BURO. VODIČ: Šta gledamo, slušamo i posećujemo za vikend (pred nama)

01.03.2024.
RECOMMENDED

U rubrici Buro. Vodič otkrijte koja to dešavanja ne bi trebalo da propustite u danima pred nama – od četvrtka do nedelje (od 6. do 10. marta).

FILM

postFESTum – FEST na bis

FEST i ove godine pruža priliku onima koji nisu stigli da pogledaju filmove koje su želeli tokom trajanja 52. Festa, u programu postFESTum. PostFESTum traje od 4. do 7. marta u Dvorani kulturnog centra (DKC) Beograda i Cineplexxu Ušće Shopping centar. Tokom 4 dana PostFESTuma biće prikazani najtraženiji filmovi ovogodišnjeg FEST-a, među kojima su Kraljičina igra, Crni čaj, Zona interesa, Obećana zemlja, Američki zec, Opalo lišće, priscilla, Zelena granica, Šošana i drugi.

Ulaznice za PostFESTum prodaju se na blagajnama DKC-a Beograda i Cineplexxa Ušće, kao i putem online prodaje Cineplexxa.

Program za DKC pogledajte OVDE.

Program za Cineplexx Ušće, pogledajte OVDE.

PostFESTum vodic

Bartonova akademija

Film koji je premijeru u Srbiji imao na Festu (otvorio je ovaj Međunarodni filmski festival) od sada možete da pogledate u bioskopima. Ovogodišnji kandidat za Oskara u nekoliko kategorija, obrađuje fenomenalnu ljudsku priču, koja se vrti oko skromnog profesora prestižne američke škole, koji je primoran da tokom božićnog raspusta ostane u kampusu i vodi računa o nekoliko učenika koji nemaju gde da odu za praznik.

Ovaj film je toplla preporuka u ovonedeljnoj rubrici Buro. Vodič malo i zbog glumca koji igra profesora – Paula Giamattija, a koji razvija neočekivanu povezanost sa jednim od studenata, emotivno oštećenim, pametnim, problematičnim učenikom, ali i školskom kuvaricom koja je izgubila sina u Vijetnamu.

TRIBINA

ZLATNE GODINE: NAJBOLJI MUZIČKI ALBUMI 20. VEKA #40 

Četvrtak, 7. mart 2024. u 18:00 // Tribinska sala Doma omladine Beograda 

Ukoliko ste ljubutelj ploča, ovo je prava Buro. Vodič preporuka za vas. U Domu omladine, Žikica Simić i Dragan Ambrozić predstavljaju dve plče – Bob Dylan „The Times They Are A-Changin'“ (1964) & „Highway 61 Revisited“ (1965). Ovo je dugo pripremani Bob Dylan specijal, a koji se odnosi na njegova 2 istorijski najznačajnija albuma.

Dakle, dva albuma pred nama, predstavljaju dva lica Boba Dilana. Upoznaćemo ga kao velikog autora poetske folk scene na „The Times They Are A-Changin'“ i potom ćemo objasniti njegovu transformaciju u rok ličnost na „Highway 61 Revisited“. Ova promena je bila više nego stilska, bila je to promena paradigme i jedna od najvećih revolucija u istoriji rokenrola. Kako je došlo do toga da je čovek koji je do tad bio prva zvezda Grinič Vilidža, simbol protestnih pesnika uz gitaru, postao jedna od najvećih zvezda rokenrola – i šta je to značilo za rokenrol, biće glavna tema našeg jubilarnog susreta. 
Putujemo u samo srce Zlatnih godina da objasnimo zašto su one bile zlatne! 

vodic zlatne godine

Ciklusom razgovora pod imenom ZLATNE GODINE nudi se jedno novo moguće tumačenje najvažnijih autorskih dometa popularne kulture, a posebno popularne muzike XX veka. Činjenica da ova oblast nije pokrivena akademskim istraživanjima u našoj sredini, daje sasvim dovoljan razlog da da se uloži napor i uz pomoć uglednih domaćih stručnjaka mapira ovu oblast, vrednujući je na način koji podstiče autentično ovdašnje razmišljanje o pomenutim fenomenima.

Metod rada je dijaloški, gde se kroz razgovor stručnjaka i potom uključenje publike, uz slušanje muzike sa najboljih albuma rok i pop muzike, dolaziti do zaključaka koji smeštaju određena kapitalna umetnička dela iz oblasti popularne muzike na njihovo istorijsko mesto. 

IZLOŽBA

Izložba irskog fotografa Eda Godsela na Dorćol Platzu

Fotograf Ed Godsel, specijalni gost ovogodišnjeg Beogradskog irskog festivala, izložiće svoje radove na Dorćol Platzu tokom marta meseca. Otvaranje njegove izložbe pod nazivom “Things seen, places been” zakazana je za 9. mart u 20:30 na Dorćol Platzu.

U okviru 12. Beogradskog irskog festivala (8 – 18. mart) imaćemo priliku da vidimo izložbu vrlo upečatljivih fotografija koje je radio Irac koji duže od decenije živi na Balkanu i predstavlja nam ovaj deo Evrope viđen svojim očima. 

Ed Godsel Maidan. Kiev. 2014 EG 003 1
Mourning the dead

Ed Godsel dolazi iz Korka, a diplomirao je na irskoj Nacionalnoj filmskoj školi (I.A.D.T) 2000. godine. Od tada, radio je na različitim dokumentarnim projektima kao nezavisni snimatelj i reditelj. 

Njegov prvi boravak na Balkanu bio je 2013. godine na Kosovu, kada je, otkrivši kulturno bogatstvo regiona, odlučio da se ovde i preseli. Od tada, Ed je živeo i fotografisao u različitim delovima Balkana, uključujući Makedoniju, Bosnu i Srbiju. 

Ed Godsel Migrants on Serbian Border. 2016. EG 008 1
Migrants on Serbian Border. 2016.

Radio je u raznim delovima sveta, od Ukrajine, preko Afrike do Gaze i Zapadne obale, te su snimci napravljeni tokom ovih putovanja predstavljeni u okviru njegove prve izložbe fotografija. Prikazane fotografije samo su mali deo njegovog opusa koji se kreće od društvene, preko političke do ulične fotografije i portreta. 

Izložba je otvorena svakodnevno do 16. marta, od 10:00 do 00:00. 

KLABING

ILLUSIONS

Sve o događaju Illusions koji se dešava 8. i 9. marta u Hangarima Luke Beograd, saznajte OVDE.

LUTON I ŠĆEPA, KC GRAD, 8. mart

Ovo je dešavanje koje će se posebno dopasti damama: DJ Luton & Šćepa (Šćepine vragolije) u Special vertical B2B DJ setu 8. marta u KC Gradu sa početkom u 23 sata. Žurka će trajati do zore, a ulaz za dame je besplatan.

vodic luton scepa

KONCERT

NAKED, 8. mart Dom omladine

Grupa Naked već 18 godina sa uspehom gradi autentičku umetničku karijeru u Srbiji i inostranstvu, ističući se kao jedan od najatraktivnijih regionalnih predstavnika world music žanra. Sa ljubiteljima svoje muzike, prijateljima i poštovaocima, 8. marta u Domu omladine Beograda Naked će proslaviti punoletstvo, uz svojevrsnu rekapitulacije bogatog opusa i sa mnogo specijalnih gostiju.

Ulaznice po ceni od 1500 RSD su u prodaji putem  eFinity prodajne mreže i onlajn.

Saznaj više:
Povezani članci: