ČITAVIH 60: Zašto Brad Pitt toliko jede u filmovima?

Brad Pitt od svih glumaca u istoriji kinematografije najviše puta jede na filmu.
12.01.2024.
RECOMMENDED

Glumački talenat, ali da se ne lažemo i seksepil koji poseduje Brad Pitt, donose zagarantovani uspeh na blagajnama svim filmovima u kojima ovaj dvostruki Oskarovac igra. No, ako je verovati korisnicima Reddita, to čini još jedna stvar po kojoj je glumac planetarno poznat – jedenje na filmu.

Za razliku od većine svojih holivudskih kolega koji retko ili gotovo nikad ne jedu u kadru – jer izgledaju loše ili bi se ugojili pošto moraju da ponavljaju scenu po 25 puta kako bi ispala savršeno, Brad Pitt u tome neizmerno uživa. I ne samo to, ovaj ŠEZDESETOGODIŠNJAK čini da jedenje na filmu izgleda taaaaako dobro. Prema informacijama sa Insidera, Brad Pitt jede u preko 60 filmova, što postaje značajnije ako se uzme u obzir da ta brojka čini gotovo 2/3 njegove filmografije, koja datira od 1987. kada je igrao neimenovag „dečka na plaži“ u komediji Hunk.

U ČEMU JE FORA?

Iako od samog početka karijere jede na filmu, fanovi su postali opsednuti kadrovima u kojima Brad Pitt žvaće nakon ostvarenja Ocean’s Eleven. U ovom filmu Brad Pitt igra Rustyja – partnera Dannyja Oceana sa kojim organizuje veliku pljačku u Las Vegasu, i ogroman deo svog vremena nešto mljacka. Samo neki od obroka koje je konzumira su koktel kozica, cheeseburger, sladoled, voćna salata…

Brad Pitt je povodom ove uloge priznao da mu je jedenje pomoglo da bude zauzet na setu: „Morao sam da se zabavljam nečim, a u mojoj priorodi je da uvek nešto grickam“ otkrio je i dodao da mu je jedenje pomoglo i u izgradnji lika.

– Rusty je neko ko je uvek u pokretu, u trku, pomislio sam da nikada ne bi mogao da sedne i normalno jede. Baš zato konstantno žvaće nešto dok se kreće, otkrio je Brad.

BRAD PITT METODA

Da je jedenje zapravo deo njegove metode glume, postaje jasno kad se malo porazmisli o načinu na koji to rade skoro svi likovi koje tumači. U filmu Intervju s vampirom, Brad Pitt igra Louisa de Pinte du Laca i striktno se hrani pacovima, čime zapravo pokazuje da je dobar vampir jer gaji saosećanje prema ljudima.

U filmu Upoznajte Džoa Bleka, Brad Pitt igra Smrt zarobljenu u ljudskom telu i budući da tumači apstraktnu koncepciju, on jede kao neko ko se tek upoznaje sa hranom. Kada na kraju postigne ljudski oblik i povrati sva čula, njegova omiljena hrana postaje kikiriki puter.

Obožavaoci kultne humorističke serije Prijatelji nikada neće zaboraviti njegovo pojavljivanje u epizodi iz 2001. u kojoj tumači Willa, školskog prijatelja koji je nekada bio gojazan, a sada pazi na svoje prehrambene navike – prateći dijetu bez masti, šećera i mlečnih proizvoda. Monika ga poziva na Dan zahvalnosti, ali Will je toliko nervozan zbog prisustva Rachel da kaže: „Pogledaj je kako stoji tamo s tim slatkim krompirom. Moj dva najveća neprijatelja: Ross i kompleksni ugljeni hidrati.“

IMA JOŠ NEŠTO

Prema jednom zanimljivom istraživanju koje je sproveo Reddit – što više kalorija Brad Pitt unese na filmu, to data ostvarenja ostvaruju veće ocene i više zarađuju na blagajnama.

Kada pojede više od 200 kalorija, kao u filmovima Ocean’s Eleven i Meet Joe Black, (i da, ljudi su stvarno računali koliko kalorija Brad Pitt unese), film zaradi preko 143 miliona dolara. Ako unese manje od 200 kalorija, film zaradi 110 miliona, a kada uopšte ne jede, prihodi na blagajni su oko 68 miliona dolara.

U filmu Troja u kojem igra Ahila, a koji je zaradio preko 497 miliona dolara, njegov lik proždire džinovsku ćurku. U Gospodinu i Gospođi Smit konzumira pečenje, štapić sa maslinama, palačinke i martini. U filmu Kukavičko ubistvo Jesseja Jamesa od strane Roberta Forda jede goveđi gulaš, u Furiji – jaja sa šunkom, u Prokletnicima – sendvič, u Bilo jednom u Holivudu sprema mac & cheese… Iako niko ne kupuje kartu za film kako bi gledao kako Brad Pitt jede (vajda), ova korelacija je veoma interesatna.

Jedno očigledno objašnjenje za ovu zabavnu teoriju o velikoj zaradi filmova u kojima Brad Pitt jede jeste fizička privlačnost glumca. Publika će biti opsednuta njime šta god da radi, ali dok mljacka, gricka i žvaće hranu, to ima posebno zadovoljavajuće dejstvo na gledaoca, nešto poput viralnog ASMR sadržaja. Pokret vilica Brada Pitta, zadržava ljude prikovanim za ekran. Drugo, kada A – lister jede pred publikom, to pruža isti emocionalni efekat kao kada gledamo celebrity ličnosti dok kupuju gorivo na pumpi – na neki način to ih dodatno povezuje sa publikom.

Ocenjen kao Laurence Olivier jedenja od Caroline Liem, direktorke za kasting, Brad Pitt, za razliku od ostalih glumaca, vrlo ubedljivo jede pred kamerama.

On to čini tako da izgleda kao pravo ljudsko biće, što često nije slučaj sa ostalim filmskim zvezdama. Dakle, Brad Pitt je jedan na jedan sa hranom.

Saznaj više:
Povezani članci: