Woodstock vajb: Hipici koji su udarili temelje posebnom modnom stilu

Psihodelična estetika i danas je dominantna na muzičkim festivalima širom sveta, evocirajući uspomene na Woodstock i kraj šezdesetih.
28.03.2024.
RECOMMENDED

Hippie moda je neraskidivi deo subverzivnog koncepta koji je obeležio celu generaciju suptilnih buntovnika. Od cvetnih venčića i indijanskih traka sa perjem do širokih pantalona i dugih lepršavih haljina, freespirit moda nastavlja da živi.

Budući da se modne tendencije obično ponavljaju i cirkularno smenjuju, uvek je zanimljivo videti odakle potiču i ispitati tu malu evoluciju.

7cc829ccf82401ec14f937ae8481f11f

Da bismo razumeli hippie modu, moramo razumeti njene korene, pa i društveno politički kontekst. Psihodelični stil postao je popularan tokom pokreta Flower Power. Dok su mladi ’60-ih i ’70-ih godina protestovali protiv Vijetnamskog rata, borili se za građanska prava i živeli rokenrol, novi stil koji je postao obeležje njihovog hippie statusa simbolizovao je bunt.

YOUTHQUAKE

Svetle boje, cvetni detalji i odeća slobodnog duha bili su rekviziti mirnog protesta. Diana Vreeland, urednica američkog Vogue-a je još davne 1965. godine prvi put upotrebila kovanicu Youthquake, opisivajući modni talas koji je predstavljao dramatičan iskorak u globalnoj kulturi usmerenoj ka mladima, a kao odgovor na uštogljenu mod estetiku.

1ad561cb2ae57db9858bc5c8f4a1ef98
f72ef00e8cc9bba61d8dd4b9055cbab4

Kada je Woodstock održan 1969. godine, hippie moda doživela je svoj pun procvat. Blejzeri sa resama, teksas kombinezoni, kožni prsluci, cveće u kosi, lepršave haljine, sve u kombinaciji sa udobnom obućom, najčešće čizmama – ovaj modni trend nastavlja da opstaje na festivalima i danas, ali sa modernijim twistom.

BURNING MAN

Iz pepela Woodstock-a nastaje Burning Man, devetodnevni festival koji je fokusiran na umetnost, muziku i zajednicu. Iako je festival poznat po divljem ambijentu, posetioci se pojavljuju u svojim pažljivo osmišljenim odevnim kombinacijama.

Budući da se održava u pustinji, odeća mora biti prikladna i za toplo i za hladno vreme. Žene nose dugačke lepršave haljine, čipkaste majice, teksas šortseve, gladijatorke i druge odevne predmete koji podsećaju na hippie modu ’60-ih. Muškarci nose široke pantalone, kaubojke i ludačke aksesoare. Ipak, Burning Man interpretacija hippie stila unosi dašak cyber punk-a, kao i steam punk detalje.

54a14b7b937ae5ad33bb30174f702450

COACHELLA

Coachella je jedan od modno najinspirativnijih muzičkih festivala. Planiranje odevnih kombinacija za trodnevni događaj jednako je važno kao i nabavljanje karata za isti. Naravno, tu je i Instagram fashion opšte mesto: obavezna fotografija ispred gigantskog točka.

Coachella Woodstock hippie moda

Coachella je već dugi niz godina unazad jedan od omiljenih događaja modne industrije.

Woodstock vajb je opstao i prilagodio se savremenim materijlima, dosledno se držeći ležernih i lepršavih silueta koje slave slobodu i hedonizam.

Foto: Pinterest

Saznaj više:
Povezani članci: