Vratili ste se sa odmora i izgubili pojam o prostoru i vremenu? Evo kako da osvežite memoriju

  12.09.2022.
  RECOMMENDED

  https://buro247.rs/wp-content/uploads/2022/09/pamcenje_cover.jpg

  Ne znamo za vas, ali nama su misli i dalje mrlja morsko plave i sunčano narandžaste boje. Broj obrtaja u glavi težimo da svedemo ne propisani letnji minimum, od mirisa priznajemo samo kokos, a u kafu i dalje stavljamo makar jednu kocku leda. Drugim rečima, i dalje smo na režimu letnjeg računanja vremena i ponašamo se kao da smo doživotno produžili odmor. Znamo da to ne može trajati zauvek, štaviše kako se dani na kalendaru pomeraju sve bliže i zvaničnom kraju leta, svesniji smo koraka koje moramo da preduzmemo kako bi se uhvatili u koštac sa neodložnim obavezama. Verujemo da i vas čeka nešto slično, zato hvatajte beleške.

  https://buro247.rs/wp-content/uploads/2022/09/1663419508470647.jpg

  Teško je vratititi se u rutinu posle odmora, aktivirati svoje pamćenje i vratiti pun kapacitet u radni pogon. Dobra vest je da su sve te stvari podložne vežbi. Dobar san, zdrava ishrana i generalno zdrave navike su elementarni koraci koje verovatno i sami znate da treba da preduzmete.

  Sledeće na redu su konkretne vežbe koje će vam pomoći da prodrmate i ojačate svoju memoriju, a mozak pripremite za nove radne poduhvate. Jednostavna praksa sastoji se od toga da pokušate da zapamtite spisak za kupovinu, tako što ćete vizuelizovati sve elemente u svojoj glavi, jer su mentalne slike sposobne da stvore multisenzorna sećanja. Zanimljiv je podatak da su naučnici, istraživajući mozak, otkrili da amigdala, deo mozga koji je važan za obradu emocija, podstiče i druge delove mozga da čuvaju uspomene.

  https://buro247.rs/wp-content/uploads/2022/09/1663419508519849.jpghttps://buro247.rs/wp-content/uploads/2022/09/1663419508448435.jpg

  Od karata do šaha – igrajte se! Prihvatljiva je bilo koja aktivnost koja će vam pomoći da nahranite svoj mozak. Ako ste po prirodi pasivniji, možda će vam više prijati čitanje. Savet je da se prihvatite fikcije, jer je prilikom čitanja fikcije učešće čitalaca intenzivnije, budući da moraju da se sete šta su likovi radili na prethodnim stranicama.

  Jasno je da je tehnologija u ovoj jednačini mač sa dve oštrice, jer koliko može da vam odmogne i da vas distraktuje, toliko pojedine aplikacije mogu da vam pomognu da organizujete svoje vreme i obaveze. Imajte na umu „tehnološko izobličenje“, naviku držanja aposlutno svega na telefonu, što u prevodu znači da to što držite na telefonu zapravo ne znate, ne trudite se da te stvari zapamtite i na taj način sabotirate svoje mentalne sposobnosti. Tu je i određeni stepen zavisnosti koji svaka aplikacija izaziva, te dovodi do deficita pažnje. Odgovor je uvek u balansu, zato sitnim koracima od cilja do cilja. I eto ga novo leto!

  Saznaj više:
  Povezani članci: