Osećate se zaglavljeno? Evo kako da prepoznate znake emotivne iscrpljenosti

  05.10.2022.
  RECOMMENDED

  https://buro247.rs/wp-content/uploads/2022/10/emocije_cover.jpg

  Šta je uopšte emocionalna iscrpljenost? To je stanje u kom se ne osećamo dobro, preopterećeni smo, umorni i isceđeni ali ne umemo da objasnimo zašto. Ono se često javlja kao rezultat akumuliranog stresa iz ličnog ili profesionalnog života ili kombinacije oba. Dok okidači mogu uključivati sve, od finansijskog stresa, preko posla pod velikim pritiskom, suočavanja sa izvesnim traumama ili nedostatka ličnog ispunjenja, ono što izaziva ovakvo stanje razlikuje se od osobe do osobe. Drugim rečima, ono što bi moglo biti stresno za jednu osobu, može biti u potpunosti prihvatljivo za drugu. U svakom slučaju, ako osećate da trenutno nemate kontrolu nad svojim životom i da ste zaglavili, obratite pažnju na ključne signale emotivne iscrpljenosti na koje psiholozi upozoravaju.

  OSEĆATE SE DEMOTIVISANO

  Emocionalna iscrpljenost je jedan od simptoma sagorevanja, pored otuđenja od radnih aktivnosti i smanjenog učinka. Sve to ide ruku pod ruku sa nedostatkom motivacije.

  SMANJEN PRAG TOLERANCIJE

  Možda se osećate frustrirano ili pesimističnije nego inače? To se često završava naletima besa ili jednostavno lošim raspoloženjem. Obuzima vas nemir i osećate se kao da ste na ivici.

  ČAK I SITNE OBAVEZE DELUJU PREPLAVLJUJUĆE

  Odlaganje sitnih obaveza nije siguran znak emotivne iscrpljenosti, ali ekstremno dugo odugovlačenje koje prerasta u prokrastinaciju može biti rani signal upozorenja. 

  PROMENE U APETITU

  Zdrava i uravnotežena ishrana je jedan od najboljih načina da pomognete svom telu da ojača. Ali, šta kada osećate kao da nemate apetita niti vremena da jedete? Iznenadna promena apetita – konzumiranje više ili manje hrane nego inače – smatra se još jednim ključnim znakom emocionalne drenaže.

  UMORNI STE PREKO DANA, ALI NOĆU NE MOŽETE DA ZASPITE

  Veliki deo istraživanja o burn out sindromu povezuje nedovoljno sna sa većim rizikom od pregorevanja. Istina je da ljudi koji ne daju ili jednostavno nisu u prilici da daju prioritet sopstvenom blagostanju mogu biti skloniji emocionalnoj iscrpljenosti. 

  PRAVITE GREŠKE KOJE INAČE NE BISTE

  Istraživanja ukazuju da je emocionalna iscrpljenost povezana sa padom u tri glavne kognitivne oblasti: izvršne funkcije (kao što su planiranje i organizovanje), pažnja i pamćenje. Kada doživimo emocionalnu drenažu, može postati još teže da žongliramo sa stresnim situacijama, uključujući radni pritisak ili emocionalno zahtevne zadatke, što dovodi do grešaka ili zanemarenih detalja.

  Saznaj više:
  Povezani članci: