Da li jedete kad ste pod stresom? Evo kako da prekinete začarani krug

28.03.2023.
RECOMMENDED

https://buro247.rs/wp-content/uploads/2023/03/Cover_StresJelo.jpg

Naše telo na stres reaguje pojačanim lučenjem hormona kortizola. Taj stres ne mora biti neki konkretan događaj, čak i stalna izloženost i čitanje loših vesti može imati posledice. 


KAKO DA SMANJITE NAPETOST ishranom


Postoje dve vrste stresa: pozitivan, koji nas stimuliše, i negativan, koji ume da bude ti toliko velik da nas blokira. Kada smo uplašeni, uzbuđeni ili pod emotivnim stresom, ishrana je jedna od stvari koja nam može pomoći da se izborimo sa ovim stanjima.


JEDNOSTAVNA PRAVILA

Neka razmak između obroka nikada ne bude više od pet sati. Osećaj gladi je dodatni okidač fizičkog stresa.

Izbacite kafu, akohol i energetska pića. Pošto je i “skidanje sa kofeina” posebna vrsta šoka za telo, najbolje je da prvo prepolovite njegov unos, a zatim ga postepeno smanjujete sve dok ne dođete do tačke u kojoj bez većih problema možete da ga ne konzumirate.

Pijte vodu sobne temperature i dodajte bar jednu čašu više nego što inače pijete.

Zamenite prerađene šećere voćem, medom, javorovim sirupom, kokosovim šećerom, crnom čokoladom i sl.

Bar jednom nedeljno (u zavisnosti od toga pod kolikim ste stresom), zamenite naporne treninge snage u teretani časovima joge ili pilatesa, plivanjem, kardio vežbama.

Prilagodite svoj ritam spavanja. Važno je da zaspite najkasnije do 23.30 i odspavate minimum šest do sedam sati.

Nekontrolisano jedenje zbog stresa može imati vrlo neprijatne posledice i zato je bolji izbor okrenuti se namirnicama koje smanjuju napetost i/ili ankisoznost. Na primer, banana je poput antidepresiva u obliku voća zato što sadrži triptofan iz kog telo sintetiše serotoni, hormon sreće. Nedeljno je poželjno pojesti dve do tri banane, poželjno je pre 17h.

https://buro247.rs/wp-content/uploads/2023/03/1680090280435078.jpg