Luksuzni brendovi poput Prade i Burberry polako ulaze na sportsko tržište

  10.08.2023.
  RECOMMENDED

  https://buro247.rs/wp-content/uploads/2023/08/Cover_Wide_prada.jpg

  Luksuzni brendovi sve više postaju značajni faktori u svetu sporta.

  Prada je prošlog meseca najavila partnerstvo sa kineskim ženskim fudbalskim timom za ovogodišnje FIFA Svetsko prvenstvo u ženskom fudbalu. Takođe, brend Able Made, udružio se sa luksuznom modnom kućom Burberry kako bi predstavili kolekciju sportske odeće koristeći reciklirane Burberry materijale. U međuvremenu, luksuzni konglomerat LVMH nedavno je najavio da će biti sponzor Olimpijskih igara u Parizu naredne godine.

  https://buro247.rs/wp-content/uploads/2023/08/1691970376238437.jpg
  Članice kineske ženske fudbalske reprezentacije u Prada odeći

  Godinama su sportski brendovi poput Nike-a i Adidas-a bili vodeći u svetu sporta. Sada se čini da luksuzni brendovi žele da budu deo tog profitabilnog sportskog tržišta. Dok luksuzni brendovi i tradicionalni sportski brendovi mogu koegzistirati na istom tržištu, stručnjaci kažu da luksuzni brendovi takođe imaju priliku da osvoje deo tržišnog udela.

  Stručnjaci kažu da luksuzni brendovi povećavaju svoju prisutnost u sportu kako bi dobili međunarodnu pažnju, što može biti korisno ako ciljaju određeno tržište. Prada već godinama pokušava da proširi svoje poslovanje u Kini otvaranjem pop up  prodavnica i angažovanjem kineskih glumica kao ambasadorki.

  Ne iznenađuje da će Olimpijske igre 2024. godine u Parizu, gde je LVMH sponzor, takođe privući pažnju širom sveta. Događaj će navodno biti najveći događaj ikada organizovan u gradu svetlosti i očekuje se da će privući 9,7 miliona posetilaca. Luksuzni brend nakita i satova, Chaumet, deo konglomerata LVMH, dizajniraće medalje za igre, a vina brenda Moët Hennessy biće deo hospitality programa.

  Ova kompanija, takođe, sponzoriše i pojedince poput francuskog plivača Léona Marchanda.

  Za razliku od novih partnerstava LVMH-a, Nike je partner sa Američkim olimpijskim komitetom od 2005. godine.

  Iako se stručnjaci slažu da luksuzni brendovi verovatno neće lansirati svoje sopstvene sportske komade, recimo, kopačke ili majice, postoji prilika da sarađuju sa sportistima van terena. Nedavna kolekcija Able Made u partnerstvu sa brendom Burberry nudi dukserice, trenerke i jakne, odnosno atletske komade odeće. Tim poljem su do sada dominirali brendovi poput Nike-a i Adidas-a.

  Međutim, ulazak u svet sporta nije lak zadatak. Za razliku od tradicionalnih sportskih brendova, luksuzni brendovi možda nemaju iskustvo ili, jednostavno, relevantne podatke da prepoznaju sportiste ili timove sa najvećim potencijalom, kažu stručnjaci. Sponzorisanjem timova ili organizacija umesto pojedinaca, luksuzni brendovi, takođe, rizikuju da se povežu sa osobama koje ne dele njihove vrednosti. Ipak, izgledi da luksuzni brendovi steknu nove i mlađe kupce kroz sport previše su dobri da bi ih brendovi propustili.

  Saznaj više:
  Povezani članci: