BURO. vodič: Predlažemo najbolje tkanine za leto

29.06.2019.
RECOMMENDED

https://buro247.rs/wp-content/uploads/2019/06/tekstili_cover.jpg

 

Toliko smo ga čekali ali sada nam leto ozbiljno testira strpljenje. Kokteli pod suncobranom su divna stvar ali koliko vas je celo leto pored neke vode? Za većinu nas koji živimo život u gradu, to znači da na plus sto stepeni treba da pređemo od tačke A do tačke B, i generalno shit needs to be done, a sve to dok izgledamo prezentabilno – bez fleka i sažvakane odeće. U redu je, nemamo ambicija da izgledamo kao porcelanske lutke iz izloga u uštirkanim haljinicama, niti bismo vas ikad nagovarali na tako nešto, ali nam je dojadilo da idemo sa rukama sa strane da se slučajno ne bi videle nekakve fleke. Nebitno da li volite vrućinu ili panično trčite od jedne klimatizovane prostorije do druge, život će vam biti lakši ako znate koje tkanine treba da favorizujete, a koje da izbegavate po svaku cenu. Zahvalićete nam se kasnije.

chambray vs. teksas

„Laganija sestra“ teksasa, ova tkanina je lepršava i dopušta koži da diše. Neverovatno svilenkasta pod rukom, ne prijanja za telo i bukvalno vas hladi dok je nosite. Svi vi koji ste opsednuti teksasom i leti patite od apstinencijalnog sindroma, ponavjlajte sa nama: chambray, chambray, chambray.

 

vs.

 

Volimo ga. Nosimo ga svuda, ali nikako leti. Klasičan teksas je materijal koji je težak, ne propušta vazduh i ne tegli se, što u prevodu znači: u njemu se lako i jako znoji. Spakujte svoje omiljene vintage Levi’s do jeseni, one vam u toku leta nisu prijatelj.

LAN vs. poliester

Tri puta ura za lan! Ne samo što dopušta vazduhu da struji, nego i njegovo retko tkanje odvodi toplotu od tela, upija vlagu i suši se u rekordnom roku. Dakle: vi + lan = letnja idila. On se ne lepi za telo ali se, nažalost lako gužva pa je najbolje da odaberete lanenu tkaninu kojoj je, na primer, dodata viskoza, svila ili pamuk.

 

vs.

 

On je savršeno otporan na fleke, dugotrajan i nemoguće ga je uništiti, ali je i najgora noćna mora ljudi koji se dosta znoje. Vodootporan je i zato oko sebe širi neprijatan miris (čak i ako vi sami i dalje mirišete na dezodorans) i ponaša sa kao mala staklena bašta koju (ne želite da) imate na sebi.

PAMUK vs. REJON

Postoje dobri razlozi zašto se letnja garderoba uglavnom sastoji od pamučnih haljina, šortseva i širokih sukanja. Pamuk je prirodna tkanina koja dozvoljava vazduhu da cirkuliše i time osuši kožu koja se oznojala ispod odeće. Birajte lagane pupline i druge lake pamučne tkanine, deblje varijante brže upijaju vlagu pa je i opasnost od fleka veća.

 

vs.

 

Pritajeni neprijatelj. Ovo je mešavina pamuka, pulpe drveta i drugih sintetičkih vlakana, a pristustvo reči “pamuk” će vas lako zavarati. Iako je dovoljno lagan da se ne lepi za telo, rejon odbija umesto da upija vodu, što znači da su fleke od znoja neminovne.

Saznaj više:
Povezani članci: