Trikovi za negu kože koji će (delom) neutralisati vaše loše navike

  09.07.2020.
  RECOMMENDED

  https://buro247.rs/wp-content/uploads/2020/07/lose-navike-cover.gif

  Niko nije savršen. Omiljena rečenica iz filma, omiljena rečenica i u životu. Da pojasnim: nikad nisam mislila da ona znači da treba “sve pustiti niz vodu” pa šta bude, već jednostavno da sebi neke nesavršenosti treba da oprostimo isto kao što ih opraštamo i drugima. Život ne čine samo proračunata pravila, isto kao što ni hranu ne čine tablete sa optimalnom količinom hranljivih materija i vitamina i minerala, zar ne? Dakle, popijte taj koktel ako vam se pije, pojedite nešto što znate da nije najzdravija opcija na papiru ako znate da će vam prijati za dušu – ali nemojte se pravite ludi sami pred sobom i pomozite telu da sanira posledice nezdravih navika kad već od njih ne odustajete. To mu dođe nekako fer, zar ne?

  Pušenje

  https://buro247.rs/wp-content/uploads/2020/07/1594286474300871.jpg

  O tome koliko je pušenje uopšteno štetno (čak i za pasivne pušače) ali i posebno o efektima koje ima na kožu više ni ne znam koliko treba detaljisati. Suma sumarum, cigarete pored kancerogenih supstanci (oko njih 50) sadrže i enzime koji uništavaju kolagen. U prevodu: značajno ubrzavaju proces starenja kože.

  Šta uraditi

  • Koristite kozmetičke proizvode koji pospešuju cirkulaciju krvi (cigarete čine da se krvni sudovi skupe). Idealan način da ovo uradite jeste da koristite esenciju sa sastojcima poput mente, ginsenga i sl, kao i aktivni kiseonik. Nanesite je nakon čišćenja, a pre kreme.
  • Redovna eksfolijacija je najbolji način da vam koža uvek ima zdrav sjaj i ton. Odgovarajući tečni eksfolijator možete koristiti svakodnevno, a malo jače pilinge dva do tri puta nedeljno.
  • Kvalitetna noćna nega će napraviti veliku razliku. Koža se intenzivno obnavlja upravo dok mi spavamo pa joj tad pružite aktivne sastojke koji promovišu sintezu kolagena kao što su peptidi i retinol. Danju dodajte i vitamin C.
  • Jedite hranu bogatu antioksidansima: jasno je da su svi citrusi i paprika dobar izvor vitamina C, ali praktično svako sveže povrće i voće je dobrodošlo. Od borovnica i bobičastog voća, preko brokolija i spanaća, ukoliko ste pušač sve bi trebalo da se nalazi na listi hrane koju svakodnevno jedete, a lak način da to uradite jeste da pravite smoothies (bez dodatog šećera i sa više povrća nego voća).

  NE ČISTITE LICE PRED SPAVANJE

  https://buro247.rs/wp-content/uploads/2020/07/1594286623098168.jpg

  Lično, ako me pitate koju od svih ovih loših navika najmanje razumem, to bi bio odlazak u krevet sa prljavim licem ali dobro, still not judging. Ono što svakako razumem jeste da se povremeno od umora samo skljokate u krevet. Ako uzmemo da je umor osnovni razlog (a ne lenjost) za ovu praksu, hajde da vidimo kako da joj se stane na put.

  Šta uraditi

  • Preduhitrite sebe. Poređajte u kupatilo sve što vam je potrebno za čišćenje i noćnu negu tako da vam to uskoro postane nešto što radite bez razmišljanja. Možete je pojednostaviti, naravno, ali nemojte je stalno preskakati pošto će vam koža ovo višestruko vratiti u oba slučaja.
  • Maramice za čišćenje neće nikada zameniti propisno i temeljno skidanje šminke i prljavštine sa lica ali su bolje nego ništa. Ono što je obavezno jeste da se umijete vodom posle njih (dakle, nemojte ih držati pored kreveta). Ukoliko je to sve za šta imate snage, uradite bar toliko: obrišite lice, umijte se vodom i idite u krevet.
  • Maske za blago ali intenzivno čišćenje su vaš najbolji prijatelj sledećeg jutra pošto će pomoći da se malo poprave stvari, a detaljnu optimalnu rutinu za saniranje posledica spavanja sa prljavom kožom pročitajte ovde.

  loša ishrana

  https://buro247.rs/wp-content/uploads/2020/07/1594286537820385.jpg

  Ukoliko ne postoji hrana na koju loše reagujete – zavidim vam. Ovde najmanje mislim na to da li se lako gojite ili ne, već na to da li vam neka hrana ne prija. Ovo može da se ogleda u veoma različitim stvarima, od bubuljica preko pojačanog crvenila kože pa do problema sa varenjem. Ljudima najčešće smetaju mleko i mlečni proizvodi i gluten iako lično verujem da velik deo naše povećane osteljivosti nekako ima veze i sa količinom dodataka u hrani (a koji su sve samo ne prirodni).

  Šta uraditi

  • Generalno, pored loše u ishranu dodajte i zdravu hranu.
  • Namirnice koje sadrže antioksidanse su visoko na listi zato što pomažu u odbrani našeg organizma od svih spoljnih napadača, bilo da se radi o bolesti ili o foto-starenju.
  • Konzumirajte veće količine vitamina C (ok, on spada u grupu antioksidanasa ali je posebno važan za kožu).
  • Jedite zdrave masti. One igraju jako veliku ulogu u zdravoj elastičnoj koži ali i celokupnom imunitetu.

  alkohol

  https://buro247.rs/wp-content/uploads/2020/07/1594286544241587.jpg

  U preteranim količinama (što za žene nažalost znači sve što je iznad jednog pića na dan) alkohol dehidrira telo i kožu, “troši” antioksidanse, širi krvne sudove i tako dovodi do crvenila i oticanja.

  Šta uraditi

  • Umivanje hladnom vodom smanjiće crvenilo i nadutost. Napunite lavabo hladnom vodom i u nju ubacite desetak kockica leda, dodajte neki prirodan astringent poput hamamelisa i zagnjurite lice. Nemojte ga držati dugo potopljenog, već ponovite deset puta kraće. Na ovaj način se pospešuje cirkulacija i smanjuju otoci. Masaža lice ohlađenim rolerom takođe pomaže, a ukoliko nemate vremena, možete naneti i masku ohlađenu u frižideru dok obavljate druge stvari.
  • Koristite preparate koji će intenzivno hidrirati kožu. Dnevni boosteri na bazi hijaluronske kiseline, kreme koje hidriraju ali i sprečavaju gubitak vlage, hidratantne noćne maske – sve će vam prijati.
  • Rehidrirajte se iznutra tako što ćete piti optimalnu količinu vode ali ne zaboravite i vitamine i antioksidanse – recepte za najbolje i najukusnije detoks vode naćićete ovde.
  • Koristite i topikalne antioksidanse u vidu nege za kožu koja sadrži vitamine C i E.

  Saznaj više:
  Povezani članci: