Kvalitetan san je ultimativni beauty trik

  19.01.2023.
  RECOMMENDED

  https://buro247.rs/wp-content/uploads/2023/01/beautysleep_cover.jpg

  Beauty sleep. Koliko puta ste čuli ove reči?

  Za razliku od mnogih drugih u beauty areni, u njima ima puno istine. Ako nam fali sna, budimo se sa podočnjacima i podbulim očima, suvom kožom bez sjaja na kojoj se podlo pokazuju sitne bore, čak i sa bubuljicama. Sa druge strane, kada smo naspavani, budimo se osveženi i lako preskačemo hajlajter pa čak i korektor (kad je dobar dan). San je vreme u toku kog se naše celo telo regeneriše, kada ga nema dovoljno, telo je u stanju stresa i luči kortizol koji dovodi do upala što može da rezultira raznim problemima, a koža kojom nismo baš zadovoljni samo je jedan od njih. Matematika je jasna, ali zašto je to tako?

  https://buro247.rs/wp-content/uploads/2023/01/1674300856216531-scaled.jpg

  šta se dešava sa kožom dok spavamo

  U toku sna, temperatura tela se menja, a koža postaje toplija – što znači i suvlja zbog gubitka vode. Zbog toga dermatolozi insistiraju na kremama težih tesktura u noćnoj rutini nege, posebno u hladnijim mesecima, za sve tipove kože osim masnijim kojima se preporučuje „samo“ intenzivna hidratacija ali nekomedogenim preparatima.

  Pored toga, nivo gorepomenutog kortizola opada dok spavamo. Ovo smanjuje mogućnost nastanka upala i bubuljica ali i zadržavanje vode, što je razlog zbog kog nam, kada smo odmorni, oči nisu otečene.

  Ćelije se obnavljaju – dok naš um odmara. Zbog toga se u noćnoj nezi koriste jači aktivni sastojci za negu, a idealno je pružiti ih koži pre ponoći. Ukoliko ležete posle 12, ovaj proces regeneracije se usporava pa je samim tim i nega manje efikasna što može uticati na stanje kože.

  Koža je zaštićena od zagađenja što joj daje dodatne šanse za oporavak. Nema promena u spoljnoj temperaturi, dima, agresivnih spoljnih faktora poput UV zračenja, kao ni šminke.

  kako da dobijete lepšu i zdraviju kožu dok spavate

  #1 Spavajte 7-8 sati 

  Svake noći, bez izuzetka. U toku sna telo luči hormon rasta koji je koži neophodan kako bi proizvodila kolagen, a svi znamo u kojoj meri je kolagen potreban koži kako bi zadržala jedrinu i sjaj. 

  #2 Uvek očistite lice, vrat i dekolte

  Ne preskačite ovaj korak čak i kada vas (jako) mrzi, čak i ako niste tog dana stavili šminku. Blag čistač će ukloniti sve nečistoće, bilo da se radi o makeup-u ili sebumu i prljavštini iz vazduha, a samo čista koža može da iskoriti negu koju joj pružate.

  #3 Hidrirajte kožu pre spavanja

  Čaša vode je uvek dobrodošla, a kada je noćna nega u pitanju, ona treba da ispuni dva osnovna zadatka: da pruži koži hidrataciju i da spreči transdermalni gubitak vlage (upravo zato je slugging korak koji pripada noćnoj rutini). Birajte serume koji hidriraju i sadrže aktivne sastojke namenjene vašem stanju i tipu kože, a preko njih i kremu koja sadrži emolijense. Ukoliko imate osetljivu ili reaktivnu kožu, na vašoj polici mesto je preparatima koji ne sadrže sastojke koji je mogu izazvati iritaciju, bilo da se radi o odreženim aktivnim sastojcima, alkoholu ili dodatom parfemu. 

  #4 Uključite antioksidanse i anti-aging sastojke

  Praktično sve što vašoj koži pomaže u obnovi. Noćnu rutinu nege treba sprovoditi najmanje 15 do 20 minuta pre odlaska u krevet zato što je koži potrebno vremena da ih upije – u suprotnom negujete svoj jastuk, a ne lice.

  #5 Pažljivo birajte posteljinu

  Svi znamo da su dušek i jastuk važni za kvalitetan odmor, ali ko od nas je imun na meke glatke čaršave koji čine da zaspimo čim nam glava dodirne jastuk? 

  Pored tog subjektivnog ali nezamenljivog osećaja, tu su i objektivni razlozi. Jedan od njih jeste to da upravo posteljina može da utiče na promene temperature tela dok spavamo. Uvek birajte kvalitetne tkanine koje omogućavaju koži da „diše“ kako biste izbegli da vam bude pretoplo i nepotrebno isušivanje kože. Ako ovo nije dovoljno da vas ubedi, „prava“ tkanina sprečiće i nepotrebno boranje kože i kidanje kose. Pamuk je idealan izbor, lan i svila takođe. Investirajte u najbolju posteljinu koja vam je dostupna – garantujemo da će se investicija isplatiti.

  Saznaj više:
  Povezani članci: