Rok trajanja: Da li je vreme da ispraznite neseser

18.12.2023.
RECOMMENDED

Neke stvari su večne, dijamanti, efekat klasičnog crvenog ruža, ali tužna istina je da naša omiljena šminka sigurno nije. Bez obzira na to koliko dugo zadržavamo svoje palete i najlepše karmine, tužna istina je da beauty proizvodi imaju rok trajanja.

Otkrivamo sve što treba da znate o isteklim proizvodima i kada treba da bacite tu šminku koju niste iskoristili. Bolje je početi pre nego kasnije!

Kako da znate da li je istekao rok?

Kozmetika je slična hrani i upotreba isteklih proizvoda za negu kože i šminke može biti opasno za kožu. Najlakši način da prepoznate kada treba da bacite senku za oči ili korektor je da pogledate ambalažu. Skoro svaka ambalaža ima malu sliku otvorene kutijice sa označenim brojem (poput 12m), što znači da proizvod u pitanju ima rok trajanja od dvanaest meseci. Ipak, efikasnost i svežina proizvoda zavisi od toga kako se čuva i koristi.

Ako ne možete da pronađete tu oznaku na ambalaži, postoje neki jasni znakovi koji ukazuju na to da je vreme da se pozdravite sa proizvodom. Najočigledniji je vidljiv buđ. Ovo se lako primećuje, jer će proizvod imati crnu, sivu ili zelenu materiju na vrhu proizvoda. Drugi znakovi su čudan ukus (ako je ruž u pitanju) ili miris, kao i vidljivo drugačija tekstura kada su tečne formule (kao što su ulja) promena boje.

Kako da ispravno čuvate vaše proizvode?

Znati rok trajanja je samo pola bitke; morate pravilno da čuvate proizvode kako biste dobili njihov najduži rok trajanja. Proizvode za negu treba čuvati na hladnom i suvom mestu, to nekada znači da treba da stoje izvan kupatila zbog vlage. Kada su u pitanju kreme za lice i puderi, koristite ih samo sa čistim rukama. Ukoliko proizvod nije u ambalaži sa pumpicom, bakterije sa vaših prstiju mogu da kontaminiraju sadržaj u bočici.

Koliko traje koji proizvod?

U zavisnosti od toga gde na licu koristite šminku i kakva je formulacija proizvoda, rok trajanja će se razlikovati. Proizvodi koji nisu na bazi vode imaju duži rok trajanja. Ipak, proizvodi bez ulja ili vode i dalje imaju rok trajanja. Mogu da se razviju bakterije, a pigmenti vremenom počinju da se razgrađuju.

Ovaj vodič za okvirni rok trajanja (po proizvodu) je neophodnost za svakog beauty fanatika:

Karmin – od 1 do 3 godine

Sjaj za usne – 1 godina

Rumenilo – 3 godine

Bronzer i proizvodi za konturisanje – 3 godine

Puder za lice – 2 godine

Senka za oči – od 1 do 3 godine

Olovka za oči – od 3 do 6 meseci

Maskara – od 3 do 6 meseci

Korektor – od 6 meseci do 2 godine

Hajlajter – od 6 meseci do 2 godine

Lak za nokte – 3+ godine

Parfem – od 3 do 5 godina

Saznaj više:
Povezani članci: