Buro.Vodič: Šta gledamo, slušamo i obilazimo u DANIMA PRED NAMA

21.12.2023.
RECOMMENDED

Četvrtak, 21. 12.

Film

Proslava svetskog dana kratkometražnog filma  Sprat (Cetinjska 15), 21. Decembar, od 17 sati do ponoći  

Deseta proslava Svetskog dana kratkometražnog filma koja se održava u Beogradu i 10. rođendan udruženja Filmkultura održava se 21. decembra od 17 sati do ponoći u baru Sprat u Cetinjskoj, gde publiku očekuju projekcije uspešnih domaćih kratkih ostvarenja i onih do sad nikad viđenih, ozbiljni i manje ozbiljni razgovori, kao i poigravanje sa filmskom trakom.  

Najkraći dan je festival kratkometražnog filma koji se tradicionalno širom sveta održava najkraćeg dana u godini – 21. decembra, a udruženje za edukaciju u oblasti audiovizuelne kulture, Filmkultura, započelo je sa radom upravo manifestacijom Najkraći dan, u Beogradu prvi put održanom na zimu 2013. godine.  U ime ovog malog jubileja tim Filmkulture pokušava da sumira sve što je ovaj festival bio do sada: od celodnevnog filmskog maratona do poligona za filmsko obrazovanje mladih. 

Ulaz na sve programe je besplatan! 

10godinanajkracegdana
Autorka plakata: Tijana Milanović 

Petak, 22. 12.  

Film  

Tribina o filmu Flašaroši 

U petak, 22. decembra sa početkom u 19 sati, u tribinskoj sali Doma omladine Beograda, kao deo ciklus tribine Gnevni filmovi, razgovaraće se o dokumetarnom filmu Flašaroši. Učestvuju reditelj Nemanja Vojinović i producentkinja Marija Stojnić, a tribinu vode Zoran Janković i Đorđe Bajić, filmski kritičari. 

Trideset druga tribina u ovoj godini, ujedno i poslednja, bavi se Vojinovićevim filmom, ostvarenjem koje donosi priču o sakupljačima plastičnih flaša, poznatijim kao „flašaroši“. Nedaleko od Beograda, na nekadašnjem arheološkom nalazištu drevne Vinčanske civilizacije, nalazi se jedna od najvećih deponija u Evropi – Vinča. Dolazeća modernizacija donosi nove izazove za ovu živopisnu zajednicu i svakog njenog pojedinca. Flašaroši se bore za opstanak u postapokaliptičnom pejzažu ove deponije.  

Gnevni filmovi decembar 2023

Ulaz je slobodan.  

Pozorište  

Svet bez žena, CZKD, od 20 sati  

Autorski projekat Maje Pelević i Olge Dimitrijević, predstava Svet bez žena, poslednji put u tekućoj 2023. godini, biće izvedena u petak 22. decembra u 20 časova, u Centru za kulturnu dekontaminaciju (CZKD). 

svet bez zena1

Komad koji je u 2022. BITEF proglasio najboljom predstavom, a nakon toga, pored redovnog izvođenja u CZKD-u, uspešno gostovao na međunarodnim festivalima u Podgorici, Rijeci i Ljubljani, polazi od preispitivanja položaja žena u domaćem pozorištu, i otvara prostor za promišljanje nekih budućih emancipatornih politika.

Predložak predstave čine dokumentarni materijali, intervjui sa direktorima pozorišta na temu rodne ravnopravnosti u teatru, kao i različiti teorijski feministički tekstovi.

svet bez zena

Autorke veruju da pozorište funkcioniše kao odličan case study za šire društvene procese, te i pitanje žena i rada ne sagledavaju samo u okviru pozorišnog konteksta, već i kao ključni motiv za promišljanje nekih budućih emancipatornih politika.

Autorke se pitaju šta ako u pozorištu, u kom zamišljamo drugačije i nove svetove, ne možemo da prevaziđemo odnose moći i da smislimo nove modele, kako ćemo to uspeti u stvarnom svetu? Predstava je titlovana na engleski jezik. 

svet bez zena 2

Autor fotografija: Jelena Janković 
 

Koncert  

Pijanista i kompozitor Andy Pavlov (Andrija Pavlović, LP Duo) na solističkom koncertu 22. decembra od 20 časova u Domu omladine Beograda predstaviće žanr nove klavirske muzike kroz svoje autorske kompozicije.

Pavlov stvara jedinstven stil klavirskog zvuka u kome spaja senzitivnost klasike sa minimalizmom, rokenrolom i drugim žanrovima. Aktivan je u oblastima avangardne izvođačke i konceptualne umetnosti. Ulaznice po ceni od 1.200rsd u prodaji su putem eFinity mreže i onlajn

Andy Pavlov DOB

Izložbe  

Mariela Cvetić, 1:12:1, u 19 sati u Likovnoj galeriji Kolarčeve zadužbine  

Izložba 1:12:1 Mariele Cvetić biće otvorena u petak, 22. decembra u 19 časova u Likovnoj galeriji Kolarčeve zadužbine. Izložba 1:12:1 predstavlja završetak projekta Svet po meni započetog pre 10 godina. Prvo izlaganje bilo je 2013. U Galeriji Kulturnog centra Beograda, a fotografije sa te izložbe kao veliki printovi izlagani su u različitim formatima i konceptima zajedno sa dokumentacijom o izložbi u Gete institutu u Beogradu 2017. pod nazivom Das Unheiliche: о neprevodivom, zatim u Kontakt galeriji SKC Kragujevac 2019-2020, pa na Arhitektonskom fakultetu Univerziteta u Beogradu 2019. i kao deo grupne izložbe na Niškom salonu 12/2.  

2 3 1

Pored fotografija, na ovoj izložbi predstavljeni su kolaži nastali vraćanjem objekata izlaganih na izložbi Svet po meni, rađeni uvećanjem prema malim kolekcionarskim u razmeri 1:12, sada ponovo u ravan, u dve dimenzije, ponovo u skali 1:1, sa osama koordinantnog sistema kojima se čitaju njihove dimenizije.  

Druga vrsta kolaža predstavljena je u formi umetnikovih knjiga nastalih takođe od prvobitnog materijala sa prve izložbe, sa ili bez aktuelnih intervencija.  Najnoviju postavku možete videti do 13. januara 2024. godine. 

Izložbe skulptura Darka Kuzmanovića i Ivana Markovića, galerija Dimenzija  

Otvaranje izložbe – 19 sati  

Izložba skulptura Darka Kuzmanovića i Ivana Markovića, dvojice vajara specifičnih autorskih poetika, koji ovom prilikom predstavljaju svoje odabrane radove u aluminijumu otvara se u 19 sati, u petak 22. Decembra u galeriji Dimenzija ().  

Ivan Markovic Mali svetovi

Baveći se čovekom kao subjektom vršenja radnje, kroz njegovo materijalno biće zaokupljeno svakodnevnim repetativnim situacijama, kroz slučajne ili iscenirane susrete, isprazne ili potentne međusobne odnose, Ivan Marković svojim minijaturnim figurama prolaznika od aluminijumske folije, kreira zanimljive skulptoralne sklopove koji posmatrača navode na razmišljanje o suštini ljudskog postojanja u okviru postojećih paradigmi. 

Darko Kuzmanovic Jedan dan i jedna noc

Promišljajući čovekovo duhovno biće kroz sofisticiranu apstrahovanu skulptorsku formu koja implicira složena ontološka pitanja, Darko Kuzmanović generiše duboko simboličke figuralne predstave, gotovo arhetipskih slika, u livenom aluminijumu. Izložba je otvorena do 15. Januara 2024.  

Subota, 23. Januar  

Izložba fotografija Jakova Simovića, Počeci, BIGZ

U prostorijama Jugošpeda, 23. decembra od 19 sati, biće otvorena izložba fotografa Jakova Simovića, posvećena umetničkoj sceni koja je nastala u prostorijama zgrade BIGZ-a. Izložba će biti podeljena u 3 tematske celine: prostor, vreme i ljudi. 

Fotografije će biti instalirane u kombinaciji sa muzičkim i video artom u čitavom prostoru Jugošpeda na način da posetioci što vernije dožive i osete duh nekadašnje BIGZ scene. 

Za kraj večeri, planiran je i nastup rok sastava Čistilište. 

408853887 18321980245109748 1761866156503102587 n
408878462 18321979621109748 8048602627361024207 n

Stručno vođenje kroz izložbu

Nove tendencije ‘60,  u 13.00 sati  

Izložba Nove tendencije ’60 u galeriji SKC, već deset dana beleži veliku posetu, čemu je doprinela činjenica da se na izložbi našlo i nekoliko radova Mire Brtke, koja je bila jedna od važnih protagonistkinja internacionalne umetničke scene u Rimu, šezdesetih godina prošlog veka. 

U subotu, 23. decembra u 13.00 biće organizovano stručno vođenje kroz ovu izložbu, koja predstavlja pravi omaž toj sceni i šire ilustruje kontekst rimskog perioda Mire Brtke, kao i to ko su umetnici sa kojima je sarađivala, izlagala i bila aktivna učesnica kulturne scene u Italiji ’60-ih godina. 

20 Antonio Franchini
Antonio Franchini

Desert umetnika čije radove možete videti sve do 28 decembra su: Nobuja Abe (Nobuya Abe) i Šu Takahaši (Shu Takahashi) iz Japana,  Aldo Šmid (Aldo Schmid), Bruno Konte (Bruno Conte), Paolo Pateli (Paolo Patelli) Antonio Frankini (Antonio Franchini) iz Italije, Genđaj Kaspači (Gencay Kasapçi) iz Turske, Marša Hafif (Marcia Hafif) iz Amerike, Milena Čubraković i Mira Brtka iz Jugoslavije.  

Marketi  

Novogodišnji Art Market, Galerija FLU (Kneza Mihaila 53) 

Novogodišnji Art Market održava se od 23. Do 27. decembra u Galeriji Flu i događaj je koji predstavlja prodajnu izložbu akademskih radova studenata Fakulteta Likovnih Umetnosti, pružajući posetiocima priliku da nabave autentična umetnička dela po pristupačnim cenama. 

Program događaja obuhvata raznovrsne aktivnosti, gde je pažljivo osmišljen svaki dan, kako bi posetioci doživeli jedinstveno iskustvo – uživaju i kupe originalne umetničke radove (sada je vreme za kupovinu novogodišnjih poklona, zašto prijateljima ne biste poklonili nešto autentično?), u muzici i druženjusa prijateljima. U nastavku predstavljamo ceo program.  

Subota – Svečano otvaranje (18h) 

Uživajnje u umetnosti i muziku DJ-a @stellarcompanion i kuvano vino. 

Nedelja – Mistery Box (12h – 20h) 

Angažovanjem čula dodira, posetioci izvlače iznenađenja koja su napravili studenti vajarskog odseka. 

Ponedeljak – Crtanje modela (15h – 18h) 

Prva i druga godina studenata organizuju javni čas crtanja, gde posetioci mogu učestvovati kao modeli za crtanje i nakon poziranja dobiti svoje crteže.  

Utorak – Fešn fleš dej (17h – 20h) 

Na slikarskoj radionici Teodore Nešković, studentkinje četvrte godine, učesnici će imati priliku da šaraju i crtaju po svojoj staroj odeći koju donesu i da je transformišu u autentične odevne komade. 

Sreda – Štampaj svoj ceger (12h – 21h) 

Pristupite radionici sito štampe i stvorite personalizovani ceger uz pomoć studenata grafike. Uveče nam se pridružite i na zatvaranju Art Marketa uz kuvano vino i DJ-a @uzluzl. 
 
 

IMG 20231220 143128

 

Pop Up Shop, Studio 15, 23. decembar, subota, od 16 do 21 sat  

Studio 15 i ove godine otvara svoja vrata i zove da im se pridružimo na prodajnom pop-up shopu. Događaj se održava 23. decembra u periodu od 16 do 21 sat, gde su talentovani autori pripremilu posebne radove koje možete da pogledate i kupite (kao što rekosmo, sezona je kupovine poklona, darujte im nešto autentično).  

U Pop Up Shopu radove će izlagati i prodavati sledeći autori: Tina Marić, Katarina Marković, Brutalizam i renesansa, Da duže traje, Pliš, Marmade keramika, Magnolia Alhemija, Marv murali, Dobre brlje, Issa Art.  

Žurka – petak & subota u Karmakomi  

Sasha Grishin, poznat kao Shiny Boots, je legendarna ličnost u Moskvi i rezidentni DJ Strelka bara. Kao zaljubljenik u vinile i kolekcionar, on je jedinstveni istraživač zaronjen u svoj muzički univerzum. Blizak prijatelj sa vrhunskim imenima poput Sasha i Jamie Tiller (počivaj u miru), Grishin kreira posebne mikseve, besprekorno spajajući folk, house, trance i tehno. 

Mika Oki, pedantan selektor i majstor radio emisija, vešto se snalazi kroz žanrove poput drum and bass-a, UK garage-a, 2-step-a i grime-a. Njeno umeće na plesnom podijumu kombinuje himne 90-ih sa neobičnim juke trakama, stvarajući iznenađujuće, ali koherentne mikseve. Izvan DJinga, Oki je vizuelna umetnica koja remeti čula i pokrenula je antenu LYL radija u Briselu u septembru 2020. 

Saznaj više:
Povezani članci: