Dočekajte praznike spremni uz ova mini detoks pravila

  01.12.2020.
  RECOMMENDED

  https://buro247.rs/wp-content/uploads/2020/12/detox-cover.gif

  Za početak da se dogovorimo da radikalna short term rešenja koja obećavaju 5 kilograma manje za 10 dana, nikada nisu ni realistično niti dugotrajno rešenje, pogotovo kada se želja za vrtoglavim gubitkom kilograma maskira “potragom za zdravljem”. Iz tog razloga nisam pristalica detoksa limunadom (sa medom i papričicom) ni na dva dana, a kamoli preporučenih deset. Isto tako, naše telo je u stalnom procesu detoksikacije i regeneracije te ovo za njega nije nikakvo specijalno stanje. Ipak, to ne znači da svom telu ne možemo (ili ne treba) da pomognemo i da prema njemu u periodima stresa ne treba da budemo nežni i pažljivi. Upravo ovo bi trebalo da podrazumeva reč “detoks”: pomoć telu da lepo funkcioniše.

  Pošto smo svakako u vremenu koje uzima svoj danak, ta nežnost prema sebi samima nam je zaista potrebna pred praznike koje ćemo verovatno provesti kod kuće i na, klasično govoreći, ne baš najzdraviji način. Ne bi bilo loše da sebi napravimo uvertiru koja će nas na to spremiti. I da se ne lažemo, kada se naviknemo na zdravije navike više ih i čuvamo. Zato predlažem nekoliko nedelja promena koje su pre na polju načina života nego samo izbora hrane, a koje će vas učiniti zdravijim. Bez drastike, bez šokova i bez glavobolja koje se spinuju kao izbacivanje toksina, a često nisu ništa drugo do reakcija na skidanje sa šećera.

  Što više ovih stavki uspete da ispunite – to bolje. I ne zaboravite da ne vijate savršenstvo, već optimum.

  Jedite polako i osvešćeno 

  Budite prisutni. Potrudite se da ne jedete „bez mozga“, u prolazu, uz seriju ili posao. Kada ste svesni onoga što jedete ne samo da ćete lakše ostati na optimalnoj količini hrane već ćete je i pažljivije birati, te generalno jesti zdravije. Potrudite se da svaki zalogaj žvaćete 25 puta ne samo da bi se smanjio broj unetih kalorija već i zato što to produžava trajanje obroka, a mozgu je potrebno otprilike dvadesetak minuta da primi signal da je sit.

  Birajte organsku hranu 

  Kad god je to moguće, birajte hranu za koju znate da nije tretirana pesticidima i hemijom. Ovakve namirnice imaju više vitamina, minerala i više su hranljive vrednosti. 

  Smanjite unos mesa, a povećajte unos vlakana 

  Meso ne treba da vam bude jedini izvor proteina i gvožđa. Za početak proredite obroke koji ga sadrže, a zatim ga pred same praznične gozbe izbacite na 5 do 7 dana. Za to vreme konzumirajte druge kvalitetne izvore proteina, idealno biljnog porekla (odlične alternative su pečurke, tempeh, mahunarke kao i koštunjavo voće i semenke) ali i veće količine dijetetskih vlakana koja se nalaze u većini namirnica biljnog porekla.

  Alkalizujte telo  

  Povratite pH ravnotežu u telu tako što ćete smanjiti ili, ako možete, eliminisati namrinice poput kafe, alkohola, prerađenih šećera i proteina životinjskog porekla. Umesto njih konzumirajte mahunarke, voće i povrće, limun i limetu, biljne čajeve bez kofeina i žitarice celog zrna. Započnite svaki dan velikom čašom mlake vode sa limunom.

  Pijte dovoljno tečnosti (i preskočite akohol)

  Da, to niko ne voli da čuje ali ne postoji detoks tokom kog se konzumira alkohol. On će vas svakako sačekati za praznike i u tome nema ničeg lošeg ali… dozvolite telu da u njih ne uđe na izmaku snaga. Pored toga, kada ponovo počnete da pijete, obavezno uz alkohol pijte i vodu (em ćete piti manje, em će vas spasiti najgoreg mamurluka).

  Za vreme priprema u toku dana konzumirajte minimum 2 litre vode, a zatim i biljih čajeva i prirodnih sokova od povrća i voća koji su odlična užina ili način da započnete dan.

  Koncentrišite se na disanje 

  Većina ljudi ovoga nije svesna ali svaki naš udah/izdah je neki vid detoksa. Samo pet minuta koncentrisanog dubokog disanja na dan može biti veoma blagotvorno za ceo oganizam. Glavni cilj jeste da dišete dijafragmom, a da li to činite dok sedite, stojite ili ležite, potpuno je svejedno.  Tehnike su razne, pronađite onu koja vam najviše odgovara i prija pa je praktikujte svaki dan.

  Krećite se 

  Idealno bi bilo reći „vežbajte“ ali ovo ne podrazumeva isključivo naporan trening i promenu života iz korena. Zaista je dovoljno da samo počnete da se krećete malo više. Ukoliko niste sportski tip, jednostavno šetajte, vozite bicikl, idite stepenicama umesto liftom (znam, zvuči kao kliše ali je istina). Uradite nešto od ovoga svaki dan.

  Uhvatite ritam spavanja

  Idite u krevet nešto ranije nego uobičajeno. Telo se regeneriše u toku sna, a to čini uz pomoć hormona koji se najviše luče između 10 sati uvče i 2 sata ujutro. Bezbrojne studije pokazale su i dokazale prednosti odlaska na spavanje pre ponoći. Potrudite se da ispoštujete ovakvu satnicu (i ne idite u krevet sa laptopom ili telefonom). Možda vam se i dopadne.

  Saznaj više:
  Povezani članci: