Kako je Salt Bae izgradio imperiju?

  13.10.2021.

  Nije redak slučaj da ljudi grade imperije na sitnicama, a u ovom slučaju u pitanju su doslovno zrna soli. Nusret Gökçe, poznatiji kao Salt Bae (sad vam je verovatno jasnije o kome govorimo) jednim pokretom ruke uspeo je da izgradi milionsko carstvo.

  Nusret je imao siromašno detinjstvo odrastajući u istočnoj Turskoj. Školu je napustio u šestom razredu kako bi se posvetio zanatu. Onda je 2017. godine prvi put na mrežama osvnuo snimak u kom vrhovima prstiju posipa so po parčetu mesa, a ostalo je istorija.

  Na prvi pogled – čovek skromnog izgleda, kao uostalom i svi drugi milijarderi. Pogledajte fotografije na kojima su Steve Jobs, Bill Gates, Jack Me ili neko drugi iz ekipe moćnika i videćete ih u najobičnijim crnim majicama i farmerkama, što suštinski i jeste njihov prećutni kodeks. Nusret doduše igra hrabrije sa belom majicom na V izraz, dugom kosom, Lenonkama i upečatljivim položajem lakta zahvaljujući kom je, počevši od podloge za meme, postao milijarder. Otvorio je 17 restorana širom sveta i ne deluje kao da će se na tome zaustaviti. Trenutno je na Mikonosu gde takođe drži restoran. Jutra započinje serijom sklekova, nakon toga priprema restoran za otvaranje i nastavlja da vežba na balkonu. Zadobio je i simptanije lokalaca, budući da mu bake dopuštaju da ulazi u njihove domove i sa njima pravi sadržaj za Instagram.

  Rezervacija u grčkom restoranu Nusr-Et nije moguća. Jedina šansa za mesto je rano pojavljivanje. Jasno vam je da se svake noći formiraju nepregledni redovi ispred ulaza, počev od njegovih obožavalaca, preko onih koji su došli sa namerom da kupe noževe sa Salt Bae potpisom, do onih koji su tu samo zbog fotografije. Pravi spektakl se dešava kada neko poruči hamburger ili ćufte, dakle samo jela po ceni od preko 300$. Salt Bae će vas u tom slučaju upriličiti prilaskom stolu i njegovim čuvenim potezom soljenja jela. Na kraju obroka obavezno je naručiti jedini dezert na meniju: baklavu sa sladoledom i kapućino. Nakon prvog gutljaja, svaki gost mora da kaže “kapućino” rastežući reč što je više moguće kako bi pokušali da skinu naglasak Nusreta. Krajnje ludački, ali će vas drugi aspekti njegove ličnosti možda iznenaditi: iako na prvu ne deluje tako, on zadržava aseksualnost koju svaki kuvar i konobar mora oponašati na vrhunskom nivou. Takođe, na poslu ne pipa telefon.

  U njegovim lokalima sedeli su, između ostalog, Leonardo DiCaprio, Andrea Bocceli i Lionel Messi. Svetski lideri ga pozivaju da im kuva, a neki samo žele da se druže sa njim. Ali naravno nije sve fun & games. Intrigantne pojave poput njega moraju imati i onu stranu koja je u suprotnosti sa zanimljivim nastupom, neobičnošću i harizmom. Naime, njegovi zaposleni su pre nekoliko godina istupili u javnost sa tvrdnjom da im oduzima napojnice i ne plaća prekovremeni rad. Jednom prilikom je vatra zahvatila gosta u jednom od njegovih restorana, a sve se završilo tako što mu je Nusret ponudio doživotnu besplatnu hranu. U februaru ove godine izgradnja njegovog restorana u Dallasu dovela je do tužbe od skoro milion dolara, u vrednosti neplaćenih računa. U aprilu se suočio sa optužbama za kršenje autorskih prava kada je bruklinski umetnik tvrdio da je Gökçe iskoristio njegovo umetničko delo. April takođe nije bio sjajan mesec za njega: morao je da plati kaznu od 4.500 funti za navodne pretnje bivšem zaposlenom još 2015. godine. U avgustu, dobio je još jednu tužbu u vezi neplaćenog prekovremenog rada.

  Poslednje otvaranje restorana u Londonu bilo je propraćeno kritikama koje se tiču sumanutih cena i prosečnog ukusa hrane. Ali Nusret nije svoje ime gradio samo na hrani, zapravo mnogo je veći showman nego kuvar, a njegova hrana je više zabava nego obrok. To vrlo dobro znaju oni koji sede u njegovim restoranima. Memovi, skandali, pozlaćeni stejk – sve je to deo njegovog brenda koji uprkos svemu nastavlja da raste, a njegovi restorani su uprkos kritikama i dalje puni. 

  Saznaj više:
  Povezani članci: