Apolonija, Apolonija: Film o MLADOJ UMETNICI koji se snimao 13 godina

16.12.2023.
RECOMMENDED

Dirljivi dokumentarni film o dansko-francuskoj umetnici Apolonije Sokol snimljen u rasponu od 13 godina će se lako izdvojiti kao jedan od najmoćnijih filmova godina.

Apolonija, Apolonija beleži njen razvoj kao umetnicu i njenu jedinstvenu ličnost, kreirajući intiman prikaz umetnice i prijateljstva između nje i rediteljke Lee Glob.

Apolonija je poljsko-francuskog porekla i prava je predstavnica današnjeg kosmopolitskog načina života. Film njene tinejdžerske godine u Danskoj, boemski život tokom studija umetnosti u Parizu, njene prve korake u umetničkom svetu u SAD-u i napokon veliko priznanje u Rimu. Takođe, predstavlja jedinstveni uvid u razvoj njenog karaktera i njene lične izjave koje se vremenom menjaju i različitim iskustvima koje joj život nudi.

ApoloniaAPOLONIA 9

„Naša koprodukcija Apolonija, Apolonija autorke Lee Glob intimno istražuje 13-godišnje putovanje talentovane slikarke, rasvetljavajući važnost negovanja jednakih uslova i predstavljanja za umetnice u usponu, posebno žene, dok nastoje da ostave trag u umetničkom svetu i slave svoje početne uspehe. Kroz njenu otpornost i kreativnost, priča naše protagonistkinje postaje dirljiv odraz transformativne moći jednakih mogućnosti u potrazi za umetničkom izvrsnošću”, izjavila je Hanka Kastelicova, VP HBO Max dokumentaraca.

ApoloniaAPOLONIA 3

Dokumentarac Apolonija, Apolonija se može pohvaliti osvajanjem 13 festivalskih nagrada kao što je glavna nagrada na IDFA-i, gde je debitovao prošlog novembra, nagrade na CPH:DOX u Kopenhagenu, zatim nagrade na Međunarodnom filmskom festivalu u Hong Kongu i Međunarodnom filmskom festivalu u Sofiji, kao i četiri nominacije na 39. dodeli IDA Documentay Awards.

Ovaj dokumentarni film je koprodukcija između HBO Max-a i Danish Documentary Production. 

Saznaj više:
Povezani članci: