Voda sa hlorofilom je zavladala TikTokom, a ovo je sve što treba da znate

  09.06.2021.
  RECOMMENDED

  https://buro247.rs/wp-content/uploads/2021/06/hlorofilcover.gif

  Još jedan dan, još jedan sumnjivi TikTok trend. Iako smo apsolvirali da neke stvari sa ove platforme nikad (ama baš nikad) ne bi trebalo isprobavati kod kuće, njen zov nije nas potpuno popustio. Ili, bar, nije popustio većinu sveta. Super-lepak umesto laka za kosu na stranu, nije da na TikToku nismo pronašli i neke korisne informacije i ljude koje ima smisla slušati. U posledne vreme, na TikTok beauty radaru nam se sve više pojavljuje jedna reč, a to je hlorofil. Verovatno je slična stvar i sa vama pa ste već upoznati sa činjenicom da TikTokeri tvrde da dodavanje 15 kapi ove prirodne zelene tečnosti u jutarnju čašu vode daje dodatnu energiju, čisti kožu (baj baj, akne?), pomaže da se izgube kilogrami, čak i smanji neprijatan miris tela, odnosno znoja. Jednom rečju, svi bruje o tome kako je ova voda „čarobna“ – a o tome koliko je instagramična nema ni smisla počinjati, stvar je kristalno jasna baš kao što je zelena jedna od boja sezone. Slučajnost?

  Šta je hlorofil

  Po definiciji, hlorofili (gr. chloros= zelen i phyllon = list) su zeleni pigmenti u biljkama koji, osim što im daju boju, učestvuju u procesu fotosinteze omogućavajući biljkama da apsorbuju energiju iz svetlosti. U zelenim biljakama postoje dve vrste hlorofila: hlorofil a i b. Hlorofil koji biljkama daje zelenu boju je veoma efikasna alkalizujuća supstanca koja čuva i obnavlja ravnotežu između baza i kiselina u telu. 

  Kako se koristi tečni hlorofil

  Ako je verovati TikToku, najbolji način jeste dodavanje 15 kapi tečnog hlorofila u čašu vode svako jutro. Pored toga, hlorofil kao suplement, postoji u još dve forme, a to su tablete i sprej.

  Doza

  Preporučuje se unošenje do 300 miligrama dnevno.

  Ukoliko krećete odmah sa suplementacijom, savetuje se da se krene od manje doze i da se ona postepeno povećava. Osim suplementima,  količinu hlorofila u svom organizmu možete povećati na prirodan način odnosno unosom zelenog i lisnatog povrća poput spanaća, kelja, brokolija, graška i kupusa zato što ga oni sadrže u velikim količinama.

  https://buro247.rs/wp-content/uploads/2021/06/1623253496885224.jpg

  Ko ga propagira

  Još pre nego što je postao popularan među holivudskim zvezdama, hlorofil je već stekao svoju dobru reputaciju sa razlogom. Dokazano je da je moćan antioksidans koji pomaže jetri da upravlja svojim funkcijama, kao i to da redovan unos hlorofila ima pozitivan uticaj na energiju i hormonsku ravnotežu u organizmu (samo se prisetite činjenice da svaka iole zdrava dijeta propagira što veći unos zeleniša i povrća koje smo gore nabrojali).

  Oni koji ga redovno koriste tvrde da je najjači utisak taj da je hlorofil efikasan u otklanjanju akni, kao i da smanjuje bore i kožu čini elastičnijom.

  Neželjeni efekti

  Nakon što popijete vodu sa hlorofilom, pogotovo ako to do sada niste radili, možete dobiti neke neželjene pojave poput dijarerje i zeleno obojene stolice, kao i blage grčeve. 

  Ukoliko uzimate lekove koje povećavaju osetljivost na sunce (kao što su neke vrste antidepresiva ili lekova za pritisak) konsultujte lekara pre uzimanja suplemenata hlorofila zato što hlorofilin može povećati šansu da izgorite na suncu.

  Za trudnice i dojilje ne postoje studije koje govore za ili protiv konzumiranja vode sa hlorofilom.

  Ne očekujte da vam napitak reši sve probleme

  Kao što je to slučaj sa celerom, čak i ako pijete hlorofilnu vodu jednom dnevno, ali ne menjate svoj način života, to verovatno neće biti dovoljno za poboljšanja. Kako bi nam hlorofil pomogao u rešavanju određenih zdravstvenih problema i ispoljio svoje gore navedene prednosti, potrebno je promeniti i neke druge navike poput ishrane i fizičke aktivnosti (za koju izgleda ne morate brinuti jer će vam hlorofil pomoći u tome da imate više energije).

  Na Tik tok aplikaciji #chlorophyll ima više od 97 miliona pregleda, a vi sami zaključite da li je ovaj trend vredan isprobavanja.

  Saznaj više:
  Povezani članci: