Lifesaver: Šta sve možemo da koristimo UMESTO ulja za zanoktice?

02.02.2024.
RECOMMENDED

Zanoktice su deo ruku na koji mnogi od nas retko obraća pažnju – sve dok ne postanu suve i bolne. Zanoktice imaju različite uzroke, od vremenskih uslova do UV lampi za nokte i više. Pored toga, zdravstvena stanja poput ekcema ili psorijaze takođe mogu da budu uzrok.

Ulje za zanoktice je prirodno rešenje za ovakav problem. Pomaže da se podmažu i hidriraju, kao i da se stvori barijera prema spoljašnjim iritantima. Ali šta ako nam nije pri ruci?

VITAMIN E

Uobičajeni sastojak u ulju za zanoktice je upravo vitamin E. Takođe, vitamin E može da regeneriše rast noktiju kao i da ih ojača. Možete da koristite i maslinovo ulje zbog sadržaja vitamina E, što je i pristupačnija opcija jer ga verovatno već imate pri ruci.

LANOLIN

Poznat po svojoj sposobnosti da zadrži vlagu, lanolin je odličan za zanoktice jer pomaže u prirodnom rastu noktiju. Pored toga, može se koristiti kao balzam za usne i za negovanje bradavica koje su napukle od dojenja.

7943765fe72158d3e97962a5a6064da2
Foto: Pinterest

ULJE OD AVOKADA

Ulje od avokada je hidratantno sredstvo za zanoktice jer, pored prirodnih i organskih sastojaka, sadržava nezasićene masne kiseline, koje pomažu u poboljšanju suvoće zanoktica. Što se tiče toga koliko ga često treba koristiti, neki ih nanose svaki put kada operu ruke.

KOKOSOVO ULJE

Ovo ulje, koje se često koristi ne samo u nezi kože i kose već i u hrani, ima višestruke koristi za vaše nokte. Ne samo da hidrira već poseduje i protivupalna svojstva koja mogu da smanje crvenilo i iritaciju kože. Kokosovo ulje je posebno efektno za ljude koji često kvase ruke, kao što su frizeri, zdravstveni radnici i mehaničari.

Saznaj više:
Povezani članci: