Kada (i da li) treba da ih BLOKIRATE na društvenim mrežama

06.12.2023.
RECOMMENDED

Sigurno vam barem jedna osoba pada na pamet kada pomislite na izraz „no contact“ ili reč „blok“. Naravno, mi smo i te kako zastupnici postavljanja granica, pa smo te ideje povremeno sprovodili u realnost. Ipak, nameće se pitanje – kako da znamo da li je opravdano nekoga blokirati u onlajn svetu?

Da, mislimo na bivše.

Pametno je blokirati nekoga kada vam stupanje u kontakt sa njima remeti svakodnevni život, mentalno zdravlje, odnose ili opšte blagostanje. Većina nas želi da veruje da možemo da upravljamo komunikacijom, ili da ćemo da se držimo obećanja koji smo sebi napravil da im nećemo prilaziti. Ali ako vam kontakt sa bivšim prelazi granice koje želite da postavite ili vodi ka neželjenim, nezdravim obrascima, blokiranje je ništa drugo nego korak do isceljenja.

„Ali mogu samo da ih ignorišem?“

Blokiranje stupa na scenu tek kada kontakt počinje previše da nas remeti. Ukoliko možete da se čujete sa nekim i da se svesno ne ulažete i angažujete (i ukoliko nije znak nepoštovanja prema vašim aktuelnim odnosima), tada je ignorisanje adekvatan izbor.

Ovo su pokazatelji da je vreme da ih blokirate…

  • Često razmišljate o tome da ih blokirate i pomisao na to vam pričinjava olakšanje
  • Njihovo (virtuelno) prisustvo vas emotivno i/ili fizički remeti
  • Ne poštuju vaše granice, iako ste im više puta stavili do znanja šta su

Koga god trenutno imali na umu, blokiranje na društvenim mrežama se može pokazati kao izuzetno korisnim iskustvom.

U tome je suština. Kada nekoga blokirate, znate da se nećete čuti sa njima, nema nagađanja i iščekivanja. Takođe, nema nade, čekanja i razmišljanja da li će se javiti. Blok sve to eliminiše.

Nekad je baš to ono što nam je potrebno.

Saznaj više:
Povezani članci: