Koje proizvode za negu kože treba da promenite kada temperature padnu

  19.12.2019.

  https://buro247.rs/wp-content/uploads/2019/12/reinvent_cover.jpg

  Ovo je čudna godina, priznajem. Kalendarski bi trebalo da se umotavamo u džempere i šalove (na svu sreću, ipak je dovoljno hladno za štrikane kape), ali ja sam pre neki dan u kafiću videla čoveka u majici kratkih rukava. Mislim da se mojoj koži ovaj razvoj događaja po svoj prilici sviđa pošto inače loše podnosi hladnoću ali znam da je pitanje dana kada ćemo se moja koža i ja uhvatiti u koštac sa vetrom i grejanjem (hello, suvi obrazi). Naoružala sam se omiljenim proizvodima i novitetima koje jedva čekam da otvorim, i čekam da zahladi… Iskreno, i pored toga što se žalim na suvoću, hladni deo godine je mnogo zanimljiviji i na modnom i na beauty planu. Volim da kombinujem i slažem slojeve, neka igre počnu!

  Istina jeste da je jedan od najvećih problema kože kada zahladi očuvanje njene zaštitne barijere ali i popravljanje eventualne štete koja je nastala za vreme leta – pigmentacijskih fleka, na primer. I šta sad? Stvari bi i dalje trebalo da budu jednostavne, i uz najbolju volju ne mogu da vam kažem da sad treba da koristite 10 proizvoda svako jutro ili veče. Ali bitno je da znate kakve proizvode, naravno.

  https://buro247.rs/wp-content/uploads/2019/12/1576949976439879.jpg

   

  Čišćenje

   

  Ovo je korak koji se ne preskače ali čuvajte se jakih sredstava koja će lako oštetiti prirodni zaštitni sloj kože. Ključne reči: najblaži i najnežniji čistači. Skidanje šminke micelarnom vodom je uvek dobar izbor, a posle nje koristite mleka, ulja i balzame za čiščenje. Sam fizički proces čišćenja lica, podstiče cirkulaciju i vraća koži sjaj, a voda koju koristite nikako ne treba da bude vruća – mlaka temperatura je idealna.

   

   

  Hidratacija

   

  Centralno grejanje i vetar lako mogu postati vaši najgori neprijatelji (kao i meni) ako niste oprezni. Ovo je vreme za malo TLC-ja, a prvi korak je hidratacija i spolja i iznutra. Hijaluronska kiselina je ključni igrač zbog svog svojstva da zadržava vodu. Pravo je vreme za hidratacijski booster i ujutro i uveče.

   

  https://buro247.rs/wp-content/uploads/2019/12/1576949976486322.jpg

   

  Obnavljanje prirodnog zaštitnog sloja

   

  Ovde na scenu stupaju keramidi, skvalan, lipidi i peptidi koji imaju svojstvo da sprečavaju gubitak vlage. Kreme koje ih sadrže treba da koristite preko hidratacijskih boostera kako biste sprečili da “vlaga ispari”. Bukvalno. Suv tip kože će svakako profitirati od suvih ulja. Ako imate masnu kožu ili ste skloni aknama, vrlo je moguće da u toplijim mesecima ni ne koristite kremu ali sada vam je potrebna. Nemojte preterivati sa teškim teksturama ali nemojte ni preskakati ovaj korak.

   

   

  Eksfolijacija

   

  Dobrodošli u sezonu hemijskih pilinga, iskoristite je! Ovo nije svakodnevna eksfolijacija, pogotovo ako odete na tretman kod dermatologa i ne treba je raditi previše često, iako postoje blaže varijante preparata koje se mogu pronaći i u slobodnoj prodaji. Za koju god opciju da se odlučite, hemijski piling je najbolji način da kožu temeljno očistite, suzite izgled pora i osvežite.

   

   

  Na dnevnom nivou, izbegavajte grube pilinge sa kuglicama i probajte tečne eksfolijatore (ako već niste). Na ovaj način ćete postepeno izbeleti pigmentacijske flekice, smanjiti pore, hidrirati kožu i učiniti je sjajnom i jedrom. Uvek budite na oprezu da ne preterate. Samo nežna eksfolijacija u kombinaciji sa dobro odabranim proizvodima za regeneraciju će dati dobre rezultate.

   

  https://buro247.rs/wp-content/uploads/2019/12/1576949976195435.jpg

   

  Vratite se retinolu

   

  Ako čitate BURO. znate i za moju ljubav prema retinolu. Fantastičan je zaubrzavanje ćelijskog turnovera, reguliše lučenje sebuma i pegla bore. Da li treba još nešto da dodam? Osim da počnete polako i obavezno da stavljate SPF.

   

   

  Ne zaboravljajte SPF

   

  Kad smo već kod toga, najveća greška je da prestanete da koristite zaštitu od sunca samo zato što vam ono više ne sija direktno u lice. Njegovi zraci su i dalje tu i u jednakoj meri štete koži. Predlažem vam kremu sa mineralnim zaštitnim faktorom zato što su, po mom iskustvu, lakše i puštaju kožu da diše (a i kompatibilne su sa šminkom).

   

  https://buro247.rs/wp-content/uploads/2019/12/1576949976250858.jpg

   

  Ne zaboravite telo

   

  Ok, koža tela nije zimi direktno izložena vremenu ali sve, osim zaštite od sunca, što važi za lice možete primeniti i na nju. Svakako je nemojte zaboraviti, zaslužuje vašu pažnju u vidu blagih sredstava za tuširanje i hidratantnih kupki, kao i krema ili ulja za negu koja ćete naneti dok je koža još vlažna.

   

   

  Jedite sezonski

   

  Za kraj, nudim kliše koji je istina: lepota dolazi iznutra. Pijte dovoljno tečnosti, hranite se u skladu sa godišnjim dobom (što je savet koji vredi za celu godinu) i po potrebi dodajte i probiotik.

   

  Saznaj više:
  Povezani članci: