Buro.VODIČ: Šta radimo ovog vikenda

25.01.2024.
RECOMMENDED

FILM

OPPENHEIMER

Jedan od najgledanijih filmova u 2023. godini – potresna, istinita životna priča o naučniku koji je obeležio istoriju čovečanstva fascinirala je publiku širom sveta. U domaćim bioskopima, film je pogledalo preko 190.000 gledalaca, čime su oboreni mnogi rekordi.

Upravo to je i povod da se ponovi bioskopsko prikazivanje filma Christophera Nolana, koji ima 13 nominacija za Oskara, a naša publika će ponovo imati priliku da ga pogleda (počev od ovog vikenda pa sve do 31. januara u bioskopima Cineplexx UŠĆE Shopping Center, Cineplexx Galerija Beograd (IMAX), Cineplexx BEO Beograd, Cineplexx BIG Beograd, Cineplexx Promenada (Novi Sad), CineStar Ada Mall Beograd, CineStar (Novi Sad), CineStar (Zrenjanin), CineStar (Pančevo), Centar za kulturu (Lazarevac) i Mladost (Futog). 

COCA-COLA KID

U sali Makavejev, koja se nalazi u Jugoslovenskoj kinoteci u Uzun Mirkovoj 1, ovog vikenda, tačnije 28. januara, možete da pogledate film Dušana Makavejeva The Coca-Cola Kid (sa početkom u 20:30). Ovo je romantična komedija iz 1985. godine u kojoj glavne uloge tumače Eric Roberts i Greta Skaki. Film je zasnovan na kratkim pričama Americans, Baby, and The Electrical Experience Frenka Murhausa, koji je napisao scenario.

FILMSKI FESTIVAL „CITATI“ U DKC-u (do 28. januara)

Možete li da zamislite filmski festival tokom kojeg možete ne samo da odgledate srpske i ruske filmove već i da razgovarate sa njihovim autorima – o MUNJAMA sa rediteljem Radivojem Andrićem ili o SVADBI sa glumcem Aleksandrom Paljem? Filmski festival “Citati” to i jeste: filmovi koje znate napamet, ali i filmovi koje znaju napamet vaše nove komšije. Posle svake projekcije urednik programa DrugDrugu KINO Jegor Senikov će održati razgovor sa rediteljima i glumcima prikazanih filmova ili sa ekspertima iz filmske industrije.

Organizator festivala je projekat DrugDrugu i Kulturni centar Beograda. Partner festivala je kompanija Yandex. Svi filmovi se prikazuju sa srpskim odnosno ruskim titlovima.

PRORAM PREUZMITE: OVDE.

Ovog vikenda obavezno pogledajte film Skupljači perja Aleksandra Saše Petrovića/Subota, 27. januar u 16 sati

FILM + UDOMLJAVANJE PASA

Ovog vikenda, tačnije u nedelju – 28. januara, u mts Dvorani, imate priliku da UDOMITE PSA! U okviru promocije filma Kuce u operi, prikupljaće se donacije za pse koji još uvek nemaju vlasnike, a moži ćete nekog od njih i da udomite … ili da se samo družite sa njima.

U Dvorani vas, 28. januara, očekuju razne aktivacije za najmlađe, pa povedite svoje najmlađe i pogedajte sinhronizovanu avanturu Kuce u operi.

P.S. Ne zaboravite da ponesete na druženje granule ili poslastice.

IZLOŽBE

Sećaš se kad si rekao to je to, samo je pitanje da li ćemo izdržati. Nismo. 

Galerija Novembar, Izložba Mije David (počinje ovog vikenda, 27. januara, i traje do marta)

Intimna i važna pitanja odnosa prema sebi i drugima u zrelim godinama, kao i suočavanja sa sopstvenim telom i promenama, centralna su tema izložbe Sećaš se kad si rekao to je to, samo je pitanje da li ćemo izdržati. Nismo. Mia David često ističe koliko je za nju lično ujedno i političko te je u tom kontekstu polje najintimnijih emotivnih zbivanja godinama koristila kao inspiraciju za kustoski posao u Navigator galeriji čiji program uspešno vodi. Tekstovi izložbi i njihovi naslovi služili su kao smernica u čitanju radova raznih umetničkih dvojaca koje bi Mia intuitivno povezivala u celine sopstvenim prepričanim iskustvima. Ti tekstovi sada oslobođeni u vidu kajron poruka čine krvotok ove postavke, klize i nestaju oko nas u hladnim nizovima digitalnih ispisa jednog krajnje toplokrvnog sadržaja.

unnamed
unnamed 1

Mia David (Beograd, 1974) je arhitekta, kustos i scenograf. Bavi se savremenom vizuelnom umetnošću, scenskim umetnostima, edukacijom i menadžmentom u kulturi. Diplomirala je na Arhitektonskom fakultetu u Beogradu, a magistrirala i doktorirala na Grupi za Scenski dizajn Univerziteta umetnosti u Beogradu. Radi kao vanredni profesor na Fakultetu tehničkih nauka u Novom Sadu. Od 2016. vodi galeriju Navigator.

NASTA ROJC: JA BORAC – KOLAŽI I RAZGOVOR O GRAFIČKOM ROMANU

Izložba Ane Mušćet Nasta Rojc: Ja borac – kolaži i razgovor o grafičkom romanu Nasta Rojc: Ja borac, autorki Leonide Kovač i Ane Mušćet, biće održani u Centru za kulturnu dekontaminaciju (CZKD) u petak 26. januara, sa početkom u 18 časova.

Grafički roman Nasta Rojc: Ja borac zasniva se na autobiografskim zapisima i pismima slikarke Naste Rojc, čiji su opus, ali i životni put istupali izvan kanona umetnosti dvadesetog veka u Hrvatskoj.

PC5A0730 L
Autorka ilustracije: Ana Mušćet

Delovi neobjavljene autobiografije Svjetlo, sjena i mrak, pisma roditeljima s putovanja po Škotskoj i Engleskoj, autobiografski zapisi nakon Drugog svetskog rata o sukobu s pravilima građanskog i
patrijarhalnog društva, zalaganju za ženska prava i prava potlačenih, te o borbi za pravo na obrazovanje, samostalnost i javno delovanje, samo su neki od materijala na kojima se temelji ovaj grafički roman.

U razgovoru u petak u CZKD-u učestvovaće autorke Ana Mušćet i Leonida Kovač, kustoskinja Jasna Jakšić i direktorka CZKD-a Ana Miljanić. Razgovorom će moderirati urednica programa CZKD-a
Aleksandra Sekulić.

Predlažemo da već ovog vikenda pogledate izložbu Nasta Rojc: Ja borac – kolaži, koja traje do 23.02.2024.

KONCERTI & NASTUPI

Dan Bossa nove i brazilske muzike, Strogi centar, 26. januar (četvrtak) u 20 sati

Četvrtak je idealan početak svakog produženog vikenda, a mi ga započinjemo zagrevanjem uz brazilsku muziku sa ploča u Strogom centru – u osam časova, a već od 22 sata nastupa novooformljeni džez quartet- Brazilian Affair, u sastavu – Filip Bulatović @mapokeys za klavirom, Peđa Milutinović @drumbooty za bubnjem, Luka Ignjatović @lookicone za saksofonom i Boris Sainović @boris_sainovic na kontrabasu. Četvrtak je odličan dan za izlaske u Beogradu, pa ako vam se đuska – pravac Strogi centar.

KVAKA 22: FISH IN OIL, petak 26, januar, od 21 sat

Džez legende Fish in Oil, jedan od najvoljenijih džez bendova na domaćoj sceni, nastupa u Kvaki 22. Postavu benda koji iza sebe ima 5 studijskih albuma, za koncert u petak (i idealan početak vikenda) čine: Bratislav Radovanović gitara/ kompozicija, Branislav Radojković el.bass/ Kontrabas, Dušan Petrović alt/tenor saksofon, Tom Fedja Franklin bubanj, Djordje Kujundžić alt/bariton saksofon i Aleksandar Radojičić perkusije.

Ulaz je uz donacije koje idu muzičarima.

Saznaj više:
Povezani članci: