Pomoć prijatelja: Kako da regulišete kožu tokom menstrualnog ciklusa

07.03.2024.
RECOMMENDED

Kome ovde krene da ludi koža tokom menstrualnog ciklusa?

Menstruacija može uzrokovati nepravilnosti na koži, pa čak i suvoću. S druge strane, ovulacija može delovati kao izvor mladosti, čineći vašim tenom mekim, sjajnim i blistavim. Tokom lutealne faze dominira progesteron, te dolazi do izobilje masnoće, što kožu čini sklonom aknama.

U nastavku je vodič za sve kroz šta vaša koža prolazi pre, tokom i posle menstruacije.

Zbog čega nam se koža menja tokom ciklusa?

Kako hormoni osciliraju, tako se menja tekstura i kvalitet kože. Naša koža drugačije reaguje u svakoj fazi ciklusa. Progesteron i testosteron su ključni hormoni koji mogu da prouzrokuju bubuljice i masnu kožu. Istovremeno, drugi hormoni poput estrogena i supstance poput prostaglandina takođe mogu da utiču na izgled i osetljivost kože.

Menstrualni ciklus 1

Faze menstrualnog ciklusa

Menstrualni ciklus se deli na dve glavne faze: folikularna i lutealna. Folikularna faza se dešava između menstruacije i ovulacije, a lutealna faza počinje nakon ovulacije i traje do sledećeg menstrualnog ciklusa.

Prvi dani ciklusa (tj. menstruacija) obeleženi su nižim nivoima estrogena i većom količinom progesterona. Ova hormonska dinamika može negativno da utiče na kožu i da izazove povećanu proizvodnju ulja, što može da začepi pore i dovede do akne i druge iritacije. Baš zato je ovaj period odličan za eksfolijaciju, a tada možete i koristiti umirujući proizvod koji sadrži niacinamid.

U ranoj folikularnoj fazi, obično tokom same menstruacije, koža može da deluje beživotna. Tada su povećani i nivoi prostaglandina što je čini osetljivijom. Kako rastu nivoi estrogena, od srednje do kasne folikularne faze, možda ćete primetiti povećan sjaj na koži ili elastičniju teksturu. Zatim, nakon ovulacije estrogen opada, a progesteron i testosteron rastu, što dovodi do nakupljanja ulja ili sebuma u porama.

20bb21fd47bd67ab5a7bf3b575898eb5 1

Kako utiče na kožu, po danima

Menstrualna faza (1 do 5): možete primetiti povećanu osetljivost kože i mogućnost iritacije.

Folikularna faza (6 do 14): rastu nivoi estrogena, što može da smanji upalu. Uporedo dolazi do povećane proizvodnje sebuma.

Ovulacija (dan 14, otprilike): možete primetiti tzv. kratkotrajan sjaj koji je izazvan povećanim protokom krvi do kože.

Lutealna faza (15 do 28): period kada se najčešće zapitate – „šta se dešava sa mojom kožom?!“ Koža je osetljivija nego inače, pojavljuju se bubuljice i počinjete da osećate nadutost u licu i telu.

Skincare rutina tokom ciklusa

Kada osetite promenu ili iritaciju kože, najvažnije je da je tretirate adekvatno i ostanete dosledni svojoj rutini.

Ipak, trendovi koji se slepo oslanjaju na jednoličan pristup nezi kože neće imati dugotrajan efekat, najpre jer prosto nisu u skladu sa promenama u realnom životu. Neophodno je slušati svoju kožu i odgovarati na njene potrebe.

Predlažemo smenjivanje između različitih aktivnih sastojaka kao što su retinoidi ili eksfolijanti, zatim odmoriti dva dana i onda ponoviti.

Saznaj više:
Povezani članci: