Pretraga

Pitali smo stručnjaka po čemu se razlikuju dijeta i zdrav život

Pitali smo stručnjaka po čemu se razlikuju dijeta i zdrav život

Tekst: Ivana Gojković

Foto: Press

Pitali smo stručnjaka po čemu se razlikuju dijeta i zdrav život (фото 1)

IVANA GOJKOVIĆ

Ivana Gojković, mr sci.ph, je sertifikovani Health Coach i osnivač brenda Healthy Mood, koji ima za cilj holističku promociju zdravlja sagledavajući čoveka sa različitih aspekata: telo, emocija, mindset i energija. Holistički pristup podrazumeva sinergiju rada na svim nivoima, što nas vodi ka dobrom zdravlju, osnaživanju celovitosti i boljem kvalitetu života.

Za rad sa svojim klijentima Ivana koristi spoj svih stečenih znanja i praksi, kroz farmakološki pristup, health coaching i intuitive coaching i na taj način im daje stručnu podršku na putu lične transformacije - kroz personalizovani način ishrane, razvijanje i usvajanje zdravih navika, poboljšanje vitalne energije, učenju kako da zavole i prihvate sebe i obezbede veću fluidnost u sopstvenim životima.

Ovaj put, Ivana svoje savete za zdrav život ekskluzivno za BURO. deli sa vama. Usvojite bar neke od njih.

Naša današnjica obiluje raznim sadržajima i toliko toga nam je na raspolaganju da jedan prosečan čovek svakako ostaje “u dilemi” šta je ispravan potez, šta je to zdrav životni stil i da li je zaista potrebno napraviti krucijalne promene u životu kako bi živeli zdravo?

Upravo zato što smo se danas toliko udaljili od onoga što nam je dato i zato što doživljavamo sebe kao nadmoćne jedinke koje eksploatišu darove prirode, sve više pribegavamo instant-rešenjima i posežemo za brzom hranom u nedostatku vremena za pripremu lepog obroka za sebe i svoju porodicu. Zato što doživljavamo sebe kao potpuno izopštena bića od ostatka živog sveta, dozvolili smo sebi da potpuno iskočimo iz svojih prirodnih okvira i da skliznemo u more “brzih” izbora.

Odvojenost od prirode, statičnost, brza hrana, alkohol, duvanski dim, kafa ali i loši partneri, toksična radna sredina, neinspirativno društvo… Sve to nam je pomoglo da intoksikujemo svoje telo i na taj način poremetimo tokove energije. Taj disbalans se reflektuje kao psihosomatski simptom koji vrlo često preraste u bolest.

Onda posežemo za lečenjem bolesti, ne pitajući se šta je njen pravi razlog. Šta je okidač?

Priča o zdravlju, zdravim stilovima života i zdravoj ishrani je tu da nas podseti koliko je malo nekada mnogo.

Ova priča ne zahteva odricanja i izgaranja, ne podrazumeva grickanje čipsa od kelja i konstantno ispijanje zelenih detoks sokića, iscrpljivanje u teretanama, praćenje kilograma i konstantnog upoređivanja sa drugima… Istinska priča o zdravoj hrani je nešto drugo. To je priča o svesnom životu, o onome što nas vraća sopstvenim korenima, samoj srži našeg postojanja, našim precima, ali sa onim iskustvom “više” i znanjem “više”. Baš onako kako evolucija nalaže.

Upoznajte osnovne postulate zdravog života:

Birajte zdravu hranu

Ovde ne govorimo o redukcionim dijetama, već o načinu života. Taj način ne podrazumeva ustaljene šablone, unificirane dijete koje su u trendu, isključivanja grupa namirnica iz ishrane (osim, ukoliko postoji medicinski razlog za to) i gladovanje. Ovo je način da uspostavimo kontakt sa sobom i svojim telom i naučimo šta je ono što hrani našu dušu, naše emocije, podiže nivo naše vitalne energije, ubrzava naš metabolizam, reguliše probavu, daje nam bistrinu misli, kvalitetan i miran san. Samo tako možemo da stvaramo i živimo život u potpunoj lakoći i fluidnosti.

 • Birajte celovitu hranu za sebe. Nikada ne možete pogrešiti sa povrćem, voćem, integralnim žitaricama, kvalitetnim mlečnim prozivodima sa niskim procentom masti, laganim domaćim mesom (ćuretina, piletina, riba…), orašastim plodovima i semenkama, domaćim jajima.
 • Izaberite hranu sa malo zasićenih masti, trans masti, holesterola, soli (natrijuma) i dodatih šećera. Običnu kuhinjsku so zamenite himalajskom ili morskom solju, koristite hladno ceđena ulja za pripremu obroka, izbacite proste šećere iz upotrebe, a ako je baš potrebno obrok zasladiti onda koristite domaći med ili neki od prirodnih zaslađivača kao što su stevija, agava i javorov sirup.
 • Jedite uvek onda kada se u istom trenutku susretnu vaš osećaj gladi i apetit. Dakle, apetit je emocionalni stimulans, glad je isključivo fizički. Na ovaj način pratimo kada glas za unosom hrane dolazi iz same potrebe našeg stomaka, ne samo iz uma. Hranimo telo, ne emocije.
 • Radite redovne detoksikaciju organizma. Postoji mnogo načina za to, a jedan od njih jeste da ispratite vodene dane u trenutku Mladog i Punog Meseca. Ovo je način da se oslobodite svega onoga što je dotrajalo, što vam više ne služi, da pročistite telo od nagomilane vode i toksina, da očistite emocije i razbistrite misli. Jednostavno je i lako, treba samo malo vaše volje i istrajnosti.
 • Koliko ćete obroka imati u toku dana zavisi od potreba vašeg organizma. Za nekoga je dva obroka sasvim dovoljno, a za nekog je to pet obroka.
 • Jedite onda kada ste zaista gladni, ne onda kada je vreme za obrok i drugi oko vas jedu. Pratite potrebe svog tijela. Najvažnije jeste da ukinete stalna grickanja između obroka i da ispoštujete pauzu između obroka od najmanje 4 sata.
 • Osim toga što vašem telu treba kvalitetna hrana, treba mu i pauza od iste. Vodeni dani su sjajan način, a još bolji način jeste da napravite pauzu od konzumiranja hrane makar 12 sati svakoga dana. Recimo, završite sa obrocima u 20h danas, a sledeći obrok može biti od 8h narednog dana. Na taj način podstičete tijelo da sagoreva zalihe, da se organizam regeneriše, da se izbaci višak nagomilane vode i da se obnovi energija.
 • Hranu pripremajte sami, za sebe i svoju porodicu, u kućnim uslovima. Sa puno ljubavi, posvećenosti, pažnje. Hrana je energija na tanjiru, a sigurna sam u to da svako želi da mu obrok bude okupan ljubavlju, zadovoljstvom i kvalitetom, a ne depresivnim mislima, tugom, nezadovoljstvom. Zato vodite računa ko i u kakvoj energiji priprema hranu za vas.
 • Jedite hranu svjesni trenutka u kom se nalazite, bez distrakcija, u miru, zahvalnosti i posvećenosti svakom zalogaju.
 • Uvek se igrajte bojama na tanjiru. Priprema obroka je sjajan način da pustite “mašti na volju”. Okupajte tanjir bojama, ukusima i mirisima i uživajte u tome.
 • Jedite hranu koja je sveža, pripremljena neposredno pred obrok… Izbegavajte zamrzavanje hrane, kuvanje za celu nedelju unapred i slično. Treba nam što više žive hrane u ishrani.
 • Kako dan odmiče tako smanjujte i porcije. Na taj način se prilagođavamo prirodnom stanju metabolizma.

Nađite “svoju” aktivnost

Birajte onu aktivnost koja prija vašem tijelu. Najbolja je kombinacija brzog hoda u prirodi sa treninzima istezanja i snage, a ovo svakako ne podrazumeva nužno dizanje tegova u teretani.

Ukoliko to ne rezonira sa vama, onda to nije “vaša aktivnost”. Nađite onu aktivnost koja će vam staviti osmijeh na lice, popraviti energiju, dati metabolizmu ubrzanje, pokrenuti diurezu i osnažiti vaše telo.

Osigurajte kvalitetan san

San je jako važan za zdrav životni stil, a najbolji način jeste da ispratite prirodne ritmove. Najpodobnije vreme za odlazak u krevet jeste 22-22:30h, buđenje sa izlaskom sunca, najkasnije do 7 ujutru u zimskom periodu.

Obezbedite vreme za sebe

Počnimo dan prijatnim i laganim ritualima, prilagođenim nama samima. Odradimo neko istezanje, meditaciju, popijmo čašu tople vode sa par kapljica limuna. Pripremimo sebi kvalitetan obrok, uplovimo u dan posve spremni i sigurni u sebe. Jer samo onda kada mi radimo za sebe, sve drugo radi za nas.

Rešite se toksičnosti koja dolazi spolja

Sve što primetite da vam ne prija dovoljno, da “krade” vašu energiju, da vam ne daje elan i prostor za rast i razvoj, sve što nije ljubav - sve to pustite da polako ode od vas.

Uvođenje novih, podržavajućih navika je proces. Kao i svaki proces, on podrazumeva investiciju volje, energije i vremena. Zato, budite nežni prema sebi. Znajte da vas "mali korak" koji načinite svakoga dana približava zdravijoj i vitalnijoj verziji sebe. Zato nema malih koraka, svaki korak je dovoljno važan i dovoljno veliki.

Pitali smo stručnjaka po čemu se razlikuju dijeta i zdrav život (фото 2)

Povezani članci

Buro 24/7 Izbor