Šta je noćna osvetnička prokrastinacija i kako da je prevaziđete?

  08.10.2021.

  Znate ono kad dođete sa posla, pa najzad imate vremena da radite ono što stvarno želite ili, budimo realni, skrolujete Instagramom? Onda kazaljka krene da ubrzava i u sledećem momentu sat pokazuje 2:00/3:00/4:00. Potom počinjete da proklinjete sebe jer za par sati počinje repriza čitavog dana. Circle of life u modernom dobu izgleda ovako i ima novo ime – noćna osvetnička prokrastinacija.

  Termin potiče iz Kine, budući da tamo postoje i smene od 9 do 9. Usled brutalnosti takvog sistema mnogi su počeli da mu se “svete” tako što su ostajali budni do kasno u noć, suštinski želeći parče slobodnog vremena za sebe, jer tuširanje i večera posle dvanaestočasovnog rada je sve samo ne vreme za sebe. Pojavni oblici ove vrste prokrastinacije su razni, a svi potiču iz stava da dan u sebi jednostavno ne sadrži dovoljno sati, kao i osećaja da nemamo kontrolu nad onim što u toku istog radimo. Stoga, odlažemo odlazak na spavanje, kada legnemo ne ispuštamo telefon iz ruku, bindžujemo ili naprosto odlučujemo da ostajemo budni ne radeći ništa iz razloga što više cenimo slobodno vreme od nekoliko sati sna. Ali do tada smo već uveliko iscrpljeni i bez energije da radimo bilo šta smisleno, te nam ovi “odmori za mozak” sutradan ponovo izazivaju osećaj krivice, jer se budimo umorni, nismo efikasni za obavljanje posla i nastavljamo da se vrtimo u začaranom krugu.

  Nemamo dovoljno vremena – dižemo obe ruke u to ime – ali istina je i da sate noću provodimo konzumirajući nepotreban sadržaj, neumorno osvežavajući početnu stranu kao da će svet stati ako u 7 umesto u 3 ujutru vidimo da je napravljena nova aplikacija, da li vlada novi trend ili već nešto treće. Ova loša navika će na duže staze učiniti da se zapravo osećate još gore i neispunjenije, a ono što je važnije od svega, ostaviće traga na fizičko i psihičko zdravlje. Posledice se pojavljuju brzo, a vremenom se mogu nagomilati i stvoriti dugoročne zdravstvene probleme. Nedovoljno sna može da degradira sposobnost za razmišljanje, pamćenje i donošenje odluka.

  Dakle, jasno je da ova takozvana osveta šteti samo nama. Dani i noći nastaviće da se smenjuju istim tokom, a smena ponedeljkom će nas čekati spavali ili ne spavali i život često nije fer. Suštinski nam, kao uostalom i za sve drugo, ostaje ono na šta u celom tom vrtlogu možemo da utičemo.

  Evo nekoliko predloga kako da se izborite sa noćnom prokrastinacijom.

  • Prioritizujte spavanje, podsetite sebe zašto je ono važno i kolliko se dobro osećate kada ste naspavani u poređenju sa osećajem nakon nedovoljno sati sna.
  • Praktikujte odlazak na spavanje i buđenje u isto vreme, čak i neradnim danima.
  • Budući da uzrok noćnoj prokrastinaciji leži u gustom dnevnom rasporedu, probajte da ga reorganizujete tako što ćete iz istog izbaciti one suštinski nepotrebne aktivnosti, kao i one koje ne doprinose ispunjenosti kojoj težite.
  • Odvojite vreme samo za sebe, koliko god da je dnevni raspored zatrpan. Umesto što odlazite na spavanje kasnije, probajte da ustanete ranije. I pola sata ujutru samo za sebe može umnogome doprineti opštem blagostanju na dnevnom nivou.
  • Izbegavajte kafu i alkohol kasno uveče.
  • Pokušajte da ne koristite telefon i lap top najmanje pola sata, a u idealnom slučaju sat vremena pred spavanje.
  • Razvijte rutinu pred odlazak na spavanje – meditacija, istezanje ili čitanje su sjajni načini da se telo i mozak opuste pred san, a što je još važnije, na ovaj način se otpušta i stres nakupljen u toku dana.

  Saznaj više:
  Povezani članci: