znamo da su za sledeću godinu Zlatni globusi već fejlovali sa nominacijama i da je sve daleko od ravnopravnosti, ali vredi se radovati svakom napretku u tom pravcu.

    https://buro247.rs/wp-content/uploads/2019/12/1576517075803239.jpg

    Prva ženska šetnja svemirom

    Ovog oktobra su dve žene prvi put u istoriji činile ukupnu svemirsku posadu. Christina Koch i Jessica Meir su prve žene, NASA astronauti koje su bile samostalno u svemiru bez muških kolega. Njihova “šetnja u svemiru” je trajala sedam sati i sedamnaest minuta. 

    https://buro247.rs/wp-content/uploads/2019/12/15765170759006.jpg

    Govor Sandre Oh na dodeli Zlatnih globusa

    Sam početak godine je najavio da nas možda očekuje direktnijih i iskrenijih dvanaest meseci, a puno zasluga za to pripada i zvezdi serije “Ubiti Iv”. Sandra Oh, kao voditeljka dodele nagrada, nije propustila priliku da se osvrne na nejednakost koja vlada u Holivudu, posebno skrećući pažnju na status ne evro-američkih glumica. Rekla je da je nekada bilo neverovatno i pomisliti da će biti tu gde jeste, kao glumica korejskog porekla, ali da jeste tu i da to znači da svedočimo promeni.

    Nova pravila u Saudijskoj Arabiji

    Ozbiljno velike promene su napravljene u vezi sa pravima žena u Saudijskoj Arabiji u pogledu pratnje koje su žene donedavno morale da imaju. Neki propisi su promenjeni i prvenstveno se odnose na mogućnost putovanja žena. Sistem “čuvara” postoji dugo i podrazumeva da žena mora da dobije dozvolu, pristanak svog muškog “čuvara” (muški član porodice ili muž) za mnoge stvari kao što su putovanja, finansije, odabir partnera. Ipak, od avgusta su se stvari promenile utoliko da je ženama koje su starije od 21 godinu sada dozvoljeno da imaju pasoš i napuste zemlju bez dozvole muškarca. Možda deluje beznačajno, ali je ogroman korak za emancipaciju i slobodu žena, samo što su aktivistkinje koje su se izborile za promene, nažalost još uvek u zatvoru.

    https://buro247.rs/wp-content/uploads/2019/12/1576517075851454.jpg

    Greta Thunberg- novo lice aktivizma

    Milioni su se ovog septembra priključili masovnim protestima koji imaju za cilj da privuku pažnju na globalnu klimatsku krizu u kojoj živimo to jest koju smo napravili. Ako uopšte postoji iko ko to ne zna, štrajk je počeo od šesnaestogodišnje aktivistkinje Grete Thunberg koja je započela proteste odbijajući da petkom ide u školu dok se ne usvoje neki od predloga koji bi bili korisni za zaštitu životne sredine. Malo po malo njen primer su počeli da prate aktivisti iz ostalih država, i došli smo do toga da je klimatski štrajk jedna od reči 2019. godine. Ozbiljna godina za ozbiljne promene, u kojoj je Greta najavila ono što tek sledi rekavši: ”Ako pripadate onoj grupaciji koja smatra da ih ugrožavamo onda imamo loše vesti za vas. Ovo je samo početak. Promena će doći svidelo vam se ili ne.” Uz tebe smo Greta!

    Saznaj više:
    Povezani članci: