Zašto se Francuskinje KUNU u vodu od artičoke?

17.01.2024.
RECOMMENDED

Možda već uživate u umaku od artičoka, ali ko bi rekao da je artičoka voda omiljeni napitak protiv nadutosti u Francuskoj? Kao jedna od vodećih zemalja u uzgoju ovog povrća, Francuska se povezuje sa popularizacijom artičoka još od 14. veka. Danas Francuskinje konzumiraju ovo hranljivo povrće u obliku napitka. Kao i kod bilo kog wellness trenda, pitanje je da li zaista radi posao.

Šta je artičoka voda?

U pitanju je tečnost koja je napravljena od koncentrata artičoka, što uključuje list, stablo, srce i cvet. Konzumira se hladno ili toplo (kao i čaj od artičoka), a navodno je ukusan i koristan napitak za više stvari, od čišćenja toksina do poboljšanog varenja. Pruža mnoštvo hranljivih materija poput vitamina A, C i B1, te minerala kao što je gvožđe, magnezijum, cink i kalcijum. Iako se sada smatra svetskim trendom, čaj od artičoka je već godinama osnovni deo dijete u Vijetnamu.

Articoka voda 1

Koji su benefiti ovog napitka?

Artičoka voda je navodno odličan način da se jača imunitet, budući da sadrži vitamin C i antioksidante. Takođe može pomoći u smanjenju stresa i anksioznosti, s obzirom na visok nivo magnezijuma, cinka i kalijuma. Jedan potencijalni benefit je i smanjenje nivoa holesterola, premda se ovo najpre odnosi na kapsule ekstrakta artičoke.

Ali da li pomaže u smanjenju nadutosti?

Izgleda da su Francuskinje ipak u pravu – artičoka voda zaista ima potencijala da deluje kao sredstvo protiv nadutosti. Cijanarin artičoke pomaže kod nadutosti jer stimuliše žuč, što pomaže crevima da vare masti i upiju vitamine od drugih namirnica. Dva antioksidansa pronađena u artičokama (cijanarin i silimarin) povezana su sa poboljšanom funkcijom jetre i ukljanjanje toksina, što direktno utiče i na efekat nadutosti.

Francuskinje articoka voda

Artičoka voda kod kuće

Artičoke skuvajte kod kuće i preostalu vodu (ili bujon) iskoristite kako biste napravili napitak. Čaj od artičoke možete da napravite tako što ćete kuvati listove artičoke, ali su dostupni i komercijalni čajevi od artičoka u radnjama zdrave hrane.

Što se tiče konzumiranja, možete ga piti uz obroke, ujutru pre jela ili dodavati u supu. Pored toga, možete ga dodati u smesu za smutije ili u ceđene sokove ako želite da zamaskirate ukus.

Foto: Pinterest

Saznaj više:
Povezani članci: