Kako da pobedite džet-leg?

  13.04.2024.
  RECOMMENDED

  Džet-leg je često neželjeni činioc svakog dužeg putovanja, posebno kada se prelazi nekoliko vremenskih zona. On predstavlja poremećaj u ciklusu spavanja i buđenja koji nastaje kada se unutarnji biološki sat ne može prilagoditi novom vremenskom okruženju.

  Simptomi džet-lega uključuju umor, nesanicu, razdražljivost, problem sa koncentracijom, kao i druge probleme sa probavom, ali i one sa raspoloženjem. Srećom, postoje strategije koje možete primeniti kako biste ublažili ili čak izbegli ove simptome. Mi smo izdvojili one savete koji su nama lično pomogli da se tokom putovanja osećamo što odmornije.

  dzet leg

  POBEDITE DŽET-LEG

  Prilagodite se unapred

  Ako znate da ćete putovati preko nekoliko vremenskih zona, pokušajte postepeno pomeriti svoj raspored spavanja nekoliko dana pre putovanja. Na primer, ako putujete na zapad, pokušajte ići spavati kasnije, a ako putujete na istok, pokušajte ići spavati ranije.

  Održavajte hidrataciju

  Tokom leta, organizam se brže dehidrira zbog suvog vazduha u avionu. Pijte dovoljno vode kako biste ostali hidrirani. Izbegavajte alkohol i kofein, jer mogu pogoršati simptome džet-lega i dehidrirati organizam.

  e5acec8f5d049794602d6e886087497b

  Prilagodite se novom rasporedu

  Čim stignete na odredište, pokušajte se prilagoditi lokalnom vremenu što je brže moguće. Ako stignete tokom dana, pokušajte ostati budni do uobičajenog vremena za spavanje u novoj vremenskoj zoni. Ako stignete noću, pokušajte što je brže moguće zaspati kako biste se prilagodili novom rasporedu.

  Izlaganje svetlu

  Svetlost igra ključnu ulogu u regulisanju unutarnjeg ciklusa spavanja i budnosti. Pokušajte što više vremena provesti napolju tokom dana kako biste se izložili prirodnom svetlu. To može pomoći vašem telu da se prilagodi novom vremenskom okruženju.

  bf5dfce129d897df62436348fcf54e39

  Pravilno planiranje leta

  Ako je moguće, birajte letove koji vam omogućavaju da se postepeno prilagodite novom vremenskom okruženju. Na primer, ako putujete na istok, izaberite let koji stiže uveče kako biste lakše zaspali po dolasku.

  Koristite pomoćna sredstva

  Ako su simptomi džet-lega posebno izraženi, možete razmotriti korišćenje pomoćnih sredstava poput melatonina, koji može pomoći u regulisanju ciklusa spavanja i budnosti. Međutim, pre upotrebe bilo kakvih dodataka ili lekova, najbolje je konsultovati se sa lekarom.

  a6bcf786d1c744c931ca08be5ca2a18a

  Fizička aktivnost

  Vežbanje može pomoći u regulisanju ciklusa spavanja i budnosti, kao i smanjenju simptoma džet-lega. Pokušajte se baviti laganim vežbama poput šetnje ili istezanja nakon dolaska na odredište.

  Odmorite se

  Važno je dati telu dovoljno vremena da se prilagodi novom vremenskom okruženju. Ako je moguće, napravite kraću pauzu od dan ili dva nakon dolaska na odredište kako biste se odmorili i oporavili od puta.

  b82749f805bd535d1277480b3a8e65ab

  S obzirom na to da je svako telo drugačije, možda ćete morati eksperimentisati s različitim strategijama kako biste pronašli onu koja vam najviše odgovara. Važno je imati strpljenja i dati svom telu vremena da se prilagodi novim uslovima. Ako se simptomi džet-lega nastave ili postanu teški, najbolje je potražiti savet lekara.

  Foto: Pinterest

  Saznaj više:
  Povezani članci: